Hírek

Csúcsrangadó a Nyugati Főcsoportban

Négy mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza: a Boston megtörheti vesztes szériáját Clevelandban, a Milwaukee a gyengélkedő Philly-t fogadja, a Magic Detroitba látogat, és terítéken a nap csúcsmeccse: az Oklahoma a Clippers vendége lesz a Staples Center-ben.

Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder

A játéknap leginkább várt találkozója lesz ez, hiszen a Nyugati Főcsoport két éllovasa csap itt össze, tehát nem kis izgalmaknak nézünk elébe…

Kezdjük ott, hogy a Clippers kicsit nehezebb helyzetben van: tegnap is játszottak, méghozzá egy kemény meccset nyomtak le a Golden State Warriors otthonában, ahol végül hiába küzdötték fel magukat a harmadik negyedben, és hiába vezettek, a Warriors kiváló hajrával legyűrte őket, így másodszor sem tudott nyerni a Los Angeles az Oracle Arénában. A szerencse az, hogy a Golden State is kaliforniai csapat, így nem kellett sokat utazgatni… Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a Clippers játékosok elég sokat kiadtak magukból azon a meccsen, hiszen a Griffin-Crawford-Butler hármas összesen 69 pontot termelt. Chris Paul inkább a gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet: 4 pont mellet 9 assziszt szerepel a neve mellett a 99:106 arányban elveszített találkozón.
A Los Angeles tehát továbbra is árnyékként követi az Oklahoma együttesét a Nyugati Főcsoport tetején: 32-10 mérlegük kiváló, otthon pedig mindössze 4 alkalommal kaptak ki 19 győzelmük mellett. Csak a Warriors, a Cleveland, a New Orleans és az Orlando tudott meglepetést okozni a Staples Center-ben idáig, ahol legutóbbi 5 meccséből négyet megnyert a Clippers. Kiváló játékosok alkotják a gárdát, elég csak Paul, Griffin, Butler vagy Crawford nevét említeni, így a Clippers átlagban 101 ponttal terheli meg az ellenfeleket.
A hazaiak egyetlen hiányzója Chauncey Billups, akiről még nem tudni, pontosan mikor térhet vissza a pályára. Chris Paul is felépült kisebb térdsérüléséből, és bár nem szórta a pontokat a GSW elleni meccsen, a gólpasszai is sokat számíthatnak, pláne egy Oklahoma elleni találkozón!

Hiszen ezúttal a Nyugati Főcsoport éllovasa látogat Los Angelesbe az Oklahoma City Thunder személyében, akik 32-9 mérlegükkel magabiztosan vezetik a Nyugati Főcsoportot a Clippers és a Spurs előtt. Ugyanakkor a Thunder is egy vereségről érkezik erre a derbire, miután hosszabbításban vereséget szenvedtek a denveri pokolban (118:121). Durant és Westbrook fergetegesen játszott azon a találkozón, ketten együtt 73 pontot, 17 gólpasszt és 15 lepattanót szereztek, de még ők sem tudták megállítani a Brewer vezette Nuggets-t.
Egyértelműen Kevin Durant-ra és Russell Westbrook-ra épül idén is az OKC játéka, pláne miután Harden távozott a Houston együtteséhez. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy kétszemélyes lenne az Oklahoma, hiszen ott van Kevin Martin és Serge Ibaka, akikre szintén lehet számítani a pontok tekintetében. Az Oklahoma-t szerencsére idén elkerülik a sérülések is: korábban is csak Nick Collison bajlódott bokasérüléssel, de már a Denver elleni találkozón is játszott, igaz még nem élete formájában.
Idegenben egyébként szépen teljesít a Thunder: eddig 13 sikerük mellett csupán 6 vereséget szenvedtek el. A San Antonio mellett a Boston, a Minnesota, a Miami, a Washington és legutóbb a Denver tudta őket legyőzni, de például képesek voltak 124:94-re verni a Houston együttesét idegenben…
Mindkét csapat számára egy presztízs mérkőzés ez. Talán a Clippers-ből kivett valamennyit a Golden State elleni meccs, de nem hiszem hogy ne tartalékoltak valamennyit a mai találkozóra. A Thunder is egy vesztes meccsről érkezik, így nekik is van mit javítani. Az biztos, hogy szoros meccs lesz, teljesen kétesélyes ez a derbi. Mindenképpen megfontolandónak tartom az Oklahoma sikerét 2,10 körüli oddson, ami azért egy veszélyes tipp, de valamiért szerintem a Clippers az elmúlt meccseken nem az igazi. Viszont ha mégsem nyerne az OKC, akkor sem hiszem hogy sok pont lenne majd a két csapat közt, így a bwin-en fogadható mindkét csapat esetében az 1-5 pontos győzelem, ami kiváló szorzót jelent!

