Hírek

Az első érintés szentsége

A Fradinál 110 ezer, Siófokon alkudni kell: árak és szokások a kezdőrúgással kapcsolatban.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Idehaza is nagy hagyományai vannak a labdarúgó-mérkőzések előtti kezdőrúgásoknak, és az első érintés rituáléja nem akar kimenni a divatból. Sőt, mivel a jelentősebb magyar klubok egyre több figyelmet fordítanak a marketingre, a szurkolók és a támogatók minél színvonalasabb kiszolgálására, ez is az értéknövelt csomagok része szokott lenni. A Rangadó.hu összeállításában annak jártunk utána, mennyi az annyi?! Vagyis hol mennyit kell kipengetni, ha kezdőrúgók szeretnénk lenni. Megkérdeztük az összes élvonalbeli klub illetékesét, illetve néhány NB II-es csapathoz is bekopogtattunk.

Győri ETO

A kiemelt mérkőzéseken általában a klub legendái, volt játékosai szokták elvégezni a kezdőrúgást, akik kerek évfordulóhoz érkeztek, vagy egyéb okból ünneplik őket. Ezt szokták előtérbe helyezni, de ha éppen nincs ilyen alkalom, akkor a szurkolóknak is van lehetőségük kezdőrúgást elvégezni, ennek a fix tarifája a bajnoki meccsek esetében 15 ezer forint. A többi sorozattal nem szoktak foglalkozni ebből a szempontból, olyan kérés például még soha nem érkezett, hogy valaki Ligakupa-meccsen szeretne kezdőrúgó lenni – mondta Kovács Tivadar, marketingvezető.

Augusztus elején egy ikerpár, Mészáros Zsófi és Dorottya végezte el a kezdőrúgást. Már pici koruk óta rendszeresen járnak meccsre, tavaly idegenbe is elkísérték a csapatot, így drukkoltak Pécsen, Debrecenben, Fehérváron és Kispesten is. A két ifjú hölgy nemrég múlt 12 éves, idén már bérletük is van.

Debrecen

Daku Gabriella elmondta, hogy a Loki első- és második félidei kezdőrúgását is megvásárolhatják a szurkolók. Akik jelentkeznek, azokkal természetesen ismertetik a tarifát, de azt nem szeretnék, ha ez cikkünkben megjelenne, s ezáltal a széles nyilvánosság elé kerülne. Annyit azért elárult, van árkülönbség, amely nem a sorozattól függ (bajnokság, Magyar Kupa, Ligakupa), hanem attól, hogy a televízió közvetíti-e a meccset, vagy nem. A bajnokcsapatnál is előfordul persze, hogy egy illusztris személy, egy meghívott díszvendég ér először a labdához a meccs legelején, ilyen volt a Kecskemét elleni összecsapást megelőzően Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó.

MTK

Általában a Baráti Körön keresztül szokták megkeresni a klubot, ha egy szurkoló szeretné elvégezni a kezdőrúgást, de mostanában sokszor előfordult, hogy a Baráti Kör hívott meg régi MTK-játékosokat, vagy olyanokat, akik valamilyen módon szorosan kötődnek a klubhoz. Fix tarifa nincs, a Videoton elleni meccsen például egy olyan MTK-szurkoló kisfiú lesz a kezdőrúgó, aki immár harmadik alkalommal teljesítette a Futafok elnevezésű budafok-tétényi futóverseny távját.

Diósgyőr

Minden bajnoki- és Ligakupa-mérkőzés előtt, és a második félidőt megelőzően is lehetőség van a kezdőrúgás elvégzésére. Érdemes időben jelentkezni, mert már több forduló múlva esedékes mérkőzésekre is történtek foglalások – írja a klub honlapja. Csontos Zsuzsa értékesítési vezető elmondta, a díj egységesen 50 ezer forint+ÁFA, a dolog népszerűségét pedig alátámasztja, hogy aki ma jelentkezik, az legkorábban a december 1-én rendezendő mérkőzés második kezdőrúgását végezheti el.

Honvéd

Az alapelv: minden kezdőrúgás eladó! A tarifák a következőképpen alakulnak. Tévéközvetítés esetén az első félidő 50 ezer forint+ÁFA, a második félidő pedig 25 forint+ÁFA (csak abban az esetben, ha az első félidő elkelt). Nem közvetített meccs esetén: az első félidő 30 ezer forint+ÁFA, a második félidő pedig 15 ezer forint+ÁFA (szintén csak abban az esetben, ha az első félidő elkelt). Minden kezdőrúgó belépése ingyenes, és a ceremóniáról egy bekeretezett emléklapot kap ajándékba, amelyen az ő fotója szerepel a kezdőrúgás pillanatában. Ezt a következő hazai mérkőzésen adják át neki. Az első félidei kezdőrúgó egy vendéget is hozhat magával – mondta Kollek Zoltán marketingvezető, de minden a klub hivatalos Facebook-oldalán is megtalálható.

Ferencváros

A klub honlapjának tájékoztatása szerint kezdőrúgóként idén is részesei lehetnek a szurkolók az FTC bajnoki mérkőzéseinek. A Fradi esetében minden hazai mérkőzést közvetít a televízió, így ez alapján nem tehetnek különbséget az árak között.

– Nem titok, az első félidei kezdőrúgás ára 110 ezer forint, a második félideié pedig 55 ezer, ezek bruttóösszegek – mondta érdeklődésünkre Kulin Balázs. – A csomagba három VIP-belépő tartozik, amely a székházba szól és cateringgel ellátott, emellett fénykép és oklevél is készül az emlékezetes momentumról, amit a klub biztosít a kezdőrúgó számára. Továbbá jár hozzá egy eredeti Nike Fradi-mez, tetszőleges névvel és aláírásokkal, valamint ingyenes parkolási lehetőség. Ez a csomagunk rendkívül népszerű, erre az idényre május végéig már minden lehetőség elkelt, egy kivételével, a szezon utolsó meccsének második félidei kezdőrúgása még szabad.

Természetesen kivételek itt is vannak, a Kecskemét elleni idénynyitó előtt ifj. Simon Tibor végezte el a kezdőrúgást, a Diósgyőr elleni meccs kezdését pedig licitre bocsátották a vatera.hu oldalon, hogy az ebből befolyó összeggel is a DVTK leukémiában szenvedő kapusát, Rakaczki Bencét segítsék.

Visszatérve az árra, érdekességképpen kutakodtunk egy kicsit, és megtaláltunk, hogy 2007-ben több alkalommal is licitet hirdettek, a kikiáltási ár bő öt évvel ezelőtt 50 ezer forint volt.

Videoton

Székesfehérváron egységes az ára a kezdőrúgásnak, nem tesznek különbséget, amikor a Fradit, vagy amikor a Pápát fogadják.

– Mi ezt elsősorban nem egy üzleti lehetőségnek látjuk, hanem egy megtisztelő, szép ajándéknak – mondta Várkonyi Ádám marketing-igazgató. Az emberek ezt általában nem is maguknak vásárolják, hanem rokonoknak, barátoknak adják születésnapra, vagy egyéb jeles alkalmakra. Azért, hogy valamilyen előnye mégis legyen a klubnak ebből – bár ez marginális előny – nálunk az a szokás, hogy egy hivatalos csapatmezt kell vásárolni a Vidi Shopban, amelynek 12 ezer forint az ára. Idénre már lefoglalták az összes lehetőséget, de az idei, Győri ETO elleni meccsre például már tavaly lefoglalták a kezdőrúgást. Az Európa Ligában szigorú előírások vannak a mérkőzés előtti promócióval, programokkal kapcsolatban.

