Hírek

A Philadelphia és a Memphis lehet a nyerő páros

Az NBA aktuális kínálatából ezúttal a 76ers és a Grizzlies meccseit szemeltem ki, de ezeken kívül is találhattok pár tippet!

Szeretnéd első kézből kapni a kosaras tippeket? Szeretsz tutira menni, amikor fogadsz? Klikk, és like!

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors

Két borzalmas formában lévő gárda csap ezen a meccsen össze, ám egyikük sorozata ma éjjel győzelemmel folytatódik majd.

A Philadelphia az elmúlt 5 meccséből négyet elveszített, mindössze a Houston elleni hazai derbit húzták be 107:100 arányban. Viszont nem csak az utolsó 5 meccse volt gyászos a csapatnak, hanem az utolsó 10 is: mindössze két győzelmet tudtak ez idő alatt összeszedni, az említett Houston elleni meccs mellett a Lakers otthonában nyertek kisebb meglepetésre. Igaz hogy voltak nehéz meccsei a sixersnek, de az ő szintjükön illik megverni egy gyengécske Suns-t vagy odahaza a New Orleans-t. Játszottak még a Spurs, az OKC, a Golden State otthonában is, ahol azért elfogadható a vereség… Legutóbbi meccsük tehát a New Orleans ellen volt, ahol hazai környezetben szenvedtek kissé megalázó, 99:111 arányú vereséget. A meccset szinte végig a Hornets irányította, 1-2 perce volt mindössze a hazaiaknak. Pedig nem dobált azért rossz a csapat, hiszen a triplák több mint 50%-ban sikeresek voltak például, de egyszerűen képtelenek voltak tartani a Hornets Vasquez-Gordon-Anderson trióját. A Sixers idei játéka főként a Holiday-Young-Turner hármasra épül, a többiek is persze hozzátesznek a játékhoz, ám nem nyújtanak kimagaslót. Márpedig ha ebből a hármasból akár egy ember is gyengébben teljesít, akkor a csapat is elveszett… A Philadelphia dolgát sérülések is nehezítik: Richardson játéka erősen kérdéses ma este, Brown pedig személyes okok végett kihagyta a mai edzést, az ő játéka is kérdéses. Andrew Bynum továbbra sem alkalmas játékra, az ő visszatérése majd az All-Star gála környékén várható. A Sixers egyébként a Keleti Főcsoport 9. helyén áll 16-23 mérleggel és ha ez az utóbbi 10 meccse nem úgy sikerült volna, mint ahogyan sikerült, akkor bőven harcban lehetnének a playoff helyekért. Saját közönség előtt 10 győzelmet és 9 vereséget hoztak eddig össze, tehát főként odahaza erős ez a Philadelphia idén.

Vendégük ezúttal az a Toronto lesz, amellyel nem is olyan régen, 8 nappal ezelőtt már megmérkőztek Kanadában, ahol végül a Raptors nyert 90:72 arányban. Pedig a Toronto sem fut jó szériát, hiszen legutóbbi 3 meccsét zsinórban elveszítette. Meglehetősen kiszámíthatatlan idén a Toronto: legutóbb majdnem megverték a Bulls-t, ám képesek hazai pályán kikapni akár a Sacramento-tól is. Így pedig a csapat meccseire a fogadás is eléggé nehézkes… A Bulls ellen Anderson, Lowry és DeRozan is jól teljesített, ám a védekezésük nem működött hatékonyan, hiszen Boozer a hosszabbítással együtt 36 pontig jutott. A Raptors statisztikáit idén a DeRozan-Lowry kettős viszi, illetve hozzájuk még Alan Anderson-t is érdemes számításba venni. Andrea Bargnani tudomásom szerint tovább sem áll a csapat rendelkezésére, de a gond az, hogy ezen kívül is szépen tizedelik a sérülések a csapat játékosállományát. Az elmúlt napokban Lowry, Calderon, és Anderson is sérüléssel bajlódott, de ők lassan 100%-os állapotban vannak, tehát játszani fognak ma este is. A Toronto egyébként 14-25 mérleggel áll a Keleti Főcsoport 11. helyén. Idegenben azonban rettenetesen gyenge a csapat, hiszen mindössze 4 győzelmet arattak eddig 16 vereség mellett, ugyanakkor legutóbbi 5 idegenbeli meccsén három győzelmet arattak.
A két gárda tehát nemrég már összecsapott egymással, akkor a Raptors hazai pályán simán verte a Sixers-t. A 2012-es évben, de még ebben a szezonban 10 napon belül novemberben oda-vissza játszottak egymás ellen: Philadelphia-ban 106:98-ra nyert a 76ers, míg Kanadában 93:83-as Philly siker született. A ma meccsen úgy gondolom, hogy a hazaiak rossz szériája fog megtörni. Sokat fog nyomni a latba, hogy a Sixers otthon játszhat egy verhető ellenfél ellen, habár már a New Orleans is az volt már… Viszont a Raptors sincs jó szériában, és ez is sokat számíthat ma este. Én mindenképp a hazai győzelem mellett teszem le a voksom, amelyet 1,60 körüli oddson kínálnak az irodák.

