Hírek

Boston-Chicago-Dallas győzelem

A mai naptól kezdődően minden éjszaka az NBA aktuális találkozói közül válogatok, ahol igyekszem az esélyeket felmérve tippeket adni. A mai játéknap tutijai számomra a Boston, a Dallas és a Chicago győzelme!

Mindig a tutit mondjuk!

A Rangadó.hu főoldalán mindig megtalálod Tuti Kapitány napi tippjeit (bal felső sarok). Érdemes a hozzászólások között is bogarászni!
A Sztártipp rovatunkban Herbert Gábor, a csurgóiak korábbi válogatott játékosa tippel a kézi vb eseményeire. Klikk!

Szeretnéd első kézből kapni a kosaras tippeket? Szeretsz tutira menni, amikor fogadsz? Klikk, és like!

Boston Celtics – Charlotte Bobcats

A Keleti Főcsoport ezen meccsén az otthon viszonylag stabilan teljesítő Boston fogadja az idegenben sem remeklő Charlotte csapatát.
A Celtics 19-17 mérlegével a rájátszást érő 8. helyen tanyázik a Keleti Főcsoportban, és ez egyezik is nagyjából a csapat idei célkitűzésével: bekerülni a rájátszásba. Öt meccses győztes szériában van ráadásul a Garnett vezette Boston, miután legyőzték az Indiana-Atlanta-Knicks-Suns-Rockets ötöst, amiből azért vannak nehezen nyerhető meccsek. Mindent összevetve Ray Allen kiválásával sem teljesít rosszul ez a Celtics, inkább kiszámíthatatlanul… A védekezés rendben megy, és habár a Knickstől kaptak 96 pontot, dobtak is mellé 102-t, de a Phoneix-et 80 alatt tartották, és legutóbb a Houston-nak is berámoltak 103 pontot és 92-t kaptak. A Houston elleni meccset ráadásul kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte a Boston, az utolsó negyedet kivéve minden játékrészt megnyertek, azt is csak döntetlenre engedték a Rockets-nek… Paul Pierce 30 percet játszott és ezalatt 23 pontig jutott és mellette hat lepattanót is szerzett, de Garnett is 17 pontig jutott 8 lepattanóval, Sullinger és Lee pedig 14-14 pontot termelt a meccs folyamán. A csapat statisztikáit idén a Pierce-Garnett-Rondo trió viszi, ami Ray Allen kiválása után nem is meglepő, ám Jason Terry is 10 pont környékén átlagol meccsenként. Doc Rivers együttesében egyébként Chris Wilcox bajlódik sérüléssel, valamint a tervek szerint Melo is csak csütörtökön térhet vissza. Kisebb sérülése van még Jason Collins-nak, habár ő már a Rockets elleni meccsen is tudott 10 percet vállalni, igaz eredménytelenül. A Boston egyébként odahaza jól teljesít: 12 győzelmük és 6 vereségük a Keleti Főcsoport ötödik legjobb hazai mutatóját jelenti, három meccs óta nem talált legyőzőre a Celtics hazai környezetben.

Márpedig a mai vendégüknek sincs sok esélye, hogy megszakítsa ezt a sorozatot, hiszen a Charlott az idei NBA mezőny egyik leggyengébb együttese. Jelenleg a Keleti Főcsoport 13. helyén állnak, mindössze a Cleveland és a Washington együtteseit előzik meg. Idegenben eddig 4 győzelmet sikerült kiharcolniuk, melyek közül a legutóbbi kettő azért nem kis szám: a Chicago és a Detroit otthonából hozták el a 2 pontot jelentő győzelmet. A Bobcats az Indiana otthonában elszenvedett vereség után érkezik erre a találkozóra, ahol 88:96 arányban kaptak ki, a vártál talán jobban megnehezítették a Pacers dolgát, de végül az Indiana hozta a kötelezőt. Ben Gordon volt a csapat legjobbja, aki 25 perc játék alatt 21 pontot szerzett, de Warrick és Walker játéka is fejtörést okozott időnként a Pacers-nek. A csapat legjobbja idén egyébként átlag 17.6 ponttal Kemba Walker, de Sessions és Gordon is sokat hozzátesz a Charlotte szerepléséhez. A Bobcats hatalmas szerencséje, hogy nincs sérüléssel küzdő játékosa, így teljes kerettel érkeznek erre a derbire.
Őszintén szólva meg lennék lepve, ha ez a Bobcats meg tudná szorongatni a Boston csapatát. A Celtics egy erős, jól szervezett és csapatként is kiválóan működő csapat, amelyet pláne hazai környezetben nem egyszerű meglepni. A Bobcats részéről kérdés, hogy Ben Gordon és Walker milyen napot fog ki, illetve a védekezését mennyire tudja összeszedni a gárda. Én maxmimum egy félidőnyi jó teljesítményt jósolok ennek a Charlotte-nak, aztán a Rondo-Garnett-Pierce hármas segítségével a Boston ha nem is 15-20 ponttal, de behúzza ezt a meccset. Mivel a Boston sikerre meglehetősen minimális oddsot kínálnak, így érdemes a Boston-t hendikepel megtenni, akár 8-9 pont is lehet közte a végén a Boston javára. Tippem: hendikep -7.5 pontról Boston!

