Hírek

Városi derbi New Yorkban

Hat mérkőzést rendeznek ma magyar idő szerint 19:00 és 22:00 közt, melyek közül kettőt részletesen vesézünk ki, de természetesen a többi meccsről is találhattok hasznos infókat és megfontolandó tippeket!

Szeretnéd első kézből kapni a kosaras tippeket? Szeretsz tutira menni, amikor fogadsz? Klikk, és like!

New York Knicks – Brooklyn Nets

Az idei szezontól Brooklyn Nets néven szereplő, korábbi New Jersey Nets városi rangadót játszhat ezúttal New Yorkban, a Madison Square Gardenben, ahol a Knicks fogadja őket és a találkozó a játéknap legérdekesebb meccsének ígérkezik.

A Knicks a londoni bemutató meccsről érkezik erre a találkozóra, ahol esélyt sem adtak a Detroit Pistons csapatának. Gyakorlatilag végig vezettek a találkozón, végig irányítottak és Carmelo Anthony vezetésével végül 102:87 arányban győzték le a gyengélkedő Pistons-t. Anthony végül 26 ponttal és 4 gólpasszal zárta a találkozót, de ezúttal a korábbi Phoenix-es Stoudeamire is hozzá tudott tenni a játékhoz 17 pontot, míg Chandler 10 ponttal és 14 lepattanóval segítette hozzá a New York-t a győzelemhez.
A gárda így továbbra is tapad a főcsoport éllovasára, a Miami Heat-re, jelenleg 25 győzelemmel és 13 vereséggel a második helyen tanyáznak Anthony-ék a Keleti Főcsoportban. Két meccse nem találtak legyőzőre, a Detroit előtt a New Orleans volt a szenvedő fél, ahol sokáig úgy festett, hogy van keresnivalója a Hornets-nek, végül 100:87-re nyert a Knicks. Saját közönség előtt nem nagyon hibáznak, eddig mindössze 5 alkalommal szenvedtek vereséget New Yorkban, utoljára a Chicago nyert náluk 101:108 arányban.
Carmelo Anthony idén is fergeteget, eddig átlagban 29.2 pontot szerez egy meccs alkalmával, de rajta kívül is egy fergeteges csapat állt össze: Felton szórja a gólpasszokat, Chandler gyűjti a lepattanókat, rajtuk kívül pedig ott van még Stoudeamire, JR Smith, Jason Kidd, Rasheed Wallace és a Detroit ellen hosszú sérüléséből visszatért Iman Shumpert. A New York csapatát idén nem kímélték a sérülések: jelenleg Raymond Felton ujjproblémákkal küzd, Marcus Camby visszatérésére még legalább 3 hetet kell várni, illetve Tyson Chandler továbbra sem 100%-os, de legalább biztos hogy vállalni tudja a játékot a mai meccsen.

A nem túl távolról érkező vendég pedig a mai nap során a Brooklyn Net csapata lesz. Az idén székhelyet váltott csapat nem szerepel rosszul: jelenleg a főcsoport 4. helyén állnak a Heat-Knicks-Pacers trió mögött, és ráadásul formájuk is kiváló, hiszen legutóbbi 10 meccsükből nyolcat meg tudtak nyerni. És ez alatt ráadásul voltak olyan ellenfelek, mint az Indiana, a Philadelphia vagy épp az Oklahoma. Legutóbb az Atlanta együttesével meccseltek oda-vissza: idegenben kikaptak 109:95-re, de otthon már nyerni tudtak egy szoros meccsen 94:89 arányban. A Brooklyn-ban idén nagyon megy a Lopez-Johnson-Williams hármasnak, ők 17-18 pontokat átlagolnak egy meccsen, a lepattanókban pedig Evans jeleskedik.
A Brooklyn célja idén már egyértelmű: playoff-t érő helyen végezni, lehetőleg minél előrébb. Ez megvalósítható célnak tűnik, pláne ha képesek olyan meglepetésekre, mint az Oklahoma elleni siker. Idegenben egyébként közel sem annyira ütős ez a csapat, mint hazai környezetben: eddig 8 győzelmet és 9 vereséget hoztak össze utazásaik során, és most ráadásul a városi rivális következik. Viszont legutóbbi 5 idegenbeli fellépésük sikeres volt, mindössze kétszer szenvedtek ez idő alatt vereséget, az említett atlantai meccs mellett a San Antonio Spurs ellen. A Brooklyn Nets csapatát szerencsére nem hátráltatja sérülés, tehát teljes kerettel készülhettek erre a találkozóra.
A két gárda az idei szezonban háromszor is találkozott egymással. A Brooklyn pályáján először hosszabbítás után 96:89-re nyert még novemberben a Nets, majd 15 nap múlva ugyancsak a Nets csarnokában csaptak össze, ahol a Knicks bizonyult jobbnak 100:97 arányban. December 20-án játszottak ugyanilyen felállásban mint ma, akkor 100:86-ra nyert a Knicks teljesen megérdemelten, végig irányítva a mérkőzést.
Kemény meccs elé nézünk, de úgy gondolom, hogy a jobb erőkből álló és otthon egyébként is erős Knicks megnyerheti ezt a meccset, így érdemes egy szelvényen megtenni őket 1,45 körüli oddson!

