Hírek

Feltámasztják a legendás klubot

Az olimpiai bajnok Nagy László szakmai igazgatóként segítené NB II-be az SBTC-t.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A negyvenes és a nyolcvanas évek között kis túlzással állandó szereplője volt az élvonalnak a Salgótarjáni BTC csapata, amely hosszú ideig a vidék legjobbjának mondhatta magát, egyszer (1972) dobogóra is állhatott, és az európai kupaporondra is kiléphetett. A mélyrepülés a szénbányászat folyamatos leépülésével és térvesztésével megállíthatatlanná vált, így jelenleg csak a harmadosztályban vegetál az együttes. Illetve vegetált, hiszen a közelmúltban ambiciózus befektetők tűntek fel a klub környékén.

A szeptember 18-i közgyűlés leglényegesebb feladata a szakmai befektető érkezésével kapcsolatos kérdéskör, és ennek megfelelően az új elnöksége megválasztása volt. A megjelentek egyhangúlag támogatták, hogy a Puebla Kft. meghatározó szerepet vállaljon a csapat működtetésében, jelenének, és még inkább jövőjének alakításában. Az eddigi elnökségből heten felajánlották lemondásukat, helyettük az Újpestről ismerős Bartha Csabát, Dányi Szilárdot, a korábbi kiváló játékos Kovács Zoltánt, valamint Kulcsár Józsefet, Mikó Istvánt, Sólyom Sándort és Szauter Tamást választották be a testületbe. A közgyűlés döntött abban is, hogy támogatja egy 500 ezer forintos törzstőkéjű gazdasági társaság megalapítását, amelybe az egyesület 60 százalékos üzletrészt a Puebla Kft-nek, 30 százalékost pedig a városi önkormányzatnak ruházna át.

Sólyom Sándor bejelentette, hogy Nagy László, az Újpest egykori válogatott labdarúgója, edzője szakmai igazgatóként dolgozik az SBTC-nél. A 63 éves szakember 1965-ben igazolt az Újpest csapatához, amelyben tizennyolc évig játszott, így tagja volt a legendás, sorozatban hét bajnoki címet begyűjtő Dózsának. Összesen kilenc bajnoki arannyal és öt kupagyőzelemmel büszkélkedhet. Játékos-pályafutása végén egy évet lehúzott a svájci bajnokságban is. A válogatottban 25 alkalommal szerepelt, hétszer volt eredményes. 1968-ban Mexikóvárosban tagja volt az olimpiai aranyérmes válogatottnak.

Tudatosan készült az edzői pályára, hiszen már 1980-ban megszerezte a szükséges papírokat a Testnevelési Főiskolán. Nevelőegyesületénél kezdte az edzői szakmát, volt pályaedző, valamint a tartalékcsapat szakmai munkájáért is felelt. Ezután alacsonyabb osztályú klubok következtek, majd 1996-ban visszatérhetett Újpestre, Garami Józseftől vette át a csapat irányítását és az 1996–1997-es bajnokságban az ezüstérmet szerezte meg együttesével. Kisvártatva Siófokra távozott, majd Kecskeméten és Felcsúton is dolgozott, majd ismét alacsonyabb osztályú kluboknál edzősködött.

Nagy László a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, célja a bajnoki cím megszerzése az NB III Mátra-csoportjában, lehetőleg már jövő tavasszal!

– Meséljen az önre váró feladatokról! Nyilván nem csak a felnőtt csapattal kell foglalkoznia…
– A szakmai igazgatói poszttal az is együtt jár, ahogyan az utánpótlás felügyelete is. Megvannak az edzők, fiatal, tehetséges emberek, de ha kell, természetesen segítek – kezdte Nagy László. – A felnőtt csapatnak van egy célkitűzése, a lehető leggyorsabban szeretnénk feljutni az NB II-be, ehhez pedig bajnokságot kell nyerni, ha lehet, már idén! A SBTC-nek van múltja, hagyománya, jó játékosok voltak itt, tehát van miért dolgozni. Még csak szerda óta vagyok itt, a befektető, Sólyom Sándor úr belépése után kértek fel. Természetesen az eddigi vezetőedzővel, Sebestyén Szilárd együtt dolgozunk a jövőben.

– Ilyen rövid idő alatt mennyire tudta felmérni a lehetőségeket, adottságokat?
– Létszámban megvagyunk szépen, több mint huszonöt játékos alkotja a felnőtt keretet, persze, ebben benne vannak a fiatal tizennyolc-tizenkilenc évesek is. Két-három nap nagyon kevés, bármennyire jó szeme van az embernek, De ott van az edzőkolléga, akire lehet támaszkodni. Szombaton, a Bükkábrány ellen illene otthon nyernie a csapatnak, mert hazai pályán még nem győzött. A következő héten már kialakul az a keret, amellyel végig tudjuk csinálni az előttünk álló félszezont. Ha szükséges, télen hozunk játékosokat, de előbb azokkal kell tisztában lennünk, akik itt vannak. Tudnunk kell, elegendő-e a tudásuk, megfelelnek-e a célok eléréséhez. De nem kell kapkodnunk, ha ott tudunk maradni a táblázat elején, jó tavaszt produkálva összejöhet a bajnoki cím.

Mátrai helyzetkép

A Salgótarján öt forduló után két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel nyolcadik helyezett az NB III Mátra-csoport 14 csapatos tabelláján. A bajnoki rajtot az FC Hatvan kapta el a legjobban, de itt szerel az MTK második csapata, valamint a REAC is.

Olvasói sztorik