Hírek

Keletről a topligákba

Megnéztük, kik azok a Kelet-Európában nevelkedett játékosok, akik nyugaton is bizonyítanak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokszor halljuk, például egy-egy magyar játékosról is, hogyha kicsit nyugatabbra látja meg a napvilágot, akkor mennyivel jobb, ismertebb, sikeresebb labdarúgó válhatott volna belőle… Nemrég Szalai Ádám is kiemelte egy interjújában, hogy nincsenek olyan játékosaink, akik topklubokban fontos szerepet töltenének be, így aztán ne is csodálkozzunk azon, hogy válogatottunk egyetlen világeseményre sem jut ki.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, kik azok a kelet-európai országokban nevelkedett játékosok, akik a nívós bajnokságok topcsapataiban is alapemberként bizonyítanak hétről-hétre.

A lengyelekre alapoznak Dortmundban

A német élvonalból egyértelműen kiemelkedik a Bayern München és a Borussia Dortmund csapata. A Bayern esetében Mario Mandzukic nevét kell kiemelni: a horvát támadó igazi vezérré nőtte ki magát a Bajnokok Ligája-győztes alakulatnál. Az idei szezonban eddig tizenhét tétmeccsen jutott szóhoz, és tízszer volt eredményes. A bajnokságban nyolc, a BL-ben két gólnál jár.

Dortmundban a többi között a Lewandowski, Blaszczykowski lengyel páros emelhető ki a kelet-európai játékosok közül. Előbbi kis híján meccsenkénti egygólos átlagot produkál a támadózónában, nem véletlen, hogy nincs olyan topcsapat, amely ne szeretné soraiban tudni. Blaszczykowski érdemei sem elenyészőek, a középpályás remekül segíti csapata játékát. Henrikh Mkhitaryan új szerzeménynek számít a klubnál, a nyáron érkező örmény játékmester azonban hamar bizonyította, hogy megállja a helyét a nívós mezőnyben: 13 tétmeccsen lépett eddig pályára, öt gól és négy gólpassz a mérlege. A védelem egyik oszlopa Neven Subotic, a szerb védő is stabil játékosnak számít mind a bajnokságban, mind a BL-ben.

Olaszországban érvényesülnek a legtöbben

Az éllovas, zsinórban tíz győzelemmel kezdő AS Roma is soraiban tudhat Kelet-Európában nevelkedő játékosokat. A szerb támadó, Adem Ljajic az előző idényben is termelte a gólokat, és idén is lőtt már hármat. Nem számít azonban kifejezetten alapembernek, főként csereként jutott eddig szóhoz az olasz első osztályban. A bosnyák papírokkal rendelkező Miralem Pjanics viszont kihagyhatatlan tagja a kezdőcsapatnak: eddig minden bajnokiján kezdőként kapott helyet, ezt három góllal és négy gólpasszal hálálta meg.

Nápolyban is van két keleten nevelkedő húzóember: a csapat legértékesebb játékosa, a szlovák Marek Hamsík már hat gólnál tart az idei bajnokságban, míg tavaly 38 bajnokin ért el tizenegyet. Csatártársa, a macedón Goran Pandev is megbecsült tagja a Napolinak, tíz bajnokin kapott eddig szerepet az idei kiírásban.

A Juventus csapatában Mirko Vucinic képviseli a keleti vonalat, azonban az idei szezonban sérülés hátráltatja abban, hogy meghatározó játékosa legyen a zebráknak.

Az Inter kapusa, Samir Handanovic a szomszédos Szlovéniában kezdte elsajátítani a labdarúgás alapjait. Évek óta meghatározó játékosa az olasz élvonalnak. A középpályán a horvát Mateo Kovacic nevét kell megemlíteni, ő is tíz bajnokinál jár már az idei szezonban, igaz, ötször csereként lépett pályára.

Egy szlovén légiósával bátran számol az AC Milan is: a középpályán bevethető Valter Birsa eddigi nyolc bajnokiján kétszer hálálta meg góllal a bizalmat.

A román Stefan Radu, az albán Lorik Cana és a bosnyák Senad Lulic erősítik hétről-hétre a Lazio együttesét. Cana számít leginkább alapembernek a fővárosi kékeknél, a védő eddig tíz bajnokin kapott szerepet az idei szezonban, kilencszer kezdőként. Radut sérülés hátráltatta a bajnokság elején, így eddig csak öt mérkőzésen jutott szóhoz, és Lulicsra is rájárt a rúd az elmúlt hetekben, ő is sérülés miatt volt kénytelen távol maradni.

Egy játékos a spanyoloknál

A spanyol élvonalban idén kevésbé tudtak érvényesülni a topklubok kelet-európai labdarúgói. Egyedül Luka Modric emelhető ki az amúgy sem bő mezőnyből: a Real Madrid középpályása tizenkét bajnokin lépett pályára, és a BL-ben is ott volt minden találkozójukon.

A City-nél esküsznek a legtöbb keletire

Az Arsenal együttesénél Wojciech Szczesny birtokolja az első számú kapusposztot, így honfitársa, Lukasz Fabianski érthetően jóval kevesebb alkalommal jutott szóhoz. A cseh Tomás Rosicky-t sérülés akadályozta az idei szezonban. Szeptemberben csupán egyetlen tétmeccsen tudott pályára lépni, de ha egészséges, akkor vele is számol Arsene Wenger.

A Chelsea összeállítása nem kezdődhetne Petr Cech nélkül. A cseh válogatott kapusa hosszú évek óta első számú kapusa a londoni kékeknek. A szerb védő, Branislav Ivanovic is hasonló cipőben jár, ő sem hagyott ki még egyetlen percet sem ebben a szezonban.

Liverpoolban a szlovák Martin Skrtel képviseli a keleti régiót: a válogatott védő biztos pontja a vörösök hátsó alakzatának.

A Manchester City-nél a szerb Matija Nastasic jutott szóhoz eddig a legtöbb alkalommal: a szerb védő nyolcszor lépett pályára a bajnokságban – hétszer kezdőként –, a BL-ben pedig még egy percet sem hiányzott. Honfitársa, Aleksandar Kolarov hétszer kapott lehetőséget a Premier Legue-ben. A montenegrói Stevan Jovetic kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódik, rá idén kevesebbszer számíthatott a csapata, és Edin Dzeko sem jutott eddig annyiszor szóhoz, hogy idén is egyértelmű húzóembernek lehessen kikiáltani.

A Manchester United csapatánál a kapitány, Nemanja Vidic érdemelte ki, hogy külön is említsük: a szerb védő három bajnokiról hiányzott idén, a többi találkozóját az elejétől a végéig a pályán töltötte.

Olvasói sztorik