Hírek

Fradi-város épülne a Népligetben

Elképzeléseik szerint az Építők-sporttelep is hozzájuk kerülne, így lenne hely egy szállodának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Népszabadság internetes kiadása azt írja, hogy Fradi-várost építene Kubatov Gábor a Népligetben. A terv Orbán Viktor kormányfő támogatását is élvezi. A miniszterelnök a margitszigeti szökőkút avatásakor jelentette be: „készülnek a Normafa és a Népliget, azaz a Fradi-város, és a városligeti múzeumi negyed tervei. A konkrétumokról hamarosan megállapodásokat köthetünk majd a fővárossal”.

Rendkívül készséges a Fradi-város létrehozásában érintett Kőbánya is. A Ferencvárosi Torna Club jelenleg is több sportlétesítményt használ az Üllői úti stadion átellenében lévő Népligetben. A klub átmenetileg ide költözött át a 13,5 milliárdból felépülő új Albert Flórián Stadion átadásáig.

A fogadó létesítmények zöme leromlott állapotban van. Részben ezek helyén alakítanák ki a Fradi-várost. Kubatov Gábor, aki az FTC elnökeként a Fidesz országos pártigazgatója is, már hónapokkal ezelőtt azzal kérkedett az FTC Baráti Kör tagjainak, hogy találtak szponzort is a sportváros felépítéséhez.

Az akkori tervek szerint első körben az új Üllői úti stadion építése alatt hazai pályául szolgáló mobil stadiont építenék fel, illetve felújítanák, modern locsolórendszerrel látnák el a többi pályát is. Az ehhez szükséges pályázat már elkészült. Második lépcsőben a faház és az uszoda lebontásával felszabadult területen egy multifunkciós csarnok épülne, amelyben egy 2500 fős kézilabdacsarnok, torna- és birkózóterem kapna helyet. Emellett létesülne egy szabadtéri és egy fedett uszoda.

S ez még nem a vége. A Fradi elképzelései szerint egy idő után az Építők-telep is hozzájuk kerülne, így lenne hely szállodának – ezzel hosszú távon fenntarthatóvá válhatna az egész létesítmény –, ami mellett a szabadtéri medence strandként is funkcionálhatna, valamint épülhetne egy modern, Budapesten még példa nélküli orvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ is.

Az FTC vezetése tavaly májusban úgy számolt, hogy még az ősszel megkapják a terület vagyonkezelői jogát – úgy fél évszázadra. Ám ez egyelőre várat magára. Igaz, a kőbányai önkormányzat idén márciusban fejvesztve szavazta meg az ehhez szükséges előterjesztést. A polgármester javaslatára a testület bejelentette igényét a Népligetben található Vajda Péter utcai sportlétesítmény tulajdonjogának ingyenes átruházására. Az ingatlan tulajdonosa az állam, a vagyonkezelői jogot a Nemzeti Sportközpontok (NSK) gyakorolja.

Az előterjesztés szerint az NSK „nem fordít kellő figyelmet a népligeti sportlétesítményre, közel 15 éve nem történt ott semmilyen komoly fejlesztés. Ennek eredményeként az ingatlan leromlott állapotban van, így nem szolgálja megfelelően a sportolók és a sport ügyét.” Minden más lenne, ha a kőbányai önkormányzathoz kerülhetne a létesítmény, hiszen a „kerület sportéletének fejlesztése kiemelt fontossággal bír az önkormányzat számára” – olvasható az anyagban.

Érdemes elolvasni a cikk folytatását, ide kattintva!

Olvasói sztorik