Hírek

Londoni sikerek?

Már az 5. fordulót rendezik a BL csoportkörében...

Arsenal-Marseille (0-1) 1! +2,5!

Bár a játéknap előtt az ágyúsok álltak az F csoport élén, muszáj ma nyerniük a londoniaknak, hiszen a zárónapon egy kellemetlen nápolyi kirándulás vár rájuk…
A F-jelű négyesben némiképp kusza a helyzet. 1. Arsenal 9, 2. Napoli 9., 3. Dortmund 6., 4. Marseille 0. Annyi tehát eldőlt, hogy a gallok számára ért véget a kupakaland, ám, hogy ki folytathatja a BL-ben, illetve az EL-ben, még nyitott kérdés.
Az elitligára szerintünk a legnagyobb esélye a londoniaknak van, hiszen ha ma nyernek Arsene Wenger tanítványai, akkor csak arra kell ügyelniük Giroudéknak Nápolyban, hogy ne kapjanak ki jobban két gólnál. De azért erre az opcióra igencsak csekély az esély…
Az Arsenal tulajdonképpen eddig majdnem tökéletesen teszi a dolgát a BL-ben: csak az a fránya hazai botlás ne lett volna a Borussia ellen. Mert ha ott csak egy pontot is kasszíroznak a piros-fehérek, már szinte hátradőlve nézhetnék a germánok és a taljánok különcsatáját Cazorláék.
Walcotték az Emirates-ben tehát eddig verték a Nápolyt, és ugye kikaptak a Dortmundtól, idegenben legyűrték a Marseillet és a sárga-feketéket is. Ramsey-ék minden mérkőzésükön eredményesek voltak, kétszer viszont lehúzták a rolót.
A formájuk nemcsak a BL-ben, hanem a Premier League-ben is pazar: négypontos előnnyel vezetik a tabellát, a hétvégén a fővárosban a szenteket verték (2-0). Az ágyúsok a bajnokságban mindössze egyszer kaptak ki hazai környezetben, de még a nyitófordulóban. Azóta viszont a Tottenham ellenit leszámítva csak hendis sikert arattak!
A sérültekről: Oxlade-Chamberlain, Sanogo, Podolski és Diaby nem lehet ott ma a keretben, Walcott és Rosicky a hétvégén már csereként beállt, Flamini pedig csak a bajnokságban volt eltiltott. A londoniak kerete erős, és motivációs gondok sem léphetnek fel: ha nyernek, fél lábban már a nyolcaddöntőben érezhetik magukat!
A Marseille-nek sok volt ez a csoport: a gall alakulat egyelőre nincs egy szinten a többi riválisával, Elie Baup alakulata eddig mind a négy fellépését elbukta, és két kapott gólnál kevesebbel egyszer sem úszta meg a derék Mandanda. A továbbjutásról már nem is álmodozhatnak a kikötővárosban, ám azért nyilván nem szeretnék nulla ponttal befejezni a sorozatot Valbuenáék.
Furcsa szezont futnak egyébként a halványkékek: a bajnokságban a 4. pozícióba jöttek fel két egymást követő sikerüknek köszönhetően, ám hátrányuk immár 10 egység a listavezető PSG-vel szemben. Érdekesség, hogy a Velodrome-ban nem igazán megy Payet-éknek (3-0-3), vendégségben lényegesen magabiztosabbak a déliek (4-3-1).
Andre Ayew, a gárda egyik legjobb támadója kidőlt a sorból: a színes bőrú csatárra műtét vár, így vele már az idén nem kalkulálhat a szakmai stáb. Nagy érvágás ez a Marseille-nek, hiszen az egyik legkreatívabb játékosuk esett ki. Rajta kívül a védő Roud Fanni sérült, ő sem lesz ott jó eséllyel az Emirates-ben.
A franciák meccsei a BL-ben eddig rendre eseménydúsra sikeredtek: mind a négyszer jött a +2,5-ös opció. Gignac-ék háromszor gólt is szereztek, legutóbb a Sao Paolóban kettőt is – más kérdés, hogy pont ezért sem járt a Napoli ellen (3-2).
Az ágyúsok lényegesen erősebb kerettel rendelkeznek, mint gall riválisuk, ráadásul Londonban mérkőznek meg a felek. Az első játéknapon Marseille-ben is az Arsenal bizonyult jobbnak – és ma sem érzünk meglepetést. Arsene Wenger együttese egy hibát már vétett a sorozatban, ám ezt sikerült orvosolni Dortmundban. Még egyszer nem hozzák magukat kellemetlen helyzetbe Özilék: szerintünk kettővel verik el a franciákat, és könnyen jöhet a +2.5-ös opció is!

