Hírek

Válságban a Lakers

Három, fogadási szempontból kifejezetten nehéz mérkőzés következik az NBA-ben: a Los Angeles Lakers Chicagóban vendégeskedik, a San Antonio a 76ers-hez látogat, míg a fővárosiak a Portland csarnokában lép pályára.

Chicago Bulls – Los Angeles Lakers

Könnyen zuhanhat az eddiginél is mélyebb gödörbe a Lakers Mike D’Antoni vezetésével. Legutóbb Toronto-ban szenvedtek vereséget, ráadásul úgy, hogy a meccs folyamán egyetlen egyszer sem vezettek… Kobe Bryant nem játszott jól, és úgy fest ekkor a Lakers-nek sincs esélye, végül 103:108 arányú vereséget szenvedtek Torontóban a Raptors-tól. Bryant a végén 26 ponttal zárt, de első félidei gyengélkedése a csapatra is negatív hatással volt.

Ezzel a vereséggel pedig a Lakers immáron 17-23-as negatív mérleggel rendelkezik, és ezzel csak a Nyugati Főcsoport 12. helyén áll. Méltatlan teljesítmény ez egy olyan gárdához, ahol együtt játszik a Nash-WorldPeace-Bryant-Gasol-Howard ötös. Zsinórban a második vereségét szenvedte el ezzel a csapat, miután korábban a Miami is nyert náluk, előtte pedig egy hat meccses nyeretlen szériából tudott kimászni valahogy a gárda a Cleveland és a Milwaukee felett aratott sikerével. Idegenben nagyon nem megy idén a Lakers-nek: mindössze ötször nyertek 13 vereség mellett, és zsinórban 5 meccset vesztettek el útjaik során. A csapat egyetlen jó híre, hogy nincs sérült: Gasol és Clark is felépült korábbi könnyebb sérüléséből, ám már a Toronto elleni meccsen sem tudtak segíteni a csapatnak…

Márpedig a mai ellenfél csarnokában sem lesz könnyebb dolguk, hiszen a Chicago Bulls együtteséhez látogatnak. Igaz: a Bulls idén erősebb idegenben, mint otthon, de a Boozer-Deng kettős saját közönség előtt is képes bárkit megverni. 23 győzelmével és 16 vereségével a Bulls a Keleti Főcsoport 5. helyén áll, és a jelenlegi állás szerint ott lesz az idei playoffban. Az utóbbi pár napban három hosszabbításos meccset is vívnia kellett a Chicago-nak: a Memphis, a Boston és a Toronto elleni derbijükön sem született döntés a rendes játékidőt követően.
A Memphis elleni vesztes meccsről érkeznek erre a találkozóra a Bikák, előtte azonban zsinórban három meccset is megnyertek. Saját közönség előtt kissé meglepő módon csak 50%-os mérleget produkáltak eddig: 11 győzelem és 11 vereség. Legutóbbi 5 hazai meccséből csak kettőt tudott megnyerni a Chicago, ami a Los Angeles számára ezúttal jó jel lehet. Luol Deng a Grizzlies ellen nem lépett pályára kisebb sérülése végett, és a mai szereplése is kétséges a Lakers ellen.
Ha tippet kellene adnom erre a meccsre, akkor a Chicago mellett tenném le a voksom, még akkor is ha nem túl acélosak ebben az idényben. Ehhez azonban ismét kelleni fog a Lakers gyenge védekezése. Aztán persze megtörténhet, hogy épp a Bulls ellen javul fel a Los Angeles játéka, az NBA-ben ez a fordulat nem lenne meglepő, így csak óvatosan ezzel a fogadással. Ha nyer is a Bulls, akkor sem lesz közte sok pont, de sajnos a hendikepes fogadások elég kedvezőtlenek ezen a találkozón az egyelőnek ítélt erőviszonyok miatt… Szóval csak óvatosan, itt bármi lehet!

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs

Popovich mester San Antonio-ja utazásra indult, és a második megálló Philadelphia lesz, ahol a 76ers csapatát kellene legyűrni!

