Hírek

Nyolcaddöntő, negyeddöntő…

Ma fél Európában kupáznak a csapatok, mi pedig ezt nem hagyhattuk szó nélkül...

Lorient-Brest 1!

A Francia Kupa nyolcaddöntőjében hazai sikerrel számolunk: a Lorient erős otthon, a vendégek pedig vélhetően a bajnokságra, azon belül is a biztos bennmaradásra koncentrálnak…
Némi jóindulattal két élvonalbeli középcsapat ütközeteként aposztrofálhatjuk a Lorient-Brest meccset. A hazaiakra tökéletesen igaz a fent említett kitétel, hiszen a 9. 39 ponttal, 42-42-es gólaránnyal. 10-9-7-es az összmérlege, hazai pályán viszont a kimondottan erősek közé tartozik: 7-5-1-es sor 25-18-as gólaránnyal, egyedül a Bordeaux győzött nála még novemberben, azóta aratott szép győzelmeket, de nyerhető meccseket is adott ikszre (Reims 2-2).
A nagyszerű szezonkezdést követően kicsit visszafogottabban teljesítenek a narancssárgák, elsősorban idegenben botladoznak Aliadiere-ék. A múlt hétvégén Lyonba látogatott a gárda, és kapott ki 3-1-re. Ez még a vállalható zakók kategóriájába tartozott, nem úgy a január végi, Nancy-i vereség – azért a sereghajtótól legalább egy pontot illett volna elhoznia a társulatnak.
A kupában eddig kétszer léptek pályára a fiúk, mindkétszer idegenben: az FC Chauray ellen simán (1-5), a Sedan ellen neccesen (0-1) léptek tovább. Élvonalbeli riválissal ebben a kiírásban tehát most találkoznak először.
A vendégek a 14. pozíciót foglalják el 28 ponttal, idegenbeli mérlegük igencsak vérszegény: 3-2-9 (a Sochaux, az Evian és a Bordeaux ellen győztek), ám mellettük szól, hogy a pontjaik zömét az elmúlt két hónapban zsebelték be a túrákon. A legutóbb például nagy bravúrt hajtottak végre, hiszen a lényegesen esélyesebb Bordeauxot verték taktikus játékkal (0-2).
Kellett is a három egység a brestieknek, mint egy falat kenyér, hiszen a vonal alatt tanyázó Eviannak a lemaradása mindössze 5 pont vele szemben. Most egy kicsit fellélegezhetnek a kékek, ám elnézve a sorsolásukat, várnak még rájuk igencsak kemény ütközetek…
A kiírásban a Lucon ellen büntetőkkel, a Bastia ellen sima 3-1-gyel mentek tovább, mindkétszer túráztak a srácok. Ezúttal sem kedvezett nekik a szerencse, hiszen az élvonalbeli riválishoz is utazniuk kell. És ugye a továbbjutás egy mérkőzésen dől el…
És, ha valamit nem szeret a Brest, az a lorienti kiruccanás… Eddig ötször vendégeskedtek a narancssárgáknál, és mindannyiszor kikaptak. Nem ma szakad meg a sorozat, a Lorient győz, és továbblép a legjobb nyolc közé!

Bayern München-Borussia Dortmund 1! +2,5!

Ellenállhatatlan teljesítményt nyújt idén a bajor sztárcsapat, és szerintünk a bajnoknak sem sikerül feltartóztatni Kroosékat.
Németország két legjobb alakulata már a negyeddöntőben szembekerült egymással: a helyszín az Allianz Aréna lesz, javításra, tartalékolásra nincs lehetőség, hiszen a továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
A müncheniekről az idén csak csupa pozitívumot lehet elmondani: a salátástálat már karácsonykor oda lehetett volna adni Gomezéknek, akik ráadásul a BL-ben is brillíroznak. A csoportkör után az Arsenallal kerültek szembe Riberyék, és az Emirates-ben szereztek kétgólos előnyt a germánok. A bajnokságban nincs ellenfelük, 19-3-1 a mérlegük, egyetlen vereségüket a Leverkusentől szenvedték el, a Dortmunddal, a Mönchengladbach-hal és a Nürnberggel remiztek. Rúgtak 63 gólt, és mindössze 8-szor rezdült meg Neuer hálója. Remek forma, nagyszerű támadófutball, kiegyensúlyozott teljesítmény: nehéz elképzelni, hogy a kupában bárki is megálljt parancsolna neki. Eddig a Kaiserslautern és az Augsburg próbálta feltartóztatni Robbenéket, de még csak gólt sem kaptak a piros-fehérek…
A Dortmund lemondhat tehát a címvédésről, hátránya immár 17 egység, és bizony még a 2. hely magtartásához is kaparnia kell, ugyanis a Leverkusen ott liheg a nyakán. Érdekes, hogy az idén idegenben jobban megy Götzééknek: míg otthon 20, addig vendégségben 23 pontot zsebeltek be. AZ előrejátékkal nincsen különösebb probléma, hiszen már 51 találatot jegyeznek Lewandowskiék, viszont a védelem kissé szellős: 27-szer verték át Suboticékat.
A Bundesligában tehát az ezüstérem megszerzése a cél, a BL-ben pedig a legjobb 8 közé jutás. És mindkét feladat teljesíthető. Az elsőről már szóltunk, utóbbival kapcsolatban pedig mindenképpen biztató, hogy Donyeckben nem kaptak ki Reusék, és kétszer is bevették a Sahtar hálóját.
A sárga-feketék formája kissé ingadozó, hiszen a közelmúltban értek el szép sikereket (siker Leverkusenben, a Frankfurt péppé-verése emberhátrányban, iksz Ukrajnában), játszottak érdekes ikszeket (Gladbach ellen a hétvégén), és kaptak méretes zakót is (Hamburg ellen otthon 1-4). Ennek alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a Borussia kissé szeszélyes mostanság…
Bár a Dortmund sokszor borsot tört már a Bayern orra alá, ezúttal valahogy nem tudjuk elképzelni, hogy a vendégek nyerjék a kupameccset. A bajorok győznek, és ismerve a támadósorokat, nagyon könnyedén összejöhet három találat is…

Olvasói sztorik