Chicago Bulls – Atlanta Hawks

A Chicago egy viszonylag nagy csapás után érkezhet erre a találkozóra, miután az idén rettenetesen gyengébb muzsikáló Phoenix lepte meg őket Chicagóban és végül kiütéssel, 81:97 arányban nyert a Suns Boozer-ék ellen. A Chicago eddig is kiszámíthatatlan volt odahaza, de ez a meccs megkoronázta az idei hazai produkciójukat, persze negatív értelemben… Egy enervált, lassan mozgó, borzalmasan védekező Bulls-t láthatott aki nézte a meccset, míg a Phoenix régi önmagát idézte a gyengécske Chicago ellen. A Bulls egyetlen játékosa sem jutott még csak 20 pont közelébe sem: Boozer 15, Butler és Deng 13-13, Hamilton és Noah pedig 12 illetve 10 pontot szerzett. Viszonylagosan rotálta is a csapatát Tom Thibodeau, hiszen a játékosok többsége még fél órát sem töltött a pályán, a legtöbbet Deng játszott 39 perccel. A Bulls triplái csak 18%-ban ültek a meccsen, ezzel szemben a Suns közel 50%-al dobta a mezőnygólokat és 43%-al a triplákat. Megérdemelten nyert azon a meccsen a Phoenix… Most viszont itt az idő javítani, és remélhetőleg a Deng-Boozer kettős is jobb napot fog majd ki. Egyébként a Chicago 20-15 mérleggel áll a Keleti Főcsoport 6. helyén, odahaza pedig mint említettem: kiszámíthatatlanok a 10-10 mérlegükkel, míg idegenben a Főcsoport legjobb teljesítményét nyújták. A Bulls-ból egyébként egy hiányzó biztosan lesz ezen a találkozón is: Derrick Rose visszatérésére várhatóan még február végéig kell várni a drukkereknek!
A javításra nem biztos, hogy a legmegfelelőbb ellenfél érkezik a United Center-be, hiszen a Keleti Főcsoport 5. helyén álló Atlanta Hawks együttese lesz a vendég. Egyébként akkor itt jegyezném meg: nem lepődnék meg, ha a Bulls szándékosan áldozta volna be a Phoenix elleni meccset, hiszen az Atlanta legyőzése sokkal fontosabb feladat jelenleg. Nos, a Hawks idén 21-15 mutatót tudott produkálni, idegenben pedig 9-9-el állnak. Ugyanakkor bődületesen rossz formában vannak mostanában a túráik során, hiszen legutóbbi 4 idegenbeli meccsüket zsinórban elveszítették a Washington-Cleveland-Minnesota-Detroit négyes ellen. Ebből legalább kettő nyerhető lett volna, hiszen a Cavs és a Wizards idén az Atlanta számára verhető ellenfelek közé tartozik… Pont a Wizards elleni meccsről érkezik ide az Atlanta, ahol 10 pontos vereséget szenvedtek és a vártnál gyengébben teljesítettek. Horford és Teague vezette azon a meccsen a Hawks-t, ketten végül 35 ponttal zártak, ám a védekezés közben közel sem a megszokott ritmusban ment és a Washington viszonylag könnyen szerezte a pontokat. A Chicago elleni meccsen ha el akar valamit érni az Atlanta, akkor mindenképp Smith-nek is formajavulást kellene mutatni, hiszen a Wizards ellen csak 11 pontig jutott, igaz szerzett 8 lepattanót és több mint 38 percet a pályán töltött. Az Atlanta oldalán egyetlen sérült van: Anthony Morrow a Bulls elleni meccsen sem léphet még pályára, aki eddig 22 meccsén 5.5 pontot átlagolt.
Az biztos, hogy kemény meccs elé néz mindkét csapat. Mindkét csapatnak nagy formajavulás kell a legutóbbi gyászos meccs után, és én erre inkább hazai oldalon látok nagyobb esélyt. A Bulls ha jó napot fog ki és a Boozer-Deng kettős belelendül, akkor az Atlanta elveszíti zsinórban az 5. idegenbeli meccsét is. Ebbe azért lesz beleszólása a Hawks-nak is, de én a Wizards ellen nyújtott teljesítményük alapján arra következtetnék, hogy maximum 1-2 negyedben tudják megszorongatni ezt a Bulls-t. Mindkét csapatnak fontos ez mind a tabella, mind pedig a formajavulás szempontjából is, és szerintem a Chicago behúzza ezt a meccset ami egész baráti oddson fogadható az irodáknál!

