Hírek

Sérüléshullám Chicagóban – mire megy így a Staples Centerben a Bulls?

Öt találkozót is rendeznek (magyar idő szerint is) nézhető időpontban az NBA alapszakaszában, és a maga nemében mindegyik találkozó rangadónak minősül! Talán a leginkább várt ezek közül a Bulls Los Angeles-i vendégjátéka, de természetesen a többi meccsről is találhattok hasznos infókat és tippeket!

Los Angeles Lakers – Chicago Bulls

Magyar idő szerint vasárnap este 20:30 órakor kerül megrendezésre a Staples Centerben ez a nívósnak mondható ütközet, ahol a Nyugati Főcsoport rájátszására hajtó Lakers fogadja a sérülésekkel bajlódó, ám ennek ellenére is nagy erőt képviselő Chicago-t.

Kezdjük mindjárt a hazaiakkal: a Lakers hatalmas harcot vív a Nyugati Főcsoport 8. helyéért, és egyelőre jó úton haladnak, hiszen a Utah gárdája hanyatló formát mutat, így talán még oda is érhetnek az idei rájátszásba a lila-sárgák. Di Antoni munkája tehát kezd beérni, a Lakers egyre ütősebben hozza az eredményeket – főleg hazai környezetben! Kobe Bryant hozza a tőle szokott játékot, azzal a komolynak mondható változással, hogy most már a gólpasszokat is szórja hozzá, így Nash-el felváltva szépen irányítják a csapatot. Metta World Peace is magára talált a gyenge szezonkezdet óta, a bajszos mester megtalálta végre az ő helyét is a pályán, amely kétségkívül a triplavonal környékén van, hiszen remekül dobál onnan a hajdan még Artest névre hallgató játékos. Habár Pau Gasol továbbra is sérüléssel bajlódik, azért sokat segített eddig a gárdának az eredmények hozásában, hiszen sérülése előtt a padról beszállva a palánk alatt rendre termelte a pontokat és lepattanókat. Most Howard-ra zúdul ebben a tekintetben minden feladat, de egyelőre ő is állja a sarat. Van még a Lakers-nek rajtuk kívül is a tarsolyában valami: Jamison és Clark rendre kiváló formával száll be a padról a játékba, és rendre mindketten teljesítik a munka rájuk eső részét. Nem is panaszkodhat a bajszos, hiszen a csapata végre elérte az 50% feletti mérleget, és 34-31 sorral jelenleg a 9. helyen tanyáznak nyugaton. Lehet ez jobb is – és ironikus módon pont mai ellenfelüknek köszönhetik, hogy ismét egy lépéssel közelebb kerültek a playoff-hoz, ugyanis a Chicago szoros meccsen elverte a Jazz-t hazai környezetben. Jól megy saját közönség előtt Bryant-éknak: eddig 22 győzelem és 11 vereség a mérleg, legutóbbi 5 meccsét pedig hibátlanul hozta a Los Angeles, bár szombat hajnali meccsük során a Toronto ellen rezgett a léc, végül csak hosszabbítás árán tudták bezsebelni a győzelmet (118:116). Hazai oldalon minden bizonnyal hiányozni fog Gasol, aki könnyebb edzéseket végezhet jelenleg csupán lábsérülésének köszönhetően, de a fent említett kulcsemberek rajta kívül mind a gárda rendelkezésére állnak!