Memphis Grizzlies – Sacramento Kings

A másik általam kiszemelt találkozón a Nyugati Főcsoport alsóházi tagja látogat egy komoly playoff esélyeshez.

A Memphis idén jól teljesít, bár mintha lassan elfogyna a lendület a csapatból. 24-13 mérlegük továbbra is jónak mondható, így pedig a főcsoport 4. helyén tanyáznak az OKC-Clippers-Spurs trió mögött. Komoly esélyük nincs beleszólni a főcsoport dobogójának fokaiért vívott harcba, viszont hátrafelé annál inkább tekingetniük kell: a Warriors és a Nuggets is megszorongathatja még őket az alapszakasz során. A Grizzlies otthon egy erős csapat: mindössze 5 alkalommal szenvedtek hazai környezetben vereséget 14 sikerük mellett, ez a főcsoport 6. legjobb hazai mérlege. Formája azonban nem túl biztató a gárdának: zsinórban három vereséget szenvedtek el a Spurs, a Clippers és a Dallas ellen, igaz ebből csak a Los Angeles elleni meccs volt hazai pályán, míg a San Antonio elleni vereség szinte borítékolható volt. A Spurs ellen nem igazán volt esélyük az első negyedet kivéve, végül pedig 21 pontos vereséget szenvedtek. Az imént pedig pontosan erre céloztam: a szezon korábbi szakaszában megfigyelhető kemény védekezés mintha eltűnt volna, hiszen még Dallasban is 100 pont felett kaptak. Ez nem is lenne baj, ám a támadójáték továbbra is a régi: megfontolt és viszonylag körülményes, helyenként pontatlan. A Memphis játéka főként Rudy Gay és Zach Randolph köré épül, illetve van még egy Gasol-juk aki hol jobb hol pedig rosszabb meccseket fog ki. A grizzly-k hatalmas hátránya a meccsen az lehet, hogy Randolph a Spurs elleni meccsen sérülést szenvedett, nem is edzett és feltehetően ma sem fog pályára lépni. Márpedig a lepattanókban és pontokban is jeleskedő játékos hiánya egészen biztosan negatívan befolyásolja majd a meccs kimenetelét hazai részről…

A vendég pedig a főcsoport alsóházának tagja, a jelenleg 15-24 mérleggel a 13. helyen tanyázó Sacramento Kings. A vendégek kezdenek talán formába jönni, hiszen két sikert arattak zsinórban a Cleveland és a Washington megvendégelésével. Ezzel a hazai statisztikájukat sikerült feljebb tornázni, ám idegenben még mindig elég gyászos a szereplésük: mindössze három győzelem és immáron 14 vereség. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy ebből a három sikerből kettő nemrég történt: a Toronto és a Cleveland otthonában tudtak nyerni szoros meccseken. A legutóbbi Wizards ellen hazai pályán aratott sikerük nagyon necces volt, mindössze egyetlen ponttal nyertek, ezt pedig főként utolsó negyedes remek játékuknak és a Salmons-Evans duó 21-21 pontjának köszönhették. Evans remeklése nem is volt meglepő, hiszen ő vezeti a csapat statisztikáit DeMarcus Couisins-al közösen, utóbbi pedig átlag 17.7 pontja mellett a lepattanókat is gyűjtögeti szépen. Ha jók az értesüléseim, akkor a Sacramento csapatában nincs sérült játékos, így teljes kerettel készülhettek a memphis-i vendégjátékra.
A két csapat idén januárban már találkozott egymással, akkor fordított felállásban a Memphis lemosta a pályáról a Sacramento csapatát, a végeredmény 113:81 lett végül. Azon a meccsen a Grizzlies a triplákat 55%-al dobálta, ehhez képest a Kings szerény 24%-t tudott felmutatni ezen a téren. Érdekes, és fogadási szempontból nagyon nehéz meccs elé nézünk mi is és a csapatok is. Kérdés, hogy a Memphis mennyire tudja majd nélkülözni Randolph-t, illetve a Sacramento a korábbi meccseiből mennyire tudja átmenteni a formáját. Az igazság az, hogy a teljes csapattal felálló Kings odahaza szenvedett a Washington ellen és a nem túl acélos Cleveland is szórta nekik rendesen a pontokat. Randolph hiánya ide vagy oda, szerintem a Memphis-nek még így is kötelező ezt a Sacramento-t legyőzni. De abban biztos vagyok, hogy szoros meccs lesz, további kérdés továbbá hogy a Memphis újra megtalálja-e a korábbi védekezésen alapuló játékát, amire most pláne szükségük lehet.
Véleményem szerint megéri megkockáztatni a Memphis sikert, melyet főként arra alapozok, hogy a Sacramento-ban aratott siker során sem nyújtott hatalmas teljesítményt a most hiányzó Randolph. Tippem tehát erre a meccsre: nyer a Memphis legalább 6 ponttal!

További megfontolandók
Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder / hendikep +9.5 ponttal Dallas
Indiana Pacers – Houston Rockets / Indiana Pacers vagy hendikep +9.5 ponttal Houston
Boston Celtics – Chicago Bulls / 185 pont alatt
San Antonio Spurs – Golden State Warriors / 196.5 pont felett
Olvasói sztorik