Hírek

Újraindul a Regionális Bajnokság

Az U20-válogatott szerdán Kecskeméten, a szerbek ellen kezdi meg szereplését a nemzetközi sorozatban.
Az U20-válogatott kerete
Kapusok: Jova Levente (Ferencváros), Dombó Dávid (Dunakanyar-Vác)
Védők: Baráth Botond (Honvéd), Lang Ádám (Győr), Jagodics Márk (Haladás), Tóth Ferenc (MTK), Farkas Norbert (Puskás Akadémia), Kalász Milán (Haladás)
Középpályások: Szakály Attila (Haladás), Tölgyesi Viktor (Kecskemét), Patvaros Zsolt (Kecskemét), Vécsei Bálint (Honvéd), Pekár László (Kecskemét), Skriba Máté (Tatabánya)
Csatárok: Vernes Richárd (Honvéd), Gyurján Bence (Haladás), Ugrai Roland (Haladás), Vólent Roland (Honvéd)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Regionális Bajnokság ötletét bő egy évvel ezelőtt vetette fel a Magyar Labdarúgó Szövetség, és miután a felvetés több szomszédos országban is kedvező fogadtatásra talált, az előző szezonban négy U20-válogatott (magyar, szerb, horvát, szlovén) mérkőzött meg egymással oda-visszavágós alapon a végső győzelemért. A torna célja, hogy az U19-korosztályból kikerülő labdarúgók versenyeztetése is megoldott legyen abban az időszakban, amíg a játékosok bekerülhetnek az U21-válogatottakba.

Az első évad sikere után két újabb ország jelezte, hogy csatlakozna a sorozathoz, így idén már hat válogatott (a korábbiakon kívül Montenegró és az olasz Serie C játékosaiból álló együttes) verseng egymással a tornagyőzelemért. A létszám növekedésével változott a lebonyolítás is, két hármas csoportba kerültek a válogatottak, majd a csoportonkénti négy meccs után oda-visszavágós helyosztókat rendeznek az első, a harmadik és az ötödik helyért. Róth Antal együttese Szerbiával és Montenegróval került egy csoportba, és szerdán 16 órától, Kecskeméten a szerbek lesznek a mieink első ellenfelei.

Róth Antal az 1992-es és az 1993-as korosztály tagjai közül 46 játékossal dolgozott már együtt az elmúlt hónapokban, hozzájuk további focisták csatlakozhatnak, amennyiben játékukkal az ősz során felhívják magukra a figyelmet. A futballisták számára jelentős a tét, hiszen a Regionális Bajnokságban kiemelkedő teljesítményt nyújtó labdarúgók kerülnek majd be az U21-válogatottba a következő tétmérkőzésekre.

– A célunk az, hogy amennyire a lehetőségek engedik, versenyhelyzet alakuljon ki a válogatottba kerülésért – mondta az MLSZ honlapján Róth Antal. – A múltban ez sajnos nem valósulhatott meg, de a játékosok teljesítménye azt mutatja, hogy nem utópisztikus az erre vonatkozó elképzelésünk. A soron következő hónapokban olyan kiválasztást szeretnénk megvalósítani, amelynek segítségével az U21-es tétmeccsek kezdetére ki tud alakulni egy stabil alapkeret.

Az első mérkőzés máris komoly erőpróbát jelent, hiszen a szerbek U20-csapatukkal megnyerték a Regionális Bajnokság előző kiírását (egyetlen vereségüket éppen ellenünk szenvedték el), az 1993-as születésű játékosok résztvevői voltak idén az U19-es Európa-bajnoki nyolcas döntőnek (a selejtező elitkörben a mieink mellett a németeket és a románokat előzték meg), a jelenlegi U21-csapatuk pedig még esélyes az Európa-bajnoki szereplésre.

A magyar válogatottnál egy csapatra való játékos nem szerepelhet az összecsapáson, Kovács István és Szolnoki Roland a Videoton nemzetközi kupaszereplése miatt nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére, Vass Patrik, Windecker József, Zamostny Balázs és Kelemen Dávid bajnoki kötelezettségei miatt hiányzik, Otigba Kenneth és Adorján Krisztián pedig nem tudott hazajönni külföldi klubcsapatából az összetartásra. Vannak sérültek is, Radó András és Bacsa Patrik ugyancsak kihagