Hírek

Kézilabda minden mennyiségben!

Természetesen futballozunk is, de Futballman jóvoltából ma a kézilabda vébére is koncentrálunk...

Montpellier-Lorient Mindkét fél betalál: IGEN! +2,5!

Jó formában vannak a csapatok, amelyek hagyományosan gólgazdag mérkőzéseket vívnak egymással. Ma sem lesz ez másként…
A 20. fordulót rendezik a francia bajnokságban, és hőseinkkel nagyot változott a világ fél év alatt. Mert egy esztendeje egy karlegyintéssel el is intéztük volna az összecsapást, mondván, a bajnokjelölt simán összeveri a kiesőjelöltet. Ehhez képest most a címvédő a középmezőnyben nyomul, a vendégek pedig az EL-re gyúrnak!
A Montpellier a 11. helyen töltötte az ünnepeket, a gárdának 26 pontja van, amelyből 15-öt gyűjtött a Stade de la Mosson-ban. René Girard együttese nagyon gyengén kezdett, egyszerűen sok volt a többfrontos küzdelem a brigádnak. A BL-ben is leégtek Utakáék, a csoport utolsó helyén zártak.
Aztán a gárda elkezdte rendezni a sorokat, október végétől egészen jó szériát produkáltak, csak a Lyontól kaptak ki idegenben, de az az 1-0-ás vereség a vállalható kategóriába tartozott. Aztán eljött a december, és a narancssárgák három mérkőzést nyertek zsinórban! Igaz, a sikereket kivétel nélkül kiscsapatok ellen érték el Estradaék. Aztán az év utolsó fellépését csúnyán elrontották a srácok: Lille-ben kaptak egy négyest Camaráék (4-1).
A kupában aztán vigasztalódtak Herreráék: a Bourg Peronnas elleni idegenbeli továbbjutás ugyan a kötelező kategóriába tartozott, ám azért elnézve a többi meccs eredményét, azért néhány együttesnek nem sikerült megugrania a lécet…
A Lorient a szezon meglepetéscsapata: a brigád tavaly megúszta a kiesést, az idén viszont az élmezőny tagja. A csapat az 5. helyen áll 31 egységgel, idegenben átlagos 3-3-3-as mérleggel. Ami feltűnő, hogy vendégségben eseménydús mérkőzéseket vívnak Christian Gourcuff tanítványai: gólarányuk a túrákon 14-16, összességében csak a PSG és a Lyon termékenyebb a Lorientnél. És még valami: csak Brestben nem tudtak betalálni, a többi 8 helyszínen eredményesek voltak Pedrinhoék…
A formájuk pazar, decemberben négy mérkőzést nyertek meg sorozatban, a zárást azonban némiképp elszúrták a fiúk, hiszen otthon nem bírtak a Reims-szel (2-2). A kupából simán továbbléptek, igaz, az FC Chauray ellenében ez nem is jelenthetett különösebb meglepetést.
A Montpellier 16-szor volt otthon eredményes, csak egyszer maradt impotens a támadósor. Egymás ellen is rendre gólgazdag mérkőzéseket vívnak a felek, és szerintünk ma sem szakítanak a hagyományokkal. Mindkét fél betalál majd, és akár a három találat is összejöhet!

És akkor még néhány megérzés a mai napra: a Valencia elverheti a Sevillát, az Espanyol a Celtát; az Inter-Pescara mérkőzésen lesz 3 találat, csak úgy, mint a Norwich-Newcastle találkozón.

És akkor lássuk Futballman kézilabda-tippjeit!

Macedónia-Chile

A macedón válogatott hosszú időn keresztül egyet jelentett Kiril Lazarovval, hozzá hasonló másik klasszisuk pedig továbbra sincs a piros-sárgáknak, de az Atlético Madrid jobbátlövője mellé/köré sikerült egy igen ütőképes csapatot építeni.A 2012-es szerbiai Eb-n a szenzációsnak számító ötödik helyen végzett a délszláv válogatott. Nagy erősségük ,hogy védekezésben a lehető legkevesebb levegőt hagyja az ellenfeleknek.Chile várhatóan nem okoz nagy fejtörést a macedón csapatnak hiszen a legnagyobb sztárjuk a Veszprém beállója Marco Oneto lábsérülés miatt nem léphet pályára,valljuk be őszintén vele együtt se lenne nagy sanszuk a mérkőzés megnyerésére.

Németország-Brazília

Az A csoportban előre láthatóan 2 csapat között fog eldőlni az első hely sorsa(francia,német). A továbbjutás elvileg nem jelenthet problémát Martin Heuberger alakulatának, de a nyolcaddöntő szempontjából egyáltalán nem mindegy, hányadikként teszi ezt. A tizenhét fős keretükben hat olyan játékos található, akinek ez lesz az első felnőtt világversenye, a 2007-es világbajnok csapatból pedig csupán hárman maradtak (Oliver Roggisch, Michael Haass és Domink Klein). Nem lesz ott a soraikban a világ egyik (ha nem a legjobb) balszélsőjének számító, Achilles-ín-sérüléséből lábadozó Uwe Gensheimer, a két flensburgi jobbátlövő, Holger Glandorf és Lars Kaufmann, valamint a címeres mezt végleg szögre akasztó Pascal Hens és Christian Sprenger sem. Nagy kérdés tehát, hogy átalakuló csapatukkal mire lesznek képesek.
A braziloknál szinte mindenki otthon játszik, a 18-as keretükből csupán ketten keresik a kenyerüket az „öreg kontinensen”, s a León balszélsője, Felipe Borges Dutra Ribeiro a legnagyobb név közöttük. Szövetségi kapitányuknak, a spanyol Jordi Riberának a csapatépítés is a feladata, hiszen a következő, riói olimpián házigazdaként biztos jobban akarnak majd szerepelni, mint tették azt Londonban a britek.Azért a Németek ha nehezen is de megnyerik ezt a mérkőzést!

Franciaország-Tunézia

Franciaország a tavalyi Eb-fiaskó után az olimpia megnyerésével bizonyította, hogy hiába öregszik, nem szabad leírni. Ebből is látszik, hogy esetükben elsősorban a motiváció lesz a döntő tényező, mert a Gille fivérek ugyan hiányoznak majd, ám a többi sokat próbált és már minden fontosabb címet megnyerő harcosra (Thierry Omeyer, Luc Abalo, Michaël Guigou, Daniel Narcisse, Nikola Karabatic, Jérome Fernandez, Didier Dinart és társaik) számíthat majd a nem kevésbé tapasztalt Claude Onesta.
A tavalyi ötkarikás játékokon Tunézia a negyeddöntőben kikapott Horvátországtól, ezzel véget ért egy szép és eredményes fejezet. Visszem Hmam, Hejkel Mgannem és Anuar Ajed is bejelentette a visszavonulását a válogatottól, közülük pedig egyértelműen Hmam a legnagyobb veszteség számukra, hiszen a Montpellier átlövője a vezére volt az Afrika-bajnokságot négyszer (2002, 2004, 2010, 2012) is megnyerő tunéziai gárdának, valamint a 2005-ös vb-n hazai pályán negyedikként végző együttesnek. Az észak-afrikai válogatott legrutinosabb tagja így a szintén Montpellier-ben légióskodó, minden hájjal megkent beálló, Isszam Tedzs lesz. Őt és néhány tapasztaltabb társát rendkívül sokra taksált, sikerre éhes fiatalok veszik körül, akik a 2011-es junior-vb-n bronzérmesként zártak, most pedig a felnőttek között is megmutathatják oroszlánkörmeiket.Azért a mérkőzés toronymagas esélyese a Francia válogatott.

Dánia-Qatar

A dánok nemcsak a csoport, hanem a vb első helyére is jó eséllyel pályáznak, kétszeres Európa-bajnokként most már a világbajnoki aranyat is szeretnék bezsebelni. Két éve ez már majdnem sikerült nekik, csak hosszabbításban bukták el a franciákkal szembeni döntőt. A tavalyi Eb-t megnyerték, az olimpián viszont nem várt vereséget szenvedtek a negyeddöntőben a svédektől. A világ legjobb játékosának is megválasztott Mikkel Hansen újra a hátára veheti az övéit, több korábbi alapember (Michael Knudsen, Lasse Boesen, Thomas Mogensen vagy éppen Kasper Nielsen) viszont különböző okokból kifolyólag nem lesz ott Spanyolországban. A potenciál persze így is megvan bennük!
Katar két év múlva házigazdaként vesz részt a világbajnokságon, addig pedig még egy viszonylag ütőképes gárda is kialakulhat a szlovén Borut Macek kezei alatt. Már csak azért is, mivel az U19-es és az U21-es válogatottjuk is megnyerte a legutóbbi Ázsia-bajnokságot, a felnőtteknél pedig másodikként zártak a kontinenstornán, úgy, hogy a döntőben egy góllal kaptak csak ki Dél-Koreától. A jövő tehát biztató, ezen a világbajnokságon azonban még nem várhatunk tőlük sokat. A Dánok lezúzzák a Qatar válogatottját!

Izland-Oroszország

Ez az Izland már nem az az Izland, amely a pekingi olimpiáról ezüst-, a 2010-es Eb-ről pedig bronzérmet vitt haza. Londonban mi állítottuk meg őket a negyeddöntőben, egyúttal „elbúcsúztattuk” a válogatottjuk éléről a szövetségi kapitányi tisztséget négy éven át betöltő Gudmundur Gudmundssont. Az őt váltó Aron Kristjánson már nem számíthat Ólafur Stefánssonra, minden idők legsikeresebb izlandi sportolójára, akinek hiánya azért is okozhat nagy problémát, mert a szintén a világ egyik legjobb balkezes lövőjének számító Alexander Petersson sérülés miatt kihagyja a vb-t. Ugyanez igaz Ingimundur Ingimundarsonra és Arnór Atlasonra is, így pedig már különösen nagy bravúr lenne egy újabb kiugró eredmény elérése a szigetországiaktól.
Az orosz (és szovjet) férfi kézilabda mélypontját jelentette, amikor 2010 nyarán a Románia elleni vb-selejtezőn elbuktak Vlagyimir Makszimov fiai. Az Eb-n elért 15. helyre sem lehettek büszkék, a veterán szakembertől így két korábbi válogatott játékos, Oleg Kulesov és Alekszandr Rimanov vette át a stafétabotot. Első megméretésüknél sikerrel jártak, a csehek testén át kijutottak a spanyolországi vb-re, ahol „természetesen” a Csehovszkije Medvegyire épülő csapattal próbálnak helyt állni, olyan kiválóságokkal kiegészülve, mint például Pavel Atman (Dinamo Minszk) vagy Konsztantyin Igropulo (Füchse Berlin). Nehéz megítélni, mire lehetnek képesek, hiszen az összeszokottság tekintetében talán a legjobban állnak a részt vevő válogatottak közül, és az egyéni képességekkel sincs problémájuk – csak éppen az utóbbi esztendőkben ez nem nagyon látszott.Nehéz megjósolni a mérkőzés végkimenetelét személy szerint úgy gondolom az Oroszok behúzzák 1-2 gólos különbséggel.

Olvasói sztorik