Hírek

Kolozsvári Vasutas Sport Club

Engedjétek meg, hogy bemutassak nektek egy 1907-ben, Kolozsváron alapított focicsapatot...

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Engedjétek meg, hogy bemutassak nektek egy 1907-ben, Kolozsváron alapított focicsapatot, amely az idők folyamán megszámlálhatatlan név- és címerváltoztatáson ment keresztül, azonban az sem ritka eset, hogy országhatár vándorolt át a feje fölött valamely irányba, így egyik napról a másikra egy teljesen más ország bajnokságában találta magát. Nem másról van szó, mint a Kolozsvári Vasutas Sport Clubról, vagy ahogyan ma hivatalosan nevezik: CFR 1907 Cluj (CFR 1907 Kolozsvár).

A csapatot KVSC (Kolozsvári Vasutas Sport Club) néven alapították, majd KTC néven futott egészen Erdély Romániához való csatolásáig, ezt követően pedig Locomotiva, Steaua CFR, Muncitoresc Cluj, Clujeana Cluj, CFR-Ecomax, stb. nevekkel rendelkezett, egészen a csapat alapításának századik évfordulójáig, vagyis 2007-ig, mikor is megkapta a jelenlegi nevét, vagyis CFR 1907 Cluj.

Csapatunknak első nagy sikere az 1910–1911-es szezonban volt, amikor is erdélyi bajnok lett (mivel akkoriban a vidéki csapatok nem egy ligában játszottak a budapestiekkel). A következő nagy sikerre a Horthy-korszakig kellett várni, hiszen a vasutasok 1941 és 1944 között a magyar bajnokság első osztályában, vagyis az NB I-ben játszottak, az utolsó itt töltött szezonban pedig sikerült megszerezniük a harmadik helyet!

A következő évtizedekben a csapat legjobb szezonjait 1969–1976 között töltötte, amikor sikerült a román első osztályba jutni és folyamatosan bent is maradni, ezt követően ez csupán nagyon ritka alkalommal jött össze. A nagy áttörés 2001-ben történt, mikor az erdélyi Abramovicsként is nevezett Pászkány Árpád üzletember megvette a vasutascsapatot, ami ekkor a román harmadik ligában szerepelt. Az új tulajdonos keze alatt a csapat 28 év után 2004-ben ismét visszajutott az élvonalba, ahol azóta is folyamatosan jelen van.

A hazai bajnokságban már mindent megnyert a CFR amit csak lehetett, bátran ki lehet jelenteni, hogy a román bajnokság elmúlt öt évének legjobb csapatáról beszélünk A bajnoki címet háromszor, 2008 óta minden páros évben; a Román Kupát is háromszor sikerült megszereznie, három egymást követő évben; a Román Szuperkupát pedig kétszer hódította el.

A KVSC az európai kupákban is olyannyira letette a névjegyét, hogy nem csupán a román és magyar focirajongók, hanem szinte mindenki hallott már róla, aki figyelemmel követi az európai kupák történéseit. 2005-ben már Intertotó Kupa-szereplő volt, ahol egészen a döntőig menetelt, olyan csapatok legyőzésével, mint például az Athletic Bilbao. A 2007–2008-as szezonban az UEFA Kupa második selejtezőkörében elvéreztek a vasutasok.

A CFR az első Bajnokok Ligája mérkőzésén (2008–2009-es szezon) nagyot alkotott, hiszen sikerült legyőznie az AS Roma csapatát, méghozzá idegenben. Ugyanebben a BL-szezonban még egy hazai döntetlent is sikerült elérni a Chelsea ellen, a másik csapat a csoportban a Bordeaux volt. A 2009–2010-es idényben az FK Szarajevó csapatán túljutva az Európa Liga főtáblájára jutott az együttes, ahol még a Koppenhága, a PSV Eindhoven és a Sparta Praha szerepelt, itt három pontot sikerült szerezni a dánok legyőzésének köszönhetően.

A 2010–2011-es szezonban ismét a BL főtábláján szerepelt a csapat, ahol ismét csoportellenfél volt az AS Roma, rajta kívül még az FC Basel és a Bayern München szerepeltek ugyanabban a kvartettben. Ahogyan két évvel ezelőtt, itt is négy pontot sikerült szereznie a csapatnak, ez a svájciak legyőzése és az olaszoktól lopott pont révén valósult meg. A jelenlegi idényben korábban kellett kezdenie a kolozsvári alakulatnak a BL-szereplést, hiszen már a harmadik selejtezőkörben játszaniuk kellett: itt simán jutottak tovább kettős győzelemmel a cseh bajnok Slovan Liberec ellen. A rájátszásban egy nehezebbnek ígérkező ellenfél jutott hasonló sorsra, mint a Liberec, hiszen az előző szezonban a Manchester Unitedet a BL-csoportkörből kiejtő FC Basel csapatát is sikerült kettős győzelemmel elütni a további szerepléstől.

Ez a BL-szezon végre meghozta a várva várt továbbjutást valamelyik európai kupában, hiszen egy fordulóval a vége előtt a kolozsvári vasutasok már biztosan továbbmentek, az viszont csak az utolsó fordulóban derül ki, hogy a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga vár rájuk tavasszal. Eddig hét pontot gyűjtött össze a bordó-fehér bajnokcsapat, sikerült idegenben és otthon is legyőznie a portugál Bragát, valamint idegenben Isztambulban, a Galatasaray ellen rabolt pontot. Az utolsó fordulóban az Old Traffordra látogatnak, ahol a Manchester Uniteddel mérkőznek, amely már biztosította a továbbjutást.

A CFR a kolozsvári Dr. Constantin Radulescu stadionban játssza hazai mérkőzéseit, amely a néhány évvel ezelőtti újjáépítés óta 24.500 néző befogadására alkalmas. Ebből csak 18.500-at lehet használni nemzetközi mérkőzéseken, mivel az egyik szektor szerkezete nem felel meg a legújabb UEFA-normáknak.

A kolozsvári csapat bordó hazai mezben játszik, amely a nyakánál és az oldalakon fehér, ez az utóbbi idők egyik legjobban sikerült hazai meze. A vendégmez egyszínű fehér, míg a harmadik számú (alternatív) mez zöld-fehér, amely sokunknak tetszik, a szurkolók legnagyobb része nagyobb örömmel fogadta, mint az eddigi kék színű alternatív mezt. A Bajnokok Ligájában letisztultabb mezben játszik a csapat, mivel az UEFA szabályai miatt sokkal kevesebb szponzor kaphat helyet rajta, így sokkal tetszetősebb a mez, mint a túlzsúfolt, bajnokikon használt változata, ám arra sincs okunk panaszkodni.

Szurkolóit tekintve a kolozsvári csapat rendelkezik az egyetlen magyar szurkolói csoporttal a mai Románia területén, amelynek a neve KVSC 1907, emellett több román szurkolócsoport is buzdítja a csapatot a Gépész utcai stadionban.

A későbbiekben együttműködünk kolozsvári kollégánkkal, lesznek anyagok meccsekről, szurkolókról, no és tippek! Ma már kint is van az első!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik