Hírek

Romokban a Milan…

Ma egy BL-meccs mellett egy angol Ligakupa-ütközetnek jártunk utána...

Sunderland-Southampton Mindkét fél betalál: Igen! X1!

Gus Poyet menedzser nincs könnyű helyzetben: csapata kieső helyről várja a folytatást, ráadásul a Ligakupában a szezon meglepetéscsapatával kerültek szembe… Ám a fekete macskák rendre betalálnak a szenteknek, és szerintünk ma sem tesznek kivételt…
Az olasz menedzser, Paolo Di Canio távozása után – néhány napos keresgélést követően – Gus Poyetet kérte fel a tulajdonos menedzsernek Sunderlandben. A piros-fehér-feketék október elejéig nyeretlenek voltak, egy pont díszelgett a nevük mellett. Aztán jött az észak-angol derbi, amelyen nyertek a fekete macskák az ősi rivális Newcastle ellen! A lendület azonban nem tartott ki a múlt hétvégére: Hullban 1-0-ra kaptak ki Adam Johnsonék – igaz, egy félidőt Dossena és Cattermole kiállítása miatt kettős emberhátrányban töltöttek. A klub hivatalos honlapja szerint mindkét futballista eltiltást kapott, és nemcsak a bajnokiról, hanem a mai Ligakupa mérkőzést is kénytelenek lesznek kihagyni.
Azt gondoljuk, hogy a Sunderland keretében több van, mint ami eddig kijött. O’Shea, Cuellar, Fletscher, Borini, Giaccherini, Adam Johnson, Altidor – azért ez nem rossz névsor. A hétvégén a Manchester City érkezik a Fény Stadionjába, majd a Stoke-hoz és Birminghambe a Villa Parkba utaznak Gus Poyet tanítványai. Nem könnyű sorozat, ám ha bent akarnak maradni, akkor ebben a periódusban legalább 5 pontot be kellene húzniuk.
A Ligakupában eddig két kört ment a Sunderland: az MK Dons és a Peterboroug ellen magabiztosan léptek tovább. És mindkétszer komolyan vette a találkozót a gárda, azaz szó sem volt full tartalékos felállásról.
Ha azt vesszük, hogy a Sunderlandnek biztosan van nagyobb gondja is, mint a Ligakupa, akkor akár legyinthetnénk is egyet, ám szerintünk ilyen helyzetben minden alkalmat megragad a tréner, hogy játszassa tanítványait, hogy gyakorolják a taktikai repertoárt.
Pochettino mester tavaly vette át a szentek irányítását, és az Espanyolnál is eredményes szakember eddig bizony kisebbfajta csodát tesz Southamptonban. A csíkosak szárnyalnak, 5-4-1-es soruk a 6. pozícióhoz elegendő (csak Norwichban kaptak ki még augusztusban), idegenbe 2-2-1 a sora, nyert az Anfielden, pontot hozott az Old Traffordon. Mindössze három gólt kaptak a túrákon, és összességében is a liga legmasszívabb védelme az övék: 10 csatában csak 8-szor zörgették meg a hálójukat!
A Ligakupában kér kört éltek túl Lamberték, a Barnsleyt idegenben, a Bristol Cityt otthon rendezték le. Do Prado és Osvaldo sérült, ők biztosan kihagyják a találkozót. Ugyancsak könnyen előfordulhat, hogy néhány alapember csak a padon (vagy még ott sem) kezd.
A két gárda egymás elleni mérlege totálisan kiegyenlített (5-5-5), az ikszek zömét a Fény Stadionjában játszották, és akkor rendre jött a gólváltás.
A szentek eddigi 10 bajnokijuk közül valamennyi -2,5-ös végeredményt hozott. Ma azonban kupáznak, és ebben a sorozatban azért már talán könnyedebben esnek a gólok. A Sunderlandnek minden sikerre szüksége van jelen helyzetében, a szentek viszont elképzelhető, hogy tán kevésbé lesznek motiváltak. A múltban gyakran jött ebben a felállásban a gólváltás, és ma is ebben bízunk. Nem lepődnénk meg a túlórán sem, sőt, akár meglepetéssel is végződhet a 90 perc…

Barcelona-Milan (0-1) 1!