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics

A Boston megtörheti három meccse tartó nyeretlen sorozatát, miután a Keleti Főcsoport egyik sereghajtójához, a Cleveland Cavaliers gárdájához látogat.
Ráadásul nincs is jó formában a hazai gárda, mivel legutóbbi 5 meccséből négyet elveszített, mindössze a Portland otthonában tudtak nyerni 5 ponttal, ami nem is volt akkora meglepetés, tekintve a Blazers rossz formáját… Így 10 győzelemmel és 32 vereséggel tanyázik a Cavs a főcsoport utolsó helyén, de ha így folytatja akkor a botrányos szezonkezdete után a Wizards is megelőzi majd őket. Legutóbb a Utah otthonában maradt alul a Cleveland 11 ponttal még 20-án, otthon pedig még gyászosabb a csapat szereplése, mint idegenben: eddig négyszer tudtak nyerni hazai környezetben (Washington, Philadelphia, Lakers, Atlanta), legutóbb azonban a Hawks ellen nyerni tudtak 99:83 arányban, bár köztudottan az Atlanta inkább saját közönsége előtt acélos. A gárdát a sérülések sem kerülik el: Anderson Varejao kihagyja a szezon hátralévő részét, miután vérrögöt találtak a tüdejében, Daniel Gibson játéka pedig kérdéses a Boston elleni meccsen (28 meccs, átlag 7.2 pont).

Bár az is tény, hogy mai vendégük, a Boston sincs elragadtató formában: zsinórban háromszor kaptak ki Garnett-ék, a New Orleans és a Chicago Bostonban tudott nyerni, míg legutóbb a Detroit ellen esélyük sem volt, végül 103:88-ra kaptak ki a Pistons ellen. Egyelőre 50%-os mérleggel, 20 győzelemmel és 20 vereséggel a Keleti Főcsoport 8. helyén tanyázik a Celtics, de helyezésüket köszönhetik azért a 76ers és a Detroit utóbbi időkben mutatott rossz formájának is… A Pierce-Garnett-Rondo vezette Boston idegenben eddig nem túl hatékony: 7 győzelmük mellett immáron 12 vereséggel rendelkeznek útjaik során, legutóbbi 5 idegenbeli fellépésükből háromszor vesztesen hagyták el a parkettet. Ha minden igaz, akkor sérült nincs vendég oldalon, korábban Avery Bradley küzdött sérüléssel, ám a Pistons ellen már 19 percet játszani tudott és ez alatt 6 ponttal és egy labdaszerzéssel segítette csapatát.
A Celtics előtt itt a kiváló alkalom, hogy megtörjék a rossz sorozatot. Már a Detroit ellen is győzelemre vártam őket, de végül csúnyán elvéreztek, most azonban ez nem fog bekövetkezni. Mindenképp érdemesnek tartom megfogadni a vendégek győzelmét 1,50-es oddson, de mivel szerintem nem lesz nagy arányú győzelem, így pár ponttal megtámogatva a hazai tipp is jó lehet (+9.5 pontos hendikep hazaira 1,47 körüli oddsot kaphatunk).

Detroit Pistons – Orlando Magic

Londonból visszatérve – a Knicks ellen borzalmas játékot bemutatva – legyőzte hazai környezetben a Boston csapatát a Detroit, ráadásul kiválóan játszva, a végén 15 pontot tudott közé tenni. Így talán megindulhat felfelé a tabellán a Detroit, jelenleg 15-25 mérleggel állnak a Keleti Főcsoport 10. helyén. Sikerült tehát egy rivális legyőzni, de még így is nagyon messze a 8. hely, amely a végén playoff szereplést érne. Minden esetre biztató volt a Detroit játéka a Celtics ellen, végig uralták a meccset és ilyen arányban is megérdemelten nyertek. Ennek ellenére nincsenek túl jó formában, hiszen legutóbbi 5 meccsükön háromszor is vereséget szenvedtek, de talán ez a siker tényleg elindít valamit a Pistons háza táján… Otthon eddig 50%-os mérleget hozott össze a gárda 11 győzelemmel és 11 vereséggel, a Boston elleni sikerrel egy három meccses hazai vesztes szériát szakítottak meg, még a Bobcats is nyerni tudott náluk abban az időben. Brandon Knight küzd kisebb sérüléssel, de a Boston elleni második félidőben visszatért, végül pedig 15 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal zárta 31 perces szereplését.