Kelleni is fognak, hiszen nem más az ellenfél, mint a Keleti Főcsoport 5. helyezettje, a meglehetősen masszív idegenbeli mérleggel rendelkező Chicago Bulls! A Chicago-t jelenleg hatalmas sérüléshullám sújtja… Robinson, Hinrich, Boozer, Hamilton, Rose és Gibson sem egészséges. Nem is megy úgy mostanság a csapatnak, mint ahogyan a szezon korábbi részében ment: kiütéses vereség a San Antonio otthonában, valamint 5 pontos vereség Indianapolisban a Pacers-től. Legutóbb azonban szombat hajnalban megtörték a két meccse tartó rossz szériát, és legyőzték otthon vért izzadva a Utah gárdáját 89:88 arányban! Boozer és Belinelli teljesítménye kellett a sikerhez, de a már közel 100%-os állapotban lévő Nate Robinson valamint Luol Deng is jól játszott. A Chicago játéka azonban még mindig nem volt az igazi, bár ez többek közt annak is köszönhető volt, hogy a Utah számára egy kulcsfontosságú meccs volt, és mindenképp nyerni akartak – és tegyük hozzá: nem is álltak végül távol tőle. Mindent összevetve jelenleg 38-28 mérleggel áll a Bulls a Keleti Főcsoport 5. helyén, ám reális esélye lehet még a 4. hely megszerzésére is, amely stratégiai szempontból fontos lenne, ugyanis akkor pályaelőnnyel kezdhetnék meg a rájátszást! Ehhez azonban a Brooklyn Nets csapatát kellene maguk mögé utasítani, ám elnézve a New York-i csapatot ez nem lesz könnyű feladat… Idegenben idén nagyon masszív csapat látszatát kelti a Chicago: 20 győzelem és 13 vereség a mérleg, mely a Keleti Konferencia 3. legjobb idegenbeli mérlege. Nincs azonban jó formában idegenben a Bulls: zsinórban 3 vereség most a sor, azonban sem az Oklahoma, sem a Pacers, sem pedig a Spurs otthonában nem esélyesként léptek parkettre. Az szinte biztos, hogy a mai meccsen nem játszik majd Hinrich, Hamilton, Rose és Gibson, akik pedig fontos szerepet kaphattak volna a Lakers otthonában. Vállalni tudja viszont a játékot Robinson, aki Hinrich helyén osztogathatja a lapokat, valamint egyre inkább visszanyeri formáját Boozer is, akire szintén fontos szerep vár a mai meccsen.
Mindent összevetve nagyon kemény (legalább) 48 perc elé nézünk mi is, és a két csapat is. Két nívós együttes találkozik, de más-más céllal lépnek pályára. Vendég oldalon sok a sérült, így nem is a saját játékát képes játszani a Bulls. Hazai oldalon egyre jobban összeérik a csapat, ugyanakkor a Toronto ellen döcögött a szekér. Viszont azt gondolom, hogy mindkét együttes itt maximális erőbedobással fog harcolni. A nagy kérdés, hogy a Chicago le tudja-e védekezni a lendületes Lakers-t, illetve ha nem, akkor fel tudja-e vele venni a versenyt támadásban? Véleményem szerint itt most sokat jelent majd a hazai pálya, illetve az a tudat hazai oldalon, hogy ilyen meccseket nem veszíthetnek el most Di Antoni tanítványai. Így én hazai sikert várok ezen a meccsen 1,40 körüli oddson, még akkor is ha a Bulls fordított felállásban 12 ponttal győzött január végén!

Oklahoma City Thunder – Boston Celtics

A vasárnap este másik komoly meccsének ígérkezik ez az összecsapás, ahol a playoff helyét keleten megtartani kívánó, ám idegenben sebezhető Boston látogat a lendületes játékot nyomó, Durant nevével fémjelzett Oklahoma gárdájához.

