Hírek

Sorsdöntő meccsek nyugaton

Két csapat már továbblépett párosításából, vagyis ketten már el is búcsúztak az idei rájátszástól: a Lakers nem sok vizet zavart a Spurs elleni párharcban, míg a Miami a várakozásoknak megfelelően lazán lépett túl a Milwaukee együttesén. Ma éjszaka a Golden State is továbbjuthat, de a Clippers-Memphis párosításból még a mai meccs sem hoz ki győztest, ettől független sorsdöntő találkozó lehet...

Tuti tippek még gyorsabban! Klikk és like a facebook oldalunkat!

Denver Nuggets – Golden State Warriors

Gondolom nem sokat számítottak arra, hogy ebben a párosításban a Warriors kerül majd lépéselőnyben, ráadásul nem is akármekkorába… 3:1-es összesítéssel várhatják ezt az 5. felvonást, és bár nehéz meccsre számíthatnak a Pepsi Centerben, akár még a továbbjutásukat is eredményezheti ez a derbi!

A Denver elképesztő hazai mérlegének köszönhette az alapszakasz során megszerzett nyugati harmadik helyét. A végén akár még a San Antonio együttesét is megfoghatták volna, de a dobogó alsó fokának megszerzése sem rossz teljesítmény a gárdától! Otthon a Nyugati Főcsoport legjobb hazai mérlegét hozták össze: 38 győzelem mellett mindösszesen 3 vereséget szenvedtek el. A Miami, a Minnesota és a Washington győzött náluk, tehát két elkerülhető vereségbe is beleszaladtak, de még így sem panaszkodhattak a csapat szurkolói! Az alapszakasz során Ty Lawson és Danilo Gallinari is fergeteges formában játszott: mindketten 16 pont felett átlagoltak, így a Denver átlagban 106-107 pontig jutott a meccseken. A palánk alatt is remek játékosok gyűrték az ellenfeleket: Faried és Koufos felelt a lepattanókért, és feladatukat maximális hatékonysággal végezték. Ennek köszönhetően elvérzett náluk a Clippers, az OKC, a Lakers, a Bulls és még sokan mások.

A Golden State az alapszakasz során talán a nyugat egyik meglepetés csapata volt, nem sokan számítottak ilyen masszív teljesítményre tőlük. Ehhez képest Marc Jackson együttese 47-35 mérleggel a főcsoport 6. helyén zárt, megelőzve például a Houston és a Los Angeles Lakers együtteseit is. Ennél többre nem nagyon számíthatott a Warriors, hiszen már a szezon elején egyértelműsítette az OKC-Spurs-Memphis-Denver négyes, hogy ők fogják felosztani az első 4 helyet egymás közt. A Golden State idegenben sem szerepelt rosszul annak ellenére, hogy végül negatív 19-22 mérleget sikerült összehozni, ez a Nyugati Konferencia 6. legjobb idegenbeli mutatója lett. Az idei szezonra tehát szép kis csapatot sikerült kovácsolni a Curry-Landry-Jack-Lee-Bogut-Barnes hatosból, még akkor is ha Bogut szinte az egész alapszakaszt ki kellett hogy hagyja sérülés végett. A Warriors főként támadójátékával nyűgözte le a kosárrajongókat, rendre képesek voltak 110-115 pontokat dobálni, legjobb teljesítményüket a Toronto elleni hazai meccsen mutatták, ahol végül 124 pontot szórtak a Raptors-nak!
De térjünk is rá a playoff-ra, hiszen ez már gyakorlatilag egy teljesen új bajnokság! Ezt tökéletesen mutatja az is, hogy a harmadik a hatodik elleni felállásban a hatodik vezet 3:1-re és mindössze egy győzelemre van a továbbjutástól! Az első találkozó Denverben nem okozott különösebb meglepetést, hacsak nem abból a szempontból hogy kevés pontot szórt két jól dobáló együttes. Végül 97:95-re nyert a Nuggets egy fordulatos meccsen Miller vezetésével, aki 28 pontot dobált össze. Következhetett a második felvonás, még mindig Denverben, ahol már szépen megszórták egymást a felek, de a meccset szinte végig a Curry-Jack-Barnes-Thompson vezette Golden State irányította, és végül 131:117-re nyert a Warriors, Curry pedig 30 pontig és 11 gólpasszig jutott. Egalizált tehát az “esélytelenebb”-nek kikiálltott csapat, jöhetett a két oaklandi meccs! A harmadik felvonásban hiába húzott el a félidőben 12 ponttal Lawson vezetésével a Nuggets, végül a Golden State egy fergeteges harmadik negyeddel 110:108-ra győzött és ezzel fordított a párharc állásán. Lawson 35 pontig és 10 gólpasszig jutott, de még így sem tudta a Denver megakadályozni a Warriors sikerét. A negyedik találkozó ismét egyértelműbbre sikerült, végig vezetett a Warriors és végül 115:101 arányban immáron 3:1-re módosították a párharc állását.