Atlanta Hawks – Minnesota Timberwolves

A sérültekkel teletűzdelt Minnesota egy bravúros, Houston elleni megnyert meccs után talán egy még keményebb ütközetre számíthat, ahol az otthon nagyon erős és remek védelemmel rendelkező Atlanta lesz az ellenfele.

A Hawks lendülete mintha az utóbbi időben kicsit alábbhagyott volna: legutóbbi 5 meccsükből négyet elveszítettek, s ennek köszönhetően vissza is csúsztak a Keleti Főcsoport 6. helyére, a Chicago és a Brooklyn is megelőzte őket. Jelenleg 22-18 mérleggel rendelkeznek, melyből saját közönség előtt 13-7 sort hoztak össze. Nem egyszerű nyerni az Atlanta otthonában, és ezt tudhatja többek közt a Brooklyn és az Indiana is. Ugyanakkor pont egy hazai meccsről érkezik erre a derbire a Hawks, ahol nagyon megszorongatták a San Antonio csapatát, de végül 5 ponttal kikaptak. Nem tudták tartani a meccsen Parker-t, aki végül 23 ponttal és 12 gólpasszal zárt. Viszont mindenképp érdemes kiemelni az Atlanta csapatából Horford játékát, aki a meccs folyamán 15 lepattanót szerzett a csapatnak!
Idén egyébként is Horford az egyik, aki a vállán viszi a csapatot, átlagosan 15.3 pontot szerzett eddig meccsenként és közel 10 lepattanót átlagol. De kell még mellette a meccsek során Josh Smith és Louis Williams jó játéka is, illetve Teague asszisztjai. Viszont az Atlantánál idő közben történt egy hatalmas érvágás: Louis Williams kidőlt a teljes szezonra, így az alapszakaszt és esetlegesen a playoff-t nélküle kell lenyomni a Hawks-nak… A sérülések tehát nem kerülik el a hazaiakat, Williams mellett Morrow, Horford, Devin Harris és Stevenson is sérüléssel bajlódik. Arról még nincs információm, hogy közülük végül ki fogja tudni vállalni a játékot, de nagy bajban van az Atlanta…

