Hírek

Visszaeső válogatottal játszik Magyarország

Június 6-án Kuvaitot fogadjuk, de lesz visszavágó is. A mérkőzés tényét hivatalosan is megerősítették.

Az már korábban eldőlt, hogy augusztus 14-én itthon, Csehországgal játszik felkészülési mérkőzést a magyar válogatott, most az is hivatalossá vált, hogy június 6-án Kuvait legjobbjait fogadja Egervári Sándor együttese. A két válogatott még soha nem mérkőzött meg egymással, ez azt jelenti, hogy a magyar nemzeti csapat 1902 óta íródó történetében a 84. ország válogatottjával méri össze erejét hivatalos mérkőzésen. A két szövetség megállapodása értelmében a június meccsnek a közeljövőben Kuvatiban “visszavágója” is lesz – írja az MLSZ honlapja.

Az ázsiai ország válogatottja jelenleg a 113. a FIFA világranglistáján, eddigi legjobb helyezése a 24. volt (1998 decemberében). Kuvait eddig egyszer vett részt világbajnokságon, méghozzá 1982-ben, amikor a csehszlovákok elleni döntetlen mellett vereséget szenvedett az angoloktól és a franciáktól. A válogatott jelenleg az Ázsia Kupa selejtezőiben érdekelt, eddig egy Thaiföld elleni, idegenbeli 3-1-es győzelem a mérlege a csoportban. Kuvait egyszeres Ázsia Kupa-győztes, 1980-ban, 1992-ben és 2000-ben vett részt a nyári olimpián. Jelenlegi szövetségi kapitánya a szerb Goran Tufegdžić, egyetlen légiósa a kapus Khalid Al-Rashidi, aki az angol másodosztályú Nottingham Forestben véd. A válogatottat 1986-87-ben Mezey György irányította, akkor Egervári Sándor is a szakmai stáb tagja volt.

Érdekesség, hogy a kuvaiti válogatott legutóbb 2007-ben játszott hivatalos mérkőzést európai csapattal, akkor 1-1-es döntetlent ért el a portugálok ellen az Al Salmiyah klubcsapatának stadionavatóján. Ezen a meccsen a kuvaiti válogatott megegyezett az Al Salmiyah csapatával, egyetlen “külsős” játékos egészítette ki az együttest, amelyet történetesen Egervári Sándor irányított abban az időben, vagyis a jelenlegi magyar szövetségi kapitány által összerakott együttes ért el döntetlent Portugália ellen.

– A hazai bajnokság elhúzódása miatt az Izland elleni június 3-ra tervezett mérkőzésünket már korábban le kellett mondani, de örömteli, hogy a vezetőinknek ilyen gyorsan sikerült nyélbe ütnie a Kuvait elleni mérkőzést – mondta Egervári Sándor az mlsz.hu-nak. – A találkozó plusz hozadéka, hogy a két szövetség megállapodása szerint később egy kora tavaszi időpontban az ázsiai országban is megmérkőzik a két együttes, amikor itthon még nem lenne garantált, hogy tökéletes időjárási körülmények között, megfelelő pályán játsszon a válogatott. A kuvaiti válogatott korábban meghatározó csapata volt a térségnek, és bár az utóbbi években némi visszaesés tapasztalható eredményeinkben, azt tudjuk róla, hogy gyors, technikailag képzett játékosok alkotják a keretét, ezért alaposan fel kell készülnünk a mérkőzésre. Korábban három évig dolgoztam Kuvaitban, de 2007 óta kevésbé követtem az ország labdarúgását, ezért a következő hetekben a kint dolgozó kollégák, és kinti barátaim segítségével igyekszünk minél több információt begyűjteni ellenfelünkről.