Hírek

Ismét dupla magyar siker

Köteles László csapata, a belga Genk, és Gulácsi Péter együttese, az osztrák Salzburg is nyert a csoportkör második fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A belga csapat az EL csoportkörének nyitányán, a C-csoport első meccsén az ukrán Dinamo Kijev otthonában győzött, nem mellesleg Köteles László nagy védéseinek köszönhetően. A második fordulóban a svájci FC Thun következett, hazai környezetben.

A 16. percben a svájci csapat venezuelai légiósa, Josef Martínez őrizetlenül érkezett középen, remek labdát kapott, de közeli lövését Köteles László lábban védte. A 21. percben De Ceulaer könnyelműsködött el egy nagy belga helyzetet, majd egy szöglet után Yossen veszélyeztetett fejjel. A 35. percben Kumordzi az oldalhálóba bombázott, ismét egy belga sarokrúgást követően. Két perccel később ismét a svájciak veszélyeztettek: Martínez az ötös vonaláról fejelt, de a magyar kapus reflexmozdulattal, nagy bravúrral védett.

Kötelesnek néha egyáltalán nem volt könnyű dolga, mert a társai az egy-egy elleni szituációkban is verhetőek voltak védekezésben, olykor pedig komoly fáziskéséssel rendeződtek vissza az eltolódott csapatrészek. A 49. percben egy belga szabadrúgás után Mbodji fejelt a kapus kezébe. Az 55. percben megszerezte a vezetést a Genk: Gorius lövése megpattant a menteni igyekvő Reinmann lábán, és védhetetlenül a hálóba hullott (1-0).

A 63. percben jött a második: Ngongca erős, pontos centerezésébe Vossen beletette a lábát, és a labda ismét a kapuban landolt (2-0). A hazaiak gyors duplázása után a játék visszatért a korábbi kényelmes kerékvágásba, ami magyar szemmel nézve kimondottan jó iramot jelent. Kötelesnek kimondottan kevés dolga volt, de azt remekül abszolválta, a 77. percben például magabiztosan védte Schneuwly lövését. A legvégén Lüthi pontos beívelése után Martínez megszerezte a vendégek becsületgólját (2-1).

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy ez a belga siker sem jöhetett volna létre honfitársunk nélkül, aki az első félidőben két alkalommal is nagyot mentett.


A Gulácsi Pétert foglalkoztató Red Bull Salzburg 4-0-ra győzött a svéd Elfsborg ellen az első körben, most pedig a dán Esbjerg otthonában lépett pályára. Érdekesség, hogy az osztrák csapat kezdőjében mindössze két osztrák játékos kapott helyet.

A magyar kapusnak még nem is kellett védenie, csapata máris megszerezte a vezetést: a hatodik percben Soriano passzát Alan elhúzta a kapus mellett, majd a hálóba gurított (0-1). A 12. percben jött az első veszélyes dán kísérlet: Jakob Ankersen éles szögből leadott lövését szögletre ütötte Gulácsi. A 24. percben Andreasen fejesét védte elvetődve a magyar játékos. Hat perccel később a vendégek csapatkapitánya, Soriano lőtt a kapu mellé, nagy helyzetben.

A folytatásban is inkább az osztrák csapat támadott többet, de furcsa volt, hogy leginkább középen próbált akciózni, a széleket alig használta. De a 38. percben is bejött! Alen remek ütemben lépett ki a védővonalból, első lövése visszapattant hozzá a kapusról, másodszorra viszont már nem hibázott (0-2). A szünet előtt Berisha lövését védte Ronnow kapus. Az első félidő utolsó megmozdulásaként Gulácsinak kellett a saját térfele közepéig kifutva menteni.

A fordulás után derekasan próbálkoztak a hazaiak. A 74. percben Rasmussen elől mentett kivetődve Gulácsi, de a hazaiak játékosa rendkívül sportszerűtlenül fejbe rúgta a magyar kapust, aki rövid kényszerszünet után folytatni tudta a játékot. A magabiztosan vezető osztrákok a továbbiakban sem erőltették túlságosan a támadásokat, ezért honfitársunknak több dolga akadt, mint az első felvonásban. Komoly, veszélyes ziccereket nem kellett hárítania, inkább preventív jelleggel tevékenykedett, remek mentéseivel megakadályozta a dán helyzetek kialakulását.

Ahogy délután Köteles, most Gulácsi is a legvégén kapitulált: egy szöglet után Diouf talált a hálóba (1-2). A hajrá nem várt izgalmakat hozott, de a hazai rohamok nem hoztak újabb gólt.

Európa Liga, csoportkör, 2. forduló

G-csoport

KRC Genk (belga) – FC Thun (svájci) 2-1 (0-0)

Gólszerzők: Reinmann (öngól 55.), Vossen (63.), illetve Martínez (93.)

C-csoport

Esbjerg fB (dán) – Red Bull Salzburg (osztrák) 1-2 (0-2)

Gólszerzők: Diouf (89.), illetve Alan (6., 38.)

Olvasói sztorik