Ugyanakkor nem nagyobban, mint a vendég Minnesota, amely nélkülözni kényszerül Love, Shved és Petkovic személyét is, pedig mindegyikük a Minnesota egyik meghatározó tagja idén… Ennek ellenére a Wolves meg tudta törni a nyeretlen szériáját a Houston elleni hazai meccsen: Andrei Kirilenko és Luke Ridnour vezérletével 92:79-re verték meg a végig borzalmasan pontatlanul és motiválatlanul játszó Houston-t. Továbbra sem tudom, hogy egy ilyen sérüléshullám mellett honnan merítettek energiát ehhez a sikerhez a mai vendégek, de a lényeg hogy nyertek, de most egy még keményebb meccs vár majd rájuk. A mai meccsen még ennél is jobban oda kell magát tennie Kirilenko-nak, ha tisztességes eredménnyel szeretnének távozni Atlantából.
A Wolves egyébként nagy harcolt fog vívni a playoff helyekért, persze ha bírni fogja a tempót a sérülések mellett is. Jelenleg a Nyugati Főcsoport 10. helyén állnak 17-20 mérleggel, de a Houston és a Portland csapatait még bőven megszorongathatják. Idegenben azonban nem megy a csapatnak: eddig hat siker mellett már 14 vereséget szenvedtek el utazásaik során, a gárda legutóbbi 4 idegenbeli meccsén nyeretlen maradt, utoljára még január elején Denverben hoztak egy meglepetés győzelmet. Azóta viszont az OKC, a Hornets, a Spurs és a Dallas is megverte őket és most jöhet egy atlantai kirándulás…
A meccs kérdése, hogy melyik csapat hogyan tudja megoldani a sérülések okozta problémákat. Vendég oldalon jóval több a hiányzó kulcsjátékos, és ráadásul kihajtották magukat a Houston elleni meccsen, és nem vagyok biztos benne, hogy Kirilenko zsinórban két meccsen jól tud-e teljesíteni. Márpedig ha nem, akkor az Atlanta nyert helyzetben lehet. Szerintem az Atlanta nyerni tud ezen a meccsen, akár a 2-3 pontos hendikep Atlanta tipp is jó lehet!

Rövid infók és tippek a többi találkozóra

Memphis Grizzlies – Indiana Pacers

A Memphis egy hosszabbításban megnyert, Chicago otthonában rendezett meccsről érkezik erre a találkozóra, ahol az idegenben nem annyira erős Indiana lesz az ellenfele.

A Grizzlies a Nyugati Főcsoport 4. helyén áll 26-13 mérleggel, melyből otthon 15-5-t szereztek. Nem nyerni járnak tehát a csapatok a jól védekező Memphis-hez… A hazaiak jól oldották meg a lepattanókban is jeleskedő Randolph hiányát a Kings elleni hazai meccsen, a Bulls ellen azonban már ő is visszatért, így újra együtt a Gay-Randolph páros! Nincs tehát kidőlt játékos hazai oldalon, ami sokat számíthat ma este…
Az Indiana főként otthon acélos társaság, idegenben mindössze 9-13 mérleggel rendelkeznek. A Keleti Főcsoport harmadik helyén állnak jelenleg, tehát úgy fest hogy a playoff-ban is komolyan kell majd velük számolni. Idegenben legutóbbi 5 meccsükből négyet elveszítettek, és nem lepődnék meg ha itt sem tudnának nyerni. Utoljára odahaza léptek pályára 19-én, akkor a gyengélkedő Rockets nem okozott nekik különösebb fejtörést.
Két jól védekező csapat meccse lesz ez, ahol egyrészt maximálisan támogatom a Memphis győzelmet, illetve a kevés pontot is, bár ez utóbbira még nem érkeztek meg az oddsok!

New Orleans Hornets – Sacramento Kings

A Kings zsinórban a harmadik idegenbeli meccsére készül, és ezúttal a Nyugati Főcsoport másik gyenge csapata, a Hornets lesz az ellenfél.

A New Orleans lassan feltámad, ezt megmutatták már a Knicks otthonában, ahol nagyon sokáig tartották magukat, de végül vereséggel távoztak. Megverték viszont idegenben a Boston-t és a 76ers-t is, ami nem kis szó… Saját közönség előtt viszont eddig a Főcsoport leggyengébb csapatáról beszélünk 6-14 mérleggel, legutóbb a Golden State nyert náluk 112:116 arányban. A hazaiaknál Brian Roberts küzd kisebb sérüléssel, de remélhetőleg a mai meccsen már tudja vállalni a játékot.
A Sacramento a főcsoport 13. helyén áll 16:25 mérleggel, és nincs is rossz formában, hiszen legutóbbi 5 meccsükből hármat meg tudtak nyerni. A memphis-i vereségük nem volt meglepő, inkább csak az hogy még a 70 pontot sem sikerült elérniük… A Charlotte otthonában megnyert meccsen azonban minden a tervek szerint alakult, és bár szoros meccs volt, de 4 ponttal nyerni tudtak. Most is egy gyengébb csapathoz utaznak, de a Hornets ellen sokkal nehezebb dolguk lesz majd. A csapatból Thomas Robinson szenvedett kisebb sérülést a Charlotte elleni meccsen, de vélhetően a fogsérülése nem fogja hátráltatni ma a pályára lépésben.
Két gyenge csapat meccsére nehéz tippelni, de én a Hornets-t tartom a meccs esélyesének, így támogatom a hazai győzelmet!