A közelmúltban többször is volt rá példa, hogy a kezdőrúgást nem egy „egyszerű” szurkoló végezte el. A tavaszi, MTK elleni Magyar Kupa-elődöntőt megelőzően Kovács Ferenc, a klub tiszteletbeli elnöke, a fővárosiak egykori játékosa, az augusztusi, Honvéd elleni bajnoki találkozó második félidejében pedig Gyurcsó Ádám húga, Dominika indította útjára a labdát.

2008 márciusában a kezdőrúgást Orbán Árpád, az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezető-igazgatója vásárolta meg. A kezdőrúgás fejében száz darab jegyet vásárolt a Nyíregyháza elleni bajnoki meccsre, amelyeket a klub az önkormányzat segítségével a nagycsaládosok egyesületének juttatta.

Újpest

A klub honlapjának tájékoztatása szerint az első és a második félidő előtti kezdőrúgás eddig is nagyon népszerű volt a szurkolók körében, akik gyakran ezzel a lehetőséggel ajándékozták meg barátaikat, szeretteiket. A nyilvánosan meghirdetett kezdőrúgás lehetősége. Az első félidő előtt 70 ezer forint, a második előtt – amennyiben elkel az első félidő is – 35 ezer forint. Minden első félidei kezdőrúgó dedikált mezt vagy labdát kap ajándékba, és egy vendéget is meghívhat magával a Szusza Ferenc Stadionba, az adott mérkőzésre. Meglehetősen perverz dolognak tűnik, de a tájékoztató megjegyzi, hogy a kezdőrúgásra a zártkapus meccseken is van lehetőség.

A Pápa ellen például Horváth Gyula végezte el a kezdőrúgást, aki családjától 60. születésnapja alkalmából kapta ajándékba a lehetőséget.

Haladás

Tóth Miklós ügyvezető elmondta, hogy Szombathelyen az irányár 50 ezer forint, de hozzátette, többet még nem fizettek érte, kevesebbet már igen. A kezdőrúgáshoz egyébként egy labda vagy egy mez is jár. A Haladásnál is előfordulnak díszvendégek a kezdőkörben, ilyen volt a Paks elleni meccsen a sakkozó Rapport Richárd, vagy az MTK ellen a második félidőt megelőzően a szergényi Mező Norbert, aki egy nyári edzőmeccsen villámcsapást szenvedett a pályán, és súlyosan megsérült. A tavaszi, Ferencváros elleni rangadó előtt a kezdőrúgást két Haladás-atléta ikerlány, Kőhalmi Vivien és Kőhalmi Mercédesz végezte el. Tavaly augusztusban a gencsapáti otthon lakói közül két gyermek volt a kezdőrúgó a nyugat-dunántúli rangadó, a Haladás–Zalaegerszeg mérkőzés előtt.

Pécs

Halász Gábor klubigazgató elmondta, alapvetően 30 ezer forintba kerül egy kezdőrúgás, ez a listaár, és általában nem is szoktak differenciálni. Hozzátette, nem állítja, hogy minden mérkőzés esetében sorban állnak a kezdőrúgásra jelentkező szurkolók, ebből tehát arra következtetünk, hogy Pécsett ez nem akkora divat, mint például Diósgyőrben, Székesfehérváron, vagy a Ferencvárosnál. A baranyaiak mostanában gyakran meghívtak olimpikonokat, illetve más sportágak jeles képviselőit. A Debrecen ellen a londoni olimpián bronzérmes birkózó, Módos Péter, az Újpest ellen pedig a paralimpiai úszóbajnok, Sors Tamás indította újtára a labdát.

Kecskemét

A klub 2009–2010-es idényre szóló hivatalos médiaajánlatában 200 ezer forintos áron hirdették meg a kezdőrúgást, és Forczek Angéla marketing-vezető elárulta, hogy mostanság is volt olyan céges vásárló, aki egy mérkőzésszponzoráció keretén belül megadott érte ennyit, de az ára egyébként a KTE-nél változó, egy magánember általában 20 ezer forintért viheti. Azt már Nyitray András kommunikációs vezetőtől tudjuk, hogy Kecskeméten sem állnak sorban a lehetőségért a drukkerek. Előfordul, hogy a klub ajándékoz meg valakit ezzel a lehetőséggel, idén erre a Kaposvár elleni meccsen volt példa, amikor a csapat korábbi kitűnő labdarúgójának, jelenlegi játékos-megfigyelőjének, Czéh Lászlónak a kisfia a születésnapját ünnepelte.

Paks

A közelmúltban Csoknyai László, olimpikon cselgáncsozó végezte el az egyik kezdőrúgást, akit a klub kért fel. Amennyiben egy szurkoló szeretné útjára indítani a labdát 10 ezer forintjába kerül – tájékoztatott Zomborka Zoltán, a paksi PR-menedzsere.

Kaposvár

Illés János ügyvezető tájékoztatása szerint a Rákóczi meccsein magánszemélyek számára minimum 20 ezer forintért vásárolható meg a kezdőrúgás, cégek esetében ez az összeg természetesen magasabb. Arra is van példa, hogy egy klubhoz közeli szponzor, egy neves személyiség, vagy egy játékos hozzátartozója indítja útjára a labdát.

Eger

– Jó volna, ha idehaza lennének a hazai meccseink, és lenne érdeklődő a kezdőrúgásra, de mivel egyelőre vándorcirkuszként működünk, idegenben ilyenre még nem volt példa – sóhajtott Szabó András, a klub marketingese, aki hozzátette, azzal még nem tudtak foglalkozni, mennyibe fog kerülni a kezdőrúgás, ha végre otthon, a Szentmarjay-stadionban rendezhetik a bajnoki meccseiket.

Pápa

A Lombardnál egységesen 20 ezer forintba kerül a kezdőrúgás. Érdekesség, hogy nem sokkal a tavaszi, Haladás elleni rangadó előtt egy C17-es teherszállító repülőgép húzott el a pálya felett, a kezdőrúgást pedig dr. Áldozó Tamás pápai polgármester és Keith Boone a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka végezte el.

Siófok

Horváth Károly, a klub ügyvezetője, és egyben vezetőedzője elmondta, náluk annyi az ára egy kezdőrúgásnak, amennyit a szurkoló felajánl, de nevesebb alkalmakkor, vagy egy megemlékezés kapcsán olyan is elő szokott fordulni, hogy a klub felkér valakit, vagy felajánlja ezt a lehetőséget.

Mezőkövesd

– Az összeget mindig közösen szoktuk megbeszélni, tehát változó. Általában születésnapos kisgyereknek szokták adni ezt a lehetőséget, tehát nem kell nagy összegre gondolni. Ha felkérünk valakit, azt valamilyen rendezvényhez, átadáshoz kötjük, de ilyen talán két esetben fordult eddig elő, tehát nem jellemző.

Kozármisleny

A baranyaiaknál is szokott lenni ilyesmi, de nem gyakran, évente csupán két-három alkalommal, ezért fix díja sincs a kezdőrúgásnak.

Zalaegerszeg

A kiesést követően is megmaradt a kezdőrúgás lehetősége, de különösebben nem hirdetik, ettől függetlenül az NB II-ben is volt már rá példa. Az ára változott, mostanság 10 és 20 ezer forintban kerül, az élvonalban 20 és 40 ezer közötti összeget kértek érte, attól függően, hogy tévés meccsről, illetve rangadóról volt-e szó, de fix ára nem volt.

– Nem áraztuk be százezer forintra, mert inkább arra törekedtünk, hogy mindig legyen kezdőrúgónk – hangsúlyozta Tóth Krisztián, a ZTE Marketing Kft. ügyvezető-igazgatója.

Gyirmót

– Mi nem szoktuk a kezdőrúgást pénzért értékesíteni, inkább ajándékba adjuk jubileum, vagy születésnap esetében a szurkolók, vagy hozzátartozók számára. Most vasárnap például Gunyhó Feri bácsi fogja elvégezni, aki hatvanhét éves, és az utánpótlás vezetője klubunknál.

Olvasói sztorik