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves

Alsóházi derbit játszik egymással ma este a Dallas és a Minnesota, a két csapat közt azonban lényeges eltérés van, hiszen míg a Mavs kezd meggyőző játékkal formába lendülni, addig a Minnesota hiányzóinak is köszönhetően egyre gyengébben teljesít.

A Dallas gyengén kezdte a szezont, és ennek is köszönhetően 15-23 mérlegével csak a Nyugati Főcsoport 13. helyén áll. Odahaza viszont pozitív mérleget tudnak felmutatni a texasiak, hiszen 9 győzelmük mellett 7 alkalommal szenvedtek eddig vereséget, ráadásul haza vesztes szériájukat egy kiváló meccsen szakították meg a Memphis ellen, ahol 104:83 arányban tudtak nyerni az egyébként kiválóan védekező Grizzlies ellen. Mindent öszevetve két nyertes meccsen van túl a Dallas, hiszen hosszabbítás után sikerült a Kings-t megverniük egy szoros meccsen. Az biztos, hogy ha Nowitzki-ék még gyenge reményeket táplálnak a playoff irányába, akkor tovább kell javulniuk és hozni a meccseiket. Idén egyébként Mayo vezeti a csapat statisztikáit, aki 18.2 pontot átlagolt eddig 38 meccsen, és sérülése utáni visszatérést követően Dirk Nowitzki is hozza a pontokat és már átlagban 13.5 pontnál jár pedig csak 11 meccsen lépett eddig pályára. A kérdés leginkább hazai oldalon az, hogy mennyit vett ki a csapatból a Memphis elleni meccs az éjszaka, hiszen ennek tükrében érdemes vizsgálni a ma esti összecsapást is. Ami a hazai oldalon a sérülteket illeti: Beaubois az egyetlen aki sérüléssel küzködik, ám a Memphis ellen már két ponttal már visszatért. A Dallas idén is azért egy viszonylag erős kerettel rendelkező csapat olyan nevekkel, mint: Nowitzki, Vince Carter, Elton Brand, Shawn Marion, akik neve azért ismerősen csenghet az NBA rajongók számára.
A vendég ezúttal a három meccsen vesztes szériában lévő Minnesota, akiket ráadásul a sérülések sem kerülnek el… Kevin Love, a csapat eddigi legjobbja továbbra sem áll rendelkezésre (átlag 18 pont és 14 lepattanó meccsenként), mellette Malcolm Lee-re sem számíthat a csapat és Lazar Heyward is betegséggel küzd. A csapat pedig csak a Nyugati Főcsoport 10. helyén áll, és egyre távolabb kerül a szezon elején dédelgetett álmától, a playoff-t jelentő első 8 helytől. Egyelőre 16-18 mérleget tudnak felmutatni, de legutóbbi 5 meccsükből csak egyet sikerült hozniuk, azt is az Atlanta ellen otthon egy szoros meccsen (108:103). A San Antonio, a Hornets és az OKC is legyűrte őket, tehát nincs könnyű túrán a Wolves… Idegenben eddig 6 alkalommal nyertek 13 vereség mellett, utoljára a Denver otthonában tudtak sikert elérni. Ráadásul az éjjel a Spurs ellen játszottak, ahol hiába voltak félidőben még csak 5 pontnyira az esélyesebb San Antonio-tól, a végén közel 20 pontos vereség lett a vége (106:88). Nikola Petkovic igyekszik a hátán vinni a csapatot, illetve ott van még Andrei Kirilenko is, ő azonban eléggé hullámzóan teljesít a meccseken… Ridnour-nak és Cunningham-nek vannak még jó meccsei, de ennyi sérült kulcsjátékossal csoda hogy ennyire bírja a csapat.
Ezen a meccsen egyértelmű favoritnak tartom a hazai csapatot. Igaz hogy a Dallas otthon játszott az éjszaka és a Memphis megdolgoztatta őket, de a Wolves egy még fárasztóbb meccsről érkezik ide, ráadásul utazniuk kellett…Az idei szezonban kétszer találkoztak a felek egymás ellen, és oda-vissza verték egymást, én azonban nem hasonlítanám egyikhez sem a most következő meccset. Jó formában van a Dallas, a Minnesota pedig kulcsjátékosokat kell hogy nélkülözzön, így nálam nincs esélye a vendégeknek, maximum 1-2 szoros negyedet várok, de egyébként pedig hazai dominanciát a meccs folyamán. A Dallas sikerére jelenleg 1,35 körüli oddson lehet fogadni, amit mindenképp érdemes megjátszani, illetve kisebb hendivel is pakolható a hazai siker!

Olvasói sztorik