Charlotte Bobcats – Houston Rockets

A gyenge formában lévő Bobcats ezúttal a hanyatló Rockets csapatát fogadja, ahol szinte bármi megtörténhet…

A Charlotte egy Sacramento ellen otthon elvesztett meccsről érkezik ide, ahol mindössze 4 ponttal maradtak alul. A gárda jelenleg a Keleti Főcsoport 13. helyén tanyázik 10-30 mérleggel, utolsó 5 meccséből csak egyet tudott megnyerni, bár azt az Orlando otthonában tették kisebb meglepetésre. A liga leggyengébb hazai mérlegével rendelkező csapatról van szó, otthon mindössze 5-16 sort tudtak összehozni, ami meglehetősen gyászos és ráadásul emberemlékezet óta nem nyertek saját közönségük előtt meccset.
Vendégük a szintén hanyatló formában lévő Rockets, amely a Minnesota otthonában szenvedett megsemmisítő, 79:92 arányú vereséget, pedig a Wolves a fél csapatát volt kénytelen sérülés miatt nélkülözni a meccsen. A Houston ezzel már a 7. vereségét szenvedte el zsinórban, utoljára még a Lakers-t verték meg január 9-én, ami azért nem mostanában volt… Idegenben egyébként sem túl acélos idén a Rockets a 7-14 mérlegével, utoljára idegenben a Cleveland otthonában tudtak nyerni január 6-án. A Houston csapatából nem tudok sérültről, így teljes a keret a Bobcats elleni meccsen!
Úgy gondolom, hogy ha ezt a meccset nem tudja megnyerni a Rockets, akkor egyiket sem. Itt már szinte kötelező megtörni a jeget, ha zsinórban a 8. vereségét is elszenvedné a csapat, és ráadásul egy verhető csapat ellen, akkor ott már tényleg baj lehet. Véleményem szerint itt ma nyerni fog a Houston Lin és Harden vezetésével!

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers

A Nyugati Főcsoport egyik leginkább várt meccse lesz ez a Warriors és a Clippers részvételével.

A Golden State nem esélyesként lépett pályára a Hornets otthonában, ám mégis nyerni tudtak egy pontgazdag és szoros meccsen, most pedig otthon folytathatják ezt a szériát. A főcsoport meglepetéscsapata jelenleg az 5. helyen áll, és ha nem jön egy váratlan nyeretlen széria, akkor ott lehetnek majd a playoffban. Hazai környezetben sem szerepel rosszul a GSW a 12-6 mérlegével, bár otthon a legutóbbi 5 meccsükből kétszer kikaptak (Miami, Memphis). A hazaiaknál továbbra is sérült Bogut, illetve kérdéses David Lee játéka is, a tervek szerint Curry viszont felépült és játszani tud majd!
A Clippers az elmúlt meccsek alapján Chris Paul nélkül is életképes, a vendégek sztárja ugyanis nem játszott a Houston és a Minnesota elleni meccsen, a csapat viszont nélküle is nyerni tudott. A Wizards ellen megnyert derbin viszont már ott volt, és 22 pontjával segítette győzelemhez csapatát. Mellette még Griffin is jól teljesít, így a Clippers megérdemelten áll a Nyugati Főcsoport második helyén az OKC mögött. Idegenben eddig 13-5 mérleget hoztak össze, utoljára éppen pont a Warriors otthonában égtek meg. A csapat egyetlen sérültje Billups, akiről még nem tudni, mikor térhet vissza a pályára.
Érdekes meccs lesz ez, és bármelyik csapat is nyerje meg, nem lesz sok a különbség. Ezért a jó öreg hendikepet venném elő, és azt mondom szerintem ha ki is kap a Warriors, nem lesz közte több, mint 7 pont! (hendikep +7.5 ponttal Golden State)

Olvasói sztorik