A Philly nagy harcban van a playoff helyekért, de egyelőre csak 17-23-as mutatót tudnak felmutatni, és ez csupán a Keleti Főcsoport 9. helyére elegendő. Helyezésük nem is meglepő, miután legutóbbi 5 meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni, míg az utolsó 10-ből csak hármat… Legutóbb a Toronto csapatát gyűrték le hazai környezetben 108:101-re hosszabbítás után Holiday és Young vezetésével. Korábban Rochardson szenvedett kisebb sérülést, de ő már a Toronto ellen is vállalni tudta a játékot, így feltehetően a mai meccsen is pályára léphet.
Vendégük a Nyugati Főcsoport harmadik helyén tanyázó San Antonio együttese. Duncan-ék az OKC és a Clippers mögött menetelnek, de közel állnak a vezető kettőshöz, így bármelyik hibája esetén előrébb léphetnek. Négy meccset tudott nyerni zsinórban a gárda, legutóbb Atlantában győztek szoros meccsen, ám végig irányítva a találkozót (98:93). Dunca hiányában Parker vezérletével nyertek azon a meccsen. A mai derbire várhatóan visszatér Duncan, de Ginobili továbbra sincs bevethető állapotban, így nélküle kell ezt az utazást sikeressé tenni. Idegenben egyébként 14 győzelemmel és 9 verséggel áll a San Antonio, mely a Nyugati Főcsoport harmadik legjobb idegenbeli produkciója. Ráadásul a Hawks elleni siker egy három meccses idegenbeli vesztes sorozatot is megszakított, így a Philly otthonába lendületes játékkal érkezik a Spurs.
Idén már játszott egymással a két csapat, akkor fordított pályaválasztás mellett 109:86-ra győzött a San Antonio. Duncan-nel a fedélzeten ezúttal nem várok ilyen sima meccset, de véleményem szerint behúzható a vendég győzelem, akár még 3-4 pontos hedikeppel is!

Portland TrailBlazers – Washington Wizards

A kínálat harmadik meccsén pedig a Portland csapata láthatja vendégül azt a Washington-t, amely talán történelme leggyengébb szezonkezdetét produkálta, ám Wall visszatérésével elkezdte hozni a meccseket.

A Blazers a Nyugati Főcsoport 8. helyén áll 50%-os mérleggel, eddig 20 győzelmük mellett 20 vereséget is összeszedtek. Mondhatjuk úgy is, hogy borzalmas formában vannak: zsinórban az ötödik vereségüket szenvedték el 20-án, amikor a Milwaukee verte őket saját közönségük előtt 110:104 arányban. Előtte a Cleveland nyert náluk, és ezt a két vereséget már kevésbé lehet kimagyarázni, mint mondjuk az OKC-Denver-Warriors elleni vereségeket. Az is igaz, hogy jól kezdte a januárt a Portland, miután a Miami és a Memphis csapatait is sikerült megverni. Két sérültje van jelenleg a TrailBlazers-nek Batum és Leonard személyében, de a húzó nevek szerencsére egészségesek (Aldridge, Lillard).
Vendégük a szezont botrányosan kezdő Wizards lesz ezúttal, tehát kb. egy Cleveland-szintű ellenfél. A Washington a Keleti Főcsoport sereghajtója 8-30 mérleggel, idegenben pedig mindössze kétszer nyertek 17 vereség mellett. Sérüléséből visszatért Wall, aki sokat lendített a csapat játékán: megverték hazai környezetben az Oklahoma-t, az Atlantát és az Orlando-t, valamint idegenben a Denver együttesét is. Legutóbb azonban a Clippers ellen papírforma-vereséget szenvedtek, bár érdemes kiemelni, hogy a Los Angeles nem ütötte ki őket. Ha jól tudom, akkor nincs sérültje a vendégeknek.
Ami így első körben mindenképp megfontolandó, az a Portland sikere! Ezt jelenleg 1,40-es oddson kínálják az irodák, ám a Wizards formáját is jó lenne valahogy kamatoztatni, így szerintem megéri egy kis hendivel megtenni a vendég sikert, 11 pontnál több szerintem nem lesz a két csapat közt a különbség!

Olvasói sztorik