Hírek

Hazai esélyek…

Az EL-ben lassan eldőlnek a legfontosabb dolgok: ma a B és az I csoportban találtunk két jó kis meccset...

Lyon-Betis 1!

A gallok egy sikerrel nagyon közel kerülhetnének a továbbjutáshoz. A Betisnél áll a bál, nem biztos, hogy totálisan rá tudnak koncentrálni a mai ütközetre a sevillaiak…
Az I csoportban így néz ki a tabella négy meccset követően: Betis 8, Lyon 6, Guimares 4, Rijeka 2. A gallok még őrzik veretlenségüket, más kérdés, hogy csak a horvátokat tudták elverni, háromszor pedig remiztek. A helyzetük így sem kilátástalan, hiszen ha ma behúzzák a három egységet, és a Guimares nem nyer Rijekában, úgy már a legjobb 32 közé kerülnek Gomisék.
Remi Garde együttese összességében csalódást keltően szerepel az idén. A bajnokságban csak a 7. pozícióban tanyáznak, 10 pontos lemaradással a dobogótól. A BL-től idejekorán búcsúzni kényszerültek a fehérek, és bizony a második számú kupasorozatban sem lehetnek büszkék eddigi 1-3-0-ás mérlegükre.
A Stade Municipal de Gerland-ban azért nem rossz Bidevacék mérlege: a bajnokságban csak a Reims tudott náluk nyerni.
Csak úgy, mint a korábbi EL-mérkőzéseken, ezúttal is vegyes csapattal állnak majd ki a lyoniak.
És akkor a lyoniak formájáról: a St. Etienne-ben aratott sikert követően mindenki optimistán várta a kiesőjelölt Valenciennes elleni hazai ütközetet. Erre a vendégek elvittek egy pontot….
A klub hivatalos honlapján Plea Alassane, a gárda fiatal reménysége adott hosszabb interjút, amelyben elismerően szólt a Betisről, olyan csapatnak titulálta a hispán riválist, amely igazán játssza a futballt.
De nem mostanában… Nem szeretnénk a remek gall futballistával vitába szállni, de azért a Betis közelúltbeli teljesítménye azért hagyott kívánnivalót maga mögött. Pepe Mel alakulata a bajnokságban esik-kel, de inkább esik. 14 mérkőzésen 9 pontig jutottak a zöldek, idegenben mindössze egy pontot szereztek a hét túrán. És vasárnap a derbin is alulmaradtak: a Sevilla 4-0-ra alázta meg Saráékat.
Az EL-ben általában totális második sorával áll fel a déli egység, és eddig a tarcsi bizony nem tolja rosszul. 8 pontjával vezeti a kvartettet, kétszer elverve a Guimarest, egyszer-egyszer ikszelve a Lyonnal és a Rijekával. A továbbjutáshoz egy pont kellene – bár elnézve a klubnál uralkodó állapotokat, nehezen tudjuk elképzelni, hogy az EL prioritást élvezne.
A nemzetközi porondon amennyire rendben van a zöld-fehérek védekezése (4 csatában egy kapott gól), annyira pocsékul teljesít a hátsó alakzat a La Ligában. 14 bajnokin 28 alkalommal kapituláltak Amayáék. A fiatal alakulat eddig jól vette az akadályokat az EL-ben, a kérdés most az, hogy a sevillai társulat mennyire tud ráhangolódni a mai összecsapásra… A hétvégén a Vallecano látogat Sevillába: a kiesési rangadónak hatalmas a tétje, ha ott sem nyernek Verduék, úgy igazán meleg lesz a pite…
Egyik gárda sincs jó passzban, és az EL sem jelent óriási motivációt. A Lyon otthon szerintünk megfoghatja a bajnokságra koncentráló spanyolokat. Tippünk tehát: 1-es!

Csernomorets Odessa-Dinamo Zagreb 1!

Az ukránok még továbbjuthatnak a csoportból, ráadásul lenne törleszteni valójuk szurkolóikkal szemben. A motiválatlan horvátok pont nélkül maradnak…
Jó kis csapatot rakott össze a tulajdonos Odesszában: remek légiósok, hazai ifjúsági és felnőtt válogatottak sora szerepel a keretben. Az ukrán alakulatnál rengeteg a pénz, a kék-feketék egyelőre állják is a versenyt a legnagyobbakkal. Pedig azért a Sahtar, Dinamo, Dnyepropetrovszk, Metalist fémjelezte mezőnyben nem lehet könnyű boldogulni. Ám az odessaiaknak mégis sikerül! Mert a gárda az előkelő 2. helyen tanyázik a pontvadászatban, igaz, meccselőnyben van két riválisával szemben is. Odahaza még nem talált legyőzőre (5-2-0), 16 meccsen a 18-10-es gólaránya pedig arra enged következtetni, hogy nem igazán eseménydús meccseket vívnak Dja Djedje-ék.
Az EL-ben eddig otthon viszont pocsékul szerepelnek: mindkét fellépésüket bebukták, ráadásul még csak gólt sem sikerült rúgniuk a PSV-nek és a Ludogorets-nek! Idegenben viszont értékes pontot hoztak Razgradból, Zagrabban pedig nyerni tudtak az ukránok. Jelenleg 4 pontjuk van tehát, ha ma nyernek, tovább él a továbbjutási reményük.
Jó formát mutatnak Santanaék: két nyertes bajnokival a hátuk mögött érkeznek a találkozóra.
Ami a formát illeti, azzal különösebb gond nincs a horvátoknál sem, hiszen legutóbbi bajnokiját megnyerte Zoran Mamic alakulata. Csakhogy a Dinamo elrontotta durván a kupasorozat elejét, így semmi esélye nincs a továbbjutásra. Simunicék otthon ikszeltek a PSV-vel, ezen kívül három zakó áll a nevük mellett – vendégségben Eindhovenben és Razgradban is rúgott gól nélkül égtek meg.
A bajnokságban az élen állnak, a Hajdukkal szemben egy pont és egy meccs az előnyük. Otthon hibátlanok, vendégségben viszont sebezhetőek (3-3-2). Rukavináék a hétvégén a Hajduk Slittel játszanak bajnokit, majd néhány nap múlva a kupában is az ősi riválissal ütköznek meg a negyeddöntőben – van egy olyan sanda gyanúnk, hogy azok az ütközetek azért fontosabbak lesznek mind a klub, mind pedig a szurkolók életében…
Azt gondoljuk, hogy a vendégek nem feltétlenül lesznek motiváltak a ma esti összecsapáson. A hazaiak annál inkább! Az ukránoknak jobban kellenek a pontok, a zágrábiak pedig lélekben már a Hajduk elleni rangadóra készülnek majd. Tippünk tehát: 1-es!

Olvasói sztorik