Hírek

Alvin Gentry nélkül a Phoenix Suns

A Suns Gentry menesztése után simán nyert Sacramento-ban, de vajon mire megy a Clippers ellen? Emellett persze terítéken a játéknak másik két meccse is: az Orlando - Toronto és a Boston - New York derbi!

Phoenix Suns – Los Angeles Clippers

A Phoenix vezetősége megunta az idei eredménytelenséget, és pár napja szerződést bontott a csapat korábbi vezetőedzőjével, Alvin Gentry-vel. Gentry helyzete nem volt könnyű érkezésekor, hiszen a Mike D’Antoni éra után került a csapathoz, és hasonló sikereket vártak el tőle, mint amit anno a bajszos mester hozott… A korábban a Heat-nél, a Clippers-nél és a Pistons-nál is edzősködő Gentry nem tudta sikerre vinni a Suns-t, bár hozzá kell tenni, hogy a csapat közben elfogyott: elment Marion, Stoudamire, Diaw többek közt, és idén már Nash sem irányított a Suns-nál…

Az idei szezont pedig valóban botrányosan gyengén hozta eddig a Phoenix: 14-28 mérleggel a Nyugati Főcsoport utolsó előtti helyén állnak, esélyük sincs beleszólni a playoff helyekért való harcba, ráadásul december 23. és január 18. között mindösszesen két győzelmet tudtak aratni, emellett pedig 13 vereséget szedtek össze, és ez okozta jórészt Gentry végzetét is a csapatnál.
Szó mi szó, jól jöhet a frissítés a Suns padján, ideiglenesen Lindsey Hunter irányítja az együttest, és az első meccset sikerült is ilyen formán hozni: a Sacramento Kings otthonában 10 pontos győzelmet aratott a Phoenix, és ezzel ismét elkerült a Nyugati Főcsoport utolsó helyéről. Egy teljesen más csapatot láthattunk a pályán, Scola és Beasley 40 pontot szórt együtt, de Dragic, Gortat, Brown, Morris, Dudley és Telfair is kitett magáért, vagyis végre egy csapatként játszó Suns-t láthattunk a pályán! A hazai oldalon továbbra is hiányzik majd a pályáról Jermaine O’Neal, de más hiányzó nincs a csapatnál!
Talán így elindul valami Phoenix-ben, és éppen ezért nem a legmegfelelőbb pillanatban érkezik a US Airways Center-be a Los Angeles Clippers csapata… A Griffin és Paul vezette Los Angeles nincs túl jó formában: két meccset veszítettek zsinórban, előbb a Golden State otthonában kaptak ki 7 ponttal, majd az OKC nyert náluk 109:97 arányban. A Warriors elleni meccsüket láttam, és nem voltam elragadtatva a Clippers játékától… A meccs jelentős részében a GSW akarata érvényesült, 1-2 jó perce volt csak a LAC-nak amikor át is vették a vezetést, de a negyedik negyedben végleg elfogyott a védekezésük. Egyik meccsen sem dobták meg tehát a 100 pontot, és mindegyiken 100 felett kaptak, ami azért nem volt rájuk korábban jellemző…

Ennek következtében vissza is estek a Nyugati Főcsoport harmadik helyére Griffin-ék, miután a San Antonio folyamatosan hozza a meccseit. Jelenleg 32-11 mutatóval áll a Clippers, melyből idegenben 13-6 sor jött össze, ez pedig továbbra is a főcsoport legjobb idegenbeli mutatója! Az Oklahoma elleni meccsen hiába szórt Griffin 31 pontot, Durant-ot nem tudták megfogni, aki végül 32 ponttal zárt, a különbséget pedig az jelentette, hogy Durant teljesítményéhez fel tudott nőni Ibaka és Westbrook is, míg a Clippers-nél nem volt több kiemelkedő teljesítmény… A Clippers helyzetét tovább rontja, hogy Billups mellett most már Chris Paul is kidőlt a sorból térdproblémája miatt, és még nem tudni mikor térhet vissza a pályára, kb. 1 hetes pihenő várhat majd rá!
Érdekes meccs lesz ez fogadási szempontból, hiszen nem tudjuk hogy a Sacramento elleni Suns siker csak egy fellángolás volt, vagy valóban elindult-e valami Phoenixben. A Clippers nyerő csapat Paul nélkül is, hiszen az utóbbi időben is problémái voltak a térdével, és pár meccset nélküle hozott le győztesen a Los Angeles. A kérdés, hogy a Clippers mennyire tudja megfogni a Suns-t, amely Sacramento-ban 106 pontot tudott szórni? Illetve a Suns ezúttal milyen formát mutat védekezésben és támadásban. Biztos, hogy a vendégeknél Griffin-nek kell vinnie a csapatot, míg hazai oldalon teljes csapatmunkára lesz szükség a normális eredményhez!
Őszintén szólva kevésnek találom a Clippers-re adott 1,30-as oddst ezen a meccsen… Ennyire azért nincs formában a vendég csapat és azért a Phoenix hazai mérlege még mindig nem olyan szörnyű (10-11). Éppen ezért én inkább érdemesnek tartom megtámogatni a Suns pontjait 10-11 ponttal, és így hazaira húzni a meccset, még az is lehet, hogy Phoenix meglepi a Clippers-t! (hendikep +11.5ponttal Phoenix)