Egy győzelemre tehát a továbblépéstől, ráadásul a meglepetésnek számító továbblépéstől a Golden State együttese, amely Curry és Jack vezetésével remekel szinte mind a négy találkozón eddig. Ezúttal azonban Denverbe látogatnak, oda ahol az alapszakasz során csupán három alkalommal mentek nyerni a csapatok. A Denver számára ez az utolsó esély, és most már a hatékony dobójáték mellett a védekezést is helyre kell tenni. Nem gondolom, hogy a Golden State feladná ezt a meccset és inkább hazai pályán szeretné eldönteni a továbbjutást, hiszen a playoff-ban nem lehet ezt ilyen merészen kijelenteni. Azonban az első 4 meccset elnézve is azt kell hogy mondjam, a Nuggets egy minőségibb, jobb játékosokból álló együttes, amely akár még erről az 1:3-ról is képes visszahozni az esélyeket. Nagy szüksége lesz a Denvernek Lawson és Gallinari remeklésére, és emellett a palánk alatt is többet kell majd mutatni, hiszen a GSW is erős ezen a téren. Véleményem szerint ismét kevés fog dönteni a két együttes közt. A Denver oddsa jelenleg nem éri meg a kockázatot, de a Golden State csapatának megtámogatása már jövedelmező lehet, hiszen maximum 6-7 pont lesz a két együttes közt, ha azt a játékot hozzák amit az elmúlt négy mérkőzésen.
Tipp: hendikep +10 ponttal Golden State Warriors (1,60 – bet365)

Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies

Bár ez a derbi még nem dönt továbbjutásról, nem kevésbé fontos ebben a párharcban mint a fent említett 5. találkozó! 2:2-re állnak a felek, bár ebben a felállásban várható is volt a szoros párharc, ugyanis a Nyugati Főcsoport negyedik helyezettje csatázik itt az ötödik helyen zárt együttessel.

A Clippers idén már megnyert egy szezont: ugyanis ebben az idényben ők hódították meg Los Angeles városát, miután egyértelműen jobban teljesítettek városi riválisuknál, a Lakers-nél. Bryant-ék már el is szálltak, de a Clippers esélyei tovább élnek, bár a Memphis rendesen megnehezítheti a dolgukat. A Chris Paul és Blake Griffin vezette LAC 56-26 mérleggel zárt a negyedik pozícióban. Köszönhette ezt a remek hajrájának, hiszen utolsó 5 alapszakaszbeli meccsén veretlen maradt, így sikerült kiharcolniuk a 4. helyet és ezzel a pályaelőnyt a playoff-ban. A Staples Centerben 32 győzelem mellett mindössze 9 vereséget szedtek össze, tehát mondhatjuk hogy egy erős csapat a Clippers hazai környezetben. Az alapszakasz során Griffin, Paul és Crawford is kiemelkedően teljesített: Griffin remekelt a palánk alatt, Paul remekül osztogatott, Crawford pedig a büntetők és a triplák mellett a betörésekkel is jól hozta a pontokat.

A vendég Memphis tehát az ötödik helyen zárta az alapszakaszt annak ellenére, hogy Rudy Gay kiválását követően sokan már temették őket. Azonban Randolph, Conley és Gasol berángatta az együttest a playoff-ba, és még a negyedik hely megszerzésétől sem állt távol a Grizzlies. Idegenben is pozitív mérleget tudott felmutatni a csapat, hiszen 24 győzelem mellett 17 vereséget könyvelhettek el. Az alapszakasz utolsó három idegenbeli meccsén a Houston-Sacramento-Dallas hármas sem okozott problémát a grizzlyknek, így csupán egy hajszálon múlt hogy nem sikerült megszerezni a pályaelőnnyel járó negyedik helyet a tabellán. Zach Randolph nem csak a pontokat szórta jó hatékonysággal, hanem a lepattanók tekintetében is jól teljesített, mellette még Marc Gasol is besegített a lepattanók megkaparintásában. Mike Conley, Tony Allen és a szezon közepén érkezett Tayshaun Prince sem mozgott rosszul az alapszakasz meccsein. Ráadásul a Grizzlies védelme is a liga elitvédelmei közé tartozott, nem ritkán 80 pont környékén tudták tartani az ellenfeleket!
A két csapat tehát 2-2 meccset hozott le eddig, és amint az az eredményeken is látszik: mind a négy meccsen a hazai pálya dominált! A Staples Centerben rendezett első két meccsen 100 pont alatt tudta tartani a Clippers a Memphis együttesét: 112:91 és 93:91 arányban hozta az első két felvonást a Los Angeles. Ezt főként Paul-nak köszönhették, aki mindkét meccsen csapata legjobbja volt. Aztán következett a két memphisi meccs, ahol a grizzlyk nem kegyelmeztek: a Clippers a 90 pontos határt sem érte el, a Memphis remekül védekezve, a palánk alatt szenzációsan játszva 94:82 és 104:83 arányban egalizálta a párharcot! Randolph és Gasol játékával nem sok mindent tudott kezdeni a Clippers ezen a két találkozón, így pedig izgalmas 5. meccs elé nézünk!
Ezen a találkozón is döntő lesz, hogy a Memphis vagy a Clippers teljesít jobban védekezésben. Aki szorosabbra tudja húzni a hátsó alakzatot és a palánk alatt is remekelni tud, az megnyerheti ezt a rendkívül fontos összecsapást. A kérdés már csak az, hogy a Griffin-Jordan vagy a Randolph-Gasol kettős tudja jobban érvényesíteni akaratát a palánk alatt. Emellett a hazaiak triplái is sokat számíthatnak: ha Crawford és Butler jó napot fog ki, és mellette még Paul is tud 1-2 alkalommal villanni kintről, akkor bajban lehet a Memphis.
Tippek: Los Angeles Clippers (1,43 – bet365), 175 pont felett (1,52 – bet365)

Tuti tippek még gyorsabban! Klikk és like a facebook oldalunkat!

Olvasói sztorik