Kettővel verheti a katalán alakulat az idén kissé megrogyott piros-feketéket.
A H-csoportban jelenleg így áll a helyzet: 1. Barca 7, 2 Milan 5., 3. Celtic 3, 4. Ajax 1. Ha a katalánok ma nyernek, akkor szinte biztos, hogy bejutottak a nyolcaddöntőbe. És ismerve Tata Martino filozófiáját, egészen biztos, hogy letutizná a nyitott kérdést a gárda.
A Barcánál az elmúlt napokban Messiről szóltak a hírek. A szaksajtó egy része tragédiaként éli meg, hogy az argentin zseni most már meccsek óta képtelen betalálni. A probléma nem valós, védte meg csapattársát Piquet és Martino az Espanyol elleni nyertes városi derbit (1-0) követően. A tréner így nyilatkozott: “Ugyanilyen furcsa volt az is, amikor egymás után 19 mérkőzésen betalált az előző szezonban, így az is furcsa, hogy három meccsen nem lőtt gólt. Persze sokkal elégedettebb lenne, ha meccsenként két vagy három gólt lőne. Olyan magasra tette a lécet korábban, hogy most úgy tűnik, mintha probléma lenne vele. Erről szó sincs.”
Szóval, a támadóval nincsen probléma, mint ahogy a gárda teljesítményével sem. Persze, azért a Camp Nou népe kissé csalódott volt a derbi után, és nemtetszésüknek bizony olykor hangot is adtak a drukkerek. Martino szerint arról volt szó, hogy nem akartak kontralehetőséget adni a kék-fehéreknek. “A kockázatok elkerülése végett túl sokat járattuk a labdát, így a támadások élesítése is elmaradt. Az ilyen, és ehhez hasonló mérkőzések előbb utóbb mindig hoznak magukkal esélyt a gólszerzésre, mert az ellenfeled rengeteget fut, és fáradt lesz a végére.” – áll az eurobarca.hu interetes oldalon. Persze, aggodalomra nincs semmi ok, ugyanis Iniestáék 10-1-0-ás sorral vezetik a La Ligát, a lépést egyelőre csak az Atletico tudja tartani a gránátvörös-kékekkel.
A kiengesztelésre máris itt a lehetőség, hiszen Xaviék ismét a Camp Nouban lépnek pályára. A BL-ben eddig 3 meccsen 7 egységig jutó gárda eddig egyszer meccselt otthon: az Ajax könnyedén megadta magát Neymaréknak. Eddigi egy döntetlenjüket két hete épp a San Siróban érték el Alvesék: Messi egyenlítő gólja után úgy tűnt, a Barca elégedett az iksszel…
A Milan biztosan beérné ma egy remek döntetlennel, ám erre szerintünk sansza sem lesz a taljánoknak. Nem tetszik nekünk az idei Milan… Ám ezzel nem vagyunk egyedül: a Firenze elleni hazai vereség után már igencsak forró volt a hangulat a Giuseppe Meazzában. Allegrinél azért volt néhány tízezer népszerűbb ember ezekben a pillanatokban…
– A döntést a klub velem és a játékosokkal közösen hozta meg. A Milannál eltöltött három és fél évem alatt még nem volt ilyen rossz a helyzet. Megoldást kell találnunk arra, hogy kilábaljunk ebből a gödörből. Az, hogy együtt maradunk pedig mindenképp segíteni fog ebben. A Fiorentina elleni találkozó utolsó fél órája már rettenetes volt. Most újra talpra kell állnunk, és magunk mögött kell hagynunk a rossz dolgokat – fogalmazott visszafogottan a tréner (acmilan.hu), aki emellett igencsak közhelyesen nyilatkozott a zakót követően, hogy persze az elvégzett munka meghozza majd a gyümölcsét, és így tovább….
A legnagyobb gond a Milannal, hogy nincs igazi vezére. Maldini, Nesta, Gattuso, vagy Ambrosini képes volt lelket verni a társakba, de a jelenlegi futballisták erre alkalmatlanok. Balotelli inkább egyénieskedéseiről híresült el, Kaká ugyan zseni, de nem karizmatikus figura, és ez elmondható a többiekről is…
Aztán sérüléshullám is sújtotta a rossonerit, a támadósor volt elsősorban hiányos. A fáraó visszatérése hamarosan elérkezik (állítólag a hétvégén már keretben lesz a Chievo ellen), Pazzini viszont még nincs bevethető állapotban.
A Milan a mai meccs után még elutazik a Celichez, majd fogadja az Ajaxot. Elméletileg továbbjuthat, sőt, ha ma az Ajax elkapná a skótokat, vagy az a parti iksszel végződne, jó pozícióba kerülnének Montolivoék.
Ám ma nem szereznek pontot a milánóiak, sőt, meggyőződésünk, hogy a Barca legalább kettővel elveri Allegri legénységét. És ez a zakó akár a szakember munkahelyébe is kerülhet… Tippünk tehát hendis hazai!
És akkor a tervezett kezdőcsapatok:
BARCELONA: Valdés – Alves, Piqué, Puyol, Montoya – Xavi, Busquets, Iniesta – Sánchez, Messi, Neymar.

MILAN: Abbiati – Abate, Zapata, Mexes, Constant – Muntari, De Jong – Montolivo, Poli – Kaká – Balotelli.

Olvasói sztorik