Boston Celtics – New York Knicks

A borzalmas formában lévő Celtics fogadja a szintén nem túl szériát futó Knicks együttesét, tehát egy kifejezetten érdekes meccs elé nézünk!
A Boston 20-21 mérleggel áll a Keleti Főcsoport 8. helyén, de ha tovább folytatja a mélyrepülést, akkor komoly veszélyben lehet a playoff-t érő helye, hiszen már tapad rá a Sixers és a Pistons is. Garnett-ék a legutóbbi 4 meccsükön nyeretlenek maradtak: a Hornets, a Bulls, a Pistons és legutóbb a Cavs is legyőzte őket. Otthon azonban még mindig viszonylag jó teljesítményt mutatnak 13 győzelmükkel és 8 vereségükkel, bár legutóbbi két meccsüket otthon is elveszítették. A gárdánál Avery Bradley az egyetlen sérült, tehát ma is pályán lesz a Garnett-Pierce-Rondo hármas, amely bármikor képes egy meccset megnyerni!

A vendég pedig a legutóbb a New York-i derbit a Nets ellen elveszítő Knicks, amely 25-14 mérlegével továbbra is a főcsoport második helyén tanyázik. Carmelo Anthony vezeti idén a gárdát, mely idegenben is pozitív mérleggel áll: 11 győzelem és 8 vereség. Azonban legutóbbi 5 meccséből csak kettőt tudott megnyerni a Knicks: a Detroit ellen kiválóan játszottak, ám a Hornets ellen sokáig rezgett a léc… A vendégeknél ujjsérülése miatt Raymond Felton továbbra sem alkalmas játékra, míg Prigioni játéka kérdéses.
A meccset az fogja eldönteni, hogy a Celtics hogyan tudja majd levédekezni Carmelo Anthony-t, illetve hogy a Knicks sztárja milyen napot fog majd ki. Szoros meccsre számítok, hiszen az idei közös meccsük is az volt New York-ban, ahol a Boston 102:96-ra nyerni tudott. Most nem fogadnék győztesre, a 182 pont feletti fogadás viszont különösen megfontolandó!

Orlando Magic – Toronto Raptors

A Keleti Főcsoport két alsóházi tagja csap itt össze, hiszen a 12. helyen álló Magic fogadja a 11. helyen tanyázó Raptors együttesét.

Az Orlando hullámzó teljesítményt nyújt idén, így nem meglepő a tabellán elfoglalt helyük 14-27-es mérlegükkel. Otthon 8-14 sort tudhatnak magukénak, tehát a főcsoport egyik legrosszabb hazai mérlegével rendelkeznek. Legutóbbi 5 meccséből négyet elveszített a Magic, mindössze az Indiana elleni hazai győzelem szerepel itt nyertes meccsként, azóta pedig a Charlotte, a Dallas és a Detroit ellen is megégtek. A hazaiaknál még mindig nincs 100%-os állapotban Jameer Nelson, de játszani fog a mai meccsen, továbbá sérüléssel küzd Gustavo Ayon is.
A vendég pedig Kanada egyetlen NBA-s csapata, a jelenleg 15-27 mérleggel álló Toronto Raptors. Ők sincsenek azonban jó formában, legutóbbi 5 meccsükből négyet elveszítették, de a Lakers-t sikerült otthon legyűrni 108:103 arányban. Idegenben egyáltalán nem acélos a társaság, melyet remekül mutat 4-18 mérlegük idegenben. Bargnani nélkül nem túl ütős ez a Raptors, márpedig ő továbbra sincs bevethető állapotban. A meccsek egy részében általában kiválóan teljesít a Toronto, de aztán az esetek jó részében kipukkad a lufi és elveszítik a meccset akár még 15-20 pontos vezetés után is…
Háromszor is találkoztak már idén a felek: ebben a felállásban 123:88-ra kiütötte az Orlando-t a Toronto, míg Kanadában 93:90-re és 97:86-ra tudott nyerni a Raptors. Szerintem most eljött az ideje az Orlando sikernek, de ezt a tippet érzem a leginkább bizonytalannak éjszakára!

Olvasói sztorik