Basel-Chelsea 2!

Mourinho mester bosszúra szomjas! Meg egyébként is le akarja tutizni már ma a továbbjutást a londoni alakulat…
Az E csoportban is sok még a kérdés. Íme a sorrend 4 játéknapot követően: 1. Chelsea 9, 2. Schalke 6, 3. Basel 5, 4. Bukarest 2. Ma a londoniak Svájcba, Szalaiék a románokhoz utaznak. És ma sok minden kiderülhet, hiszen ha Chelsea és a Schalke is nyer, akkor a két kék egység kéz a kézben menetel tovább a nyolcaddöntőbe. Nem lepődnénk meg ilyen forgatókönyv esetén…
A svájci futball nem rossz, a helvétek kijutottak a vébére, kirakatcsapatuk pedig a BL-főtáblán szerepel. És nem is rosszul! Az első fordulóban a Stamford Bridge-en nyertek Strellerék – igaz, azóta nem kasszíroztak három pontot. A németektől a St. Jakob Parkban kaptak ki, a románokkal pedig kétszer is remiztek.
A legendás válogatott irányító, Murat Yakin jó munkát végez a kispadon, jelenleg is vezetik a bajnokságot, a svájci kupában is áll még a társulat, és bizony még a BL-ről sem kell lemondaniuk Frei-éknek. Ha ma pontot szereznek, úgy Gelsenkirchenben dől el a továbbjutás sorsa.
A svájci pontvadászatban két pont Xhakáék előnye, otthon csak egyszer kaptak ki, és mostanság a formájukra sem lehet panasz: a hétvégén a Thunt gyalulták a gyepbe hazai környezetben. Nyilván, a kiscsapatot nem lehet a londoni óriáshoz hasonlítani, de azért azt megállapíthatjuk, hogy önbizalom növelő sikernek mindenképpen jó volt a kiütéses győzelem. A Thin ellen nem nagyon tartalékolt Yakin mester, szinte az alapcsapatával állt fel a bajnokin a gárda.
A Chelsea minden fronton jól áll, de még azért csúsznak hibák Mourinho gépezetébe. A BL-ben ugye épp a Basel tréfálta meg Lampardékat, a bajnokságban – amikor már úgy tűnt, hogy minden görbe egyenes – a szarkák csípték meg a kékeket. Ám búslakodásra semmi ok, hiszen a Premier League-ben csak négy egység a hátránya Cole-éknak, és a társaság már szinte az összes rangadóján túljutott, az elitligában pedig magabiztosan vezeti a kvartettjét.
Ami azért nem meglepő, hiszen a portugál stratéga elképesztő kerettel dolgozhat. Torres sérült, de a hétvégi, 3-0-ra megnyert West Ham elleni bajnokin Mata és Willian egy percet sem játszott, Schürrle, Ba és Essien is csak csereként kapott szerepet. Lampard sokadvirágzását éli, de a többi játékosra sem lehet panasz.
Minőségbeli különbség van a két keret között. És szerintünk a Chelsea ma az angolok a pályán érvényre is juttatják a differenciát. A Basel egyszer már kibabrált Terryékkel – még egyszer nem történik ez meg. Tippünk tehát: 2-es!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik