Hírek

Ne bundázz!

A FIFPro – a londoni Birkbeck Egyetemmel együttműködve – megkezdte a felkészülést az Európai Unió által támogatott Ne bundázz! elnevezésű projekt végrehajtására.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A nemzetközi játékos-érdekvédelmi szervezet oktatási és megelőzési program keretében kíván fellépni a labdarúgás egyik legnagyobb, legégetőbb problémája ellen. A bundázás és a fogadási csalások káros gyakorlata nem korlátozódik egy-egy országra, hanem szervezett, kontinenseket átfogó, profi bűnszervezet irányításával behálózza az egész világot, Finnországról Zimbabwéig, Malajziától Olaszországig – és sajnos Magyarországot is…

A FIFPro véleménye szerint a játékosok felvilágosítása, oktatása lehet az egyik hatékony eszköz, amivel csökkenthető a bundameccsek száma. Be kell menni az öltözőkbe és a labdarúgók közvetlen környezetében szükséges kampányolni – áll a HLSZ honlapján. A projekt egyik konkrét célja, hogy a labdarúgás valamennyi szereplője – játékosok, játékvezetők, különböző tisztségviselők – tájékozódjanak a veszélyekről.

A másik cél, hogy javítsák a labdarúgók munkakörülményeit, visszaszorítsák a játékosokat – a klub részéről – érő negatív hatásokat. A FIFPro és a Birkbeck Egyetem ki fog dolgozni egy online jelentéstételi mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy bárki névtelenül jelezni tudja, ha bármilyen zaklatás éri. Ez 12 ezer játékost és körülbelül 20 ezer további embert érint, akik potenciálisan veszélyeztetettek lehetnek.

Összesen kilenc európai ország, Anglia, Finnország, Görögország, Olaszország, Norvégia, Románia, Skócia, Szlovénia és Magyarország játékos-szervezetei részesei a Ne Bundázz! projektnek, de a FIFPro bízik benne, hogy a program kidolgozása után további tagszervezetek is csatlakozni fognak.

Olvasói sztorik