Hírek

Bélyegeken a focitörténelem

Bronzérem labdarúgásból. Nem a pályán, hanem egy bélyeggyűjtőversenyen nyerte a szentgotthárdi Csuk Alajos.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

– Amikor abbahagytam az aktív labdarúgást, elgondolkodtam, mivel tölthetném el hasznosan a szabadidőmet. Természetesen ennek a sporthoz, a futballhoz kellett kötődnie. Annak idején igen közkedvelt volt a bélyeggyűjtés, így ezerkilencszázhetvenben én is nekiálltam sportos, főként focis témájú bélyegeket gyűjteni – emlékszik a kezdetekre asztalnyi bélyegalbum, bélyegekkel teli doboz, dosszié mögött Csuk Alajos, aki évtizedekig meghatározó személyisége volt Szentgotthárd sportéletének. Futballozott, edzősködött, 1985 és 1991 között pedig városi sportfelügyelő volt.

A helyi selyemgyár bélyeggyűjtőkörének lett a tagja, ahol elsősorban a magyar kiadású bélyegek érdekelték. Nem volt olcsó mulatság megvásárolni, beszerezni a sorokat, blokkokat, bélyegkereskedőkön keresztül jutott hozzájuk. Elsősorban úgynevezett postatiszta bélyegeket rendelt, a használt, már lepecsételt bélyegeket inkább boltokban vásárolta – írja a nyugat.hu.

– Eleinte mindenféle sporttémájú, főként olimpiákhoz kötődő bélyeget gyűjtöttem, aztán specializálódtam a labdarúgás felé, csak focis bélyegeket gyűjtöttem a világbajnokságokra, Európa-bajnokságokra fókuszálva – mesélte Csuk Alajos. – Az első ilyen bélyegekre már nem emlékszem, de a legrégebbi bélyegsorom az ezerkilencszáz-harmincnégyes olaszországi labdarúgó-világbajnoksághoz kötődik. Van bélyegem természetesen a harmincnyolcas és az ötvennégyes vébéről is, Magyarország mindkettőn ezüstérmes lett.

Az 1934-es labdarúgó vébétől kezdve sorba vannak rakva a későbbi világbajnokságok sorai, blokkjai. Előkerülnek a kedvenc bélyegei, például az 1972-es Európa-bajnokság első napi bélyegzéssel ellátott bélyege is, vagy a Peléről kiadott blokk. A több ezer darabos gyűjteményen keresztül megelevenedik a labdarúgás történetének nagy része. Látványos foci kavalkád tárul a nézelődő elé. A harmincas, negyvenes évekből nem sok gyűjtő rendelkezik hasonlóan gazdag anyaggal.

– Arra törekedtem, hogy ne csak a magyar kiadású bélyegekkel rendelkezzem, de az adott eseményt rendező országban megjelent sorokkal, bélyegekkel is – magyarázta Csuk Alajos. – Az Európa-bajnokságoknál ez nem teljes, a világbajnokságoknál igen. Természetesen cserével is jutottam olyan bélyegekhez, amelyek hiányoztak a gyűjteményemből. Minden megszerzett bélyeg közel áll a szívemhez, büszke vagyok rájuk. Valamennyi nincs katalogizálva, rendszerezve, majd egyszer időt szakítok erre is nyugdíjas éveimből.

Első napi borítékokat, és kiállításokra előkészített dossziékat mutat. A múltban több bélyegkiállításon is részt vett, elismeréssel. Arra a legbüszkébb, hogy a Zalaegerszegen megrendezett országos bélyegkiállításon a labdarúgás kategóriában bronzérmes lett. Nem titkolja, hogy az 1980-as években értékesítenie is kellett a gyűjteményéből. Ritkaságszámba menő fóliás bélyegeket adott el, jó áron.

– A bélyeggyűjtés számomra nemcsak szenvedély, de a sport tisztelete és értékelése, sporttörténeti dokumentáció is – folytatta Csuk Alajos. Emléklapot mutat, amelyet az 1983-as városavató ünnepségen kapott, amikor kiállított a bélyegeiből. Ha lesz hely az új sportcsarnokban, ott is szívesen mutatná be focis témájú bélyeggyűjteménye egy részét. Idén egyébként vehette át Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.