A vendég ezúttal az idén kiszámíthatatlan Orlando együttese. A Magic hol hatalmas bravúrt hajt végre (mint a Clippers legyőzése Los Angelesben), hol pedig a leggyengébb csapatoktól is vereséget szenved. Jelenleg a Keleti Főcsoport 12. helyén állnak, és jelen állás szerint nem sok esélyük van a rájátszás kiharcolására. 14 győzelem mellett már 26 vereségnél járnak, idegenben 6 siker mellett 12 alkalommal szenvedtek vereséget. Legutóbbi 5 idegenbeli fellépésükből négyszer kikaptak, csak az említett Clippers elleni bravúr törte meg a nyeretlen szériát. Legutóbb pl. Washingtonban szenvedtek megalázó, 91:120-as vereséget, ami azért már tényleg sok… A vendégeknél Jameer Nelson és Glen Davis küzdött kisebb sérüléssel, de ha minden jól megy akkor ma este mindketten pályára lépnek az Orlando színeiben.
Az idei szezonban egyébként kétszer is találkoztak már a csapatok, és meglepő módon mindkét meccs Orlando sikert hozott: Detroitban 110:106-ra nyert a Magic, míg saját közönség előtt 90:74 arányban nyertek Nelson-ék. A mai meccs is érdekesnek ígérkezik, és kicsit alacsonynak találom a Detroit sikerére adott 1,50-es oddsot, ennyire azért még nincs formában a Pistons. Sokkal inkább értékes számomra az Orlando meglepetés győzelme, melyre 2,50-2,80 közti szorzót kaphatunk, kevésbé bátraknak pedig ajánlom a vendégek megfogadását +10 pontos hendivel. Ha nyer is a Detroit, akkor sem lesz közte több, mint 10 pont!

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers

A negyedik találkozó pedig két vegyes formában lévő együttes közt zajlik majd, hiszen a Sixers látogat a Bucks otthonába, és az irodák szerint a meccs egyértelmű esélyese a Milwaukee, de lássuk miért!

A Bucks két meccse nem talált legyőzőre: a Phoenix otthonában 4 ponttal nyertek, míg a Portland elleni idegenbeli meccsen 6 ponttal bizonyultak jobbnak riválisuknál. Jelenleg 21 győzelemmel és 18 vereséggel a Keleti Főcsoport 7. helyén tanyázik a Milwaukee, saját közönség előtt pedig pozitív mérleget tudnak felmutatni 10 győzelmükkel és 9 vereséggel. Otthon viszont nincs a legjobb formában a Bucks, mivel legutóbbi 5 hazai meccsén három vereséget szenvedtek el, legutóbb a Detroit nyert náluk 87:103 arányban. Nincs sérült hazai oldalon, így pályán lehet az Ellis-Jennings-Dunleavy hármas, amely valóban ütöképes!
A vendég pedig a szintén vegyes szériát futó 76ers csapata: a gárda utolsó 5 meccséből hármat elveszített, legutóbb azonban megszorongatták a San Antonio-t, amely csak 5 ponttal tudott náluk nyerni. Egyelőre 17-24 méreget hozott össze a Philly, melyből idegenben 6 győzelem és 14 vereség jött össze, tehát főleg otthon veszélyes a Philadelphia inkább… Idegenben 4 meccse nem tudott nyerni a társaság: zsinórban a Phoenix, az Oklahoma, a San Antonio és a Toronto otthonában kaptak ki. Ráadásul sérüléssel küzd Bynum és Richardson is, utóbbi játéka erősen kérdéses a mai meccsen, míg Bynum biztosan nem térhet még vissza. Viszont pályán lesz a Holiday-Young páros, amely megszorongatta a Spurs-t is!
A két csapat az idei szezonban egyszer találkozott, akkor 9 ponttal nyerni tudott idegenben is a Milwaukee. Ezen alapján érthető, hogy a Bucks-t tartják a meccs esélyesének a bukmékerek, azonban én az 1,30 körüli oddsot keveslem erre a tippre, ennél azért kiegyensúlyozottabbak az erőviszonyok. Inkább az over/under-t venném elő erre a meccsre. Nem várok sok pontot a két együttestől, inkább küzdős meccset sok hibával. Így szerintem fogadható a 202 pont alatti opció!

Olvasói sztorik