A Thunder idén is a Nyugati Főcsoport komoly esélyesének számít, azonban kérdés hogy meg tudják-e állítani a San Antonio együttesét, de talán még ők lehetnek azok, akik képesek lehetnek Gregg Popovich csapatát megszorongatni nyugaton. Jelenleg a főcsoport második helyén áll a társaság 50-17 mérleggel, és mostani pozíciója nincs igazán veszélyben, hiszen a Clippers már lényegesen gyengébb mérleget tud csak felmutatni. A Spurs is belátható távolságon belül van még, így meg lehet szorongatni őket, de ahhoz tartósan jó formára lesz szüksége az alapszakasz végén az OKC-nek! Ez a forma jelenleg meg is van, hiszen 4 meccset nyert most zsinórban a társaság, melyek közül a Clippers-Lakers-Knicks hármas nem is volt könnyű menet, de végül mindhármat sikeresen abszolválta a gárda, a Charlotte elleni siker pedig már papírforma volt! Odahaza kifejezetten erős az Oklahoma, hiszen mindössze 4 vereséget szenvedtek el 29 győzelmük mellett, legutóbbi 4 meccsüket kivétel nélkül sikerrel vették hazai közönség előtt, utoljára még a Miami tudott nyerni náluk 10 ponttal! A Durant-Westbrook kettős remekül teljesít, szinte megállíthatatlanok idén, és hiába lazább valamennyire az OKC védelme, a dobójátékukkal nem sokan tudják felvenni a versenyt, előfordul hogy 115-120 pontig is eljut a csapat. A palánk alatti játékban erős az Ibaka-Durant kettős, míg Martin és a svájci Sefolosha kitűnő kiegészítő emberek.

A vendég Boston együttese a Keleti Főcsoport 7. helyén tanyázik jelenleg 41-31 mérlegével. Sokan már temették a csapatot, mikor fürge irányítójuk, Rajon Rondo kidőlt a szezon hátralévő részére, ám ennek apropóján elverték többek közt a Heat csapatát is, és zsinórban hozták a győztes meccseket, míg a riválisok (Philadelphia, Milwaukee, Toronto) nem tudtak masszívan jól teljesíteni. Így megerősítették playoff helyüket, és szinte kizárt, hogy az említett három csapatból kettő is befogja őket az alapszakasz hátralévő részében. Aztán hogy a rájátszásban mit tud majd produkálni Doc Rivers csapata, no az majd a jövő zenéje lesz… A két nagy öreg, Paul Pierce és Kevin Garnett remekül irányítják a csapatot és viszik a Celtics-et meccsről meccsre a hátukon, no meg van egy Terry-jük, valamint a Bradley-Green-Lee hármas is szépen hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez. Idő közben érkezett még Jordan Crawford is a csapathoz, aki szintén fontos szerepet kaphat a csapat hátralévő meccsein! Idegenben azonban közel sem mondható el a Keltákról, hogy masszív csapat lennének: eddig 14 győzelem és 20 vereség a mérleg útjaik során, azonban mostanság idegenben is összekapták magukat, hiszen legutóbbi 5 túrájuk során csak egyetlen egy vereséget szenvedtek el (Portland 86:92). Jó kis csapat ez a Boston, bár annak ellenére, hogy most megy a csapatnak Rondo nélkül is, véleményem szerint a rájátszásban nagyon fog hiányozni a kis fürge irányító a csapatból!
Érdekes meccs elé nézünk ezen a találkozón is, hiszen egy otthon nagyon masszív Oklahoma fogad egy mostanság idegenben is jól teljesítő Boston-t. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a kicsit öreges kerettel rendelkező Kelták nem fogják tudni felvenni az OKC lendületes játékstílusát, márpedig ha itt valamit el akarnak érni, akkor futni és dobni kell gondolkodás nélkül, mert a Thunder is ezt csinálja! Ez nem igazán a Boston játéka, én pedig ezért nem is tartom ezen a meccsen esélyesnek őket, és annak ellenére, hogy a vendégeknél sincs Rondo-n kívül komolyabb sérül, szerintem itt Oklahoma győzelem fog születni. Bostonban még novemberben nyerni tudott a Celtics 8 ponttal, de itt ma szerintem nem fog tudni, és mivel a sima hazai sikert nem adják túl nyerő oddson, így a hendikep fogadást venném elő: az OKC leglaább 6 ponttal fog itt nyerni!

További gyorstippek:

Miami Heat – Indiana Pacers

A Keleti Főcsoport éllovasa és szinte biztosan győztese fogadja a szintén élcsapat Indiana együttesét. A Miami bődületes formában van, hiszen immáron 17 meccse tart a gárda nyertes szériája, mely idő alatt olyan csapatokat is bedaráltak, mint a Memphis-Chicago-Oklahoma trió – természetesen a teljesség igénye nélkül. Nagyon megy a szekér, még akkor is ha időnként kicsit döcög, hiszen saját közönség előtt a Sacramento kétszeri hosszabbításra kényszerítette őket, míg az Orlando együttesét csupán egyetlen ponttal sikerült megverni egy 3 másodperccel a vége előtt dobott kosár segítségével. A Philly aztán könnyedebb falatnak bizonyult, de nem tévedtünk nagyon mikor az Orlando együttesére fogadtunk a Miami ellen.

Vendégük ezúttal a főcsoport harmadik helyén tanyázó, ám a második helyért komoly erőket mozgósító Indiana Pacers. A Pacers inkább otthon vitézkedik, ennek ellenére legutóbb idegenben nagyon elverték azt az Orlando-t, amely ellen a Heat szenvedett… A New York Knicks csapatával kell felvennie a kesztyűt a vendégeknek a főcsoport második helyéért, ám egyelőre ők állnak nyerésre! West, George és Hill remekül teljesít idén, és rendre kiválóan is védekeznek amellett, hogy a támadásaik lendületesek és hatékonyak. De inkább hazai környezetben vitézkednek, hiszen idegenben negatív 14-17 mérleget tudnak jelenleg csak felmutatni, bár legutóbbi 4 idegenbeli meccsükön veretlenek maradtak!
Érdekes találkozó lesz az biztos a Keleti Főcsoport két éllovasa közt, és véleményem szerint a Heat szériája most már lassan meg fog szakadni, és nem lennék meglepve ha ez Miamiban következne be és pont a Pacers ellen. Így szerintem a bevállalósok tehetik az Indiana sikert 3,50-es szorzón, hiszen a Pacers nagyjából tudja a receptet a Miami ellen. A Kevésbé bevállalósok pedig megjátszhatják a Pacers pár ponttal megtámogatott sikerét, véleményem szerint ha ki is kap az Indiana, akkor sem sokkal, így a 10 ponttal megtámogatott vendég siker nyerő lehet!

Orlando Magic – Philadelphia 76ers

Két gyenge formában lévő gárda csap össze este 11 órától Orlandoban. A Magic legutóbbi 5 meccséből négyet elveszített, nemrég a New Orleans ellen meglepetést sikerült okozniuk a 3 pontos idegenbeli diadalukkal. Aztán megszorongatták a Miami csapatát is idegenben, ám hiába vezettek az utolsó másfél percben 96:91-re, végül a Heat örülhetett a 97:96-os sikerének. Nem megy tehát a Magic-nek, pláne nem a meccsek végjátéka… JJ Redick is elhagyta a csapatot, maradt Affalo és Jameer Nelson, akik egy ideig tudják tartani a lendületet az ellenféllel, ám a Magic cseresora nem épp NBA-szintű, így aztán a meccseket is nehéz hozni – még a gyengébb csapatok ellen. Ennek köszönhetően csak a főcsoport utolsó előtti helyén tanyáznak 17-49 mérleggel, otthon pedig 9-26 sort képesek felmutatni, ami eléggé halvány teljesítmény…
A vendég Philly sincs épp élete formájában: zsinórban 4 meccset veszítettek el, és fejben (lassan pedig már matematikailag is) feladták a versenyt a playoff-ért. Minden bizonnyal elfogyott a lendület, Thaddeus Young a legrosszabbkor szenvedett el sérülést, és a csapatnak nem jöttek az eredmények akkor amikor kellett volna. A Sixers sokáig esélyes volt a rájátszás elcsípésére, ám a Boston jó formája és az említett Young-sérülés nem a 76ers malmára hajtotta a vizet. Most 25-39 mérleggel állnak a főcsoport 10. helyén, idegenben pedig nem túl acélosak a 6-22 mérlegükkel. Nick Young (51 meccs, átlag 11.1 pont/meccs) is kidőlt a sorból, így pedig Andrew Bynum mellett újabb fontos játékos veszített el a Philly.
Két vesztes csapat meccse lesz ez tehát, szinte megjósolhatatlan végkimenetellel. Kérdés, hogy a Holiday-T.Young kettős elég lesz-e idegenben a Nelson-Affalo kettős ellen. A Magic iszonyatosan kikapott legutóbbi meccsén otthon a Pacers ellen, míg a Philly a Miami otthonában szenvedett 9 pontos vereséget. Teljesen kétesélyes meccs ez, és a két gárda közös meccsei is alátámasztják, hogy megjósolhatatlanok az egymás elleni derbijeik. Ennek ellenére én valamiért a hazaiak sikerére számítok itt, de azt javaslom ezt a meccset inkább messziről kerüljük el fogadás szempontjából!

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers

Komoly meccsnek ígérkezik ez a derbi is, hiszen a Keleti Főcsoport alsóházának két csapata csap itt össze. Mindkét gárda számára komoly erősítést jelentett pár ember megszerzése, és ez a meccs is többek közt rajtuk fog múlni!
A Toronto még halvány eséllyel rendelkezik – már ami a 8. hely megszerzését illeti. Ehhez azonban hatalmas Milwaukee bukta és óriási Raptors sikerszéria kell hogy következzen az elkövetkezendő alapszakaszbeli meccsek során. A Raptors megszerezte Rudy Gay-t a Memphis együttesétől, és ez a húzás minden bizonnyal bejött, hiszen Gay máris 18 pontot átlagolt össze és emellett a lepattanókat is szép számmal gyűjtögeti. Mellette felépült még Bargnani is, és a DeRozan-Lowry kettős is tud kiemelkedőt nyújtani. Jelenleg 26-46 mérleggel áll a gárda, otthon pedig 15-19 sort tudtak eddig összehozni. Bargnani azonban ismét megsérült, és a Lakers elleni szoros meccsen csak 9 percet tudott vállalni, a Raptors azonban ennek ellenére is hosszabbításra kényszerítette a Los Angeles-t, ám végül vereséget szenvedett.

A vendég Cleveland is szárnyra kapott az igazolásokat követően: Speights, Ellington és Livingstone megszerzése jót tett a csapatnak, és megindultak felfelé a tabellán, jelenleg 21-42 mérleggel állnak a Keleti Főcsoport 12. helyén, Nyilván esélyük már nincs a vendégeknek a rájátszásra, de a jövő évi csapatot szépen építgetik Clevelandben. Az említett három érkező név mellett Kyrie Irving is szépen termeli a pontokat, és így négyesben egészen hatékony kis játékot mutatnak attól függetlenül, hogy az eredmények még nem igazán jönnek. Idegenben 9-22 sort tud felmutatni a Cavs, legutóbbi 5 meccsén idegenben 3 győzelmet is össze tudott hozni a gárda, legutóbb a Chicago együttesét is sikerült megverniük és többek közt mai ellenfelük otthonában is sikert arattak.
Két alsóházi csapat játszik egymással, és mindketten vegyes formát mutatnak. A Toronto jól játszott Los Angelesben, míg a Cleveland igaz hogy három vereséget szedett össze legutóbbi 5 meccsén, de nem játszott rosszul, és a Chicago elleni idegenbeli meccsen is jól nyomták Irving nélkül. Irving pedig már a Memphis elleni meccsen is visszatért és csapata legjobbja volt, véleményem szerint a Cleveland-nek lehet keresnivalója Kanadában. Kérdés, hogy a hazaiaknál Rudy Gay mire lesz képes, de szerintem ezen a meccsen a Cleveland nem, vagy csak kevés ponttal fog vereséget szenvedni!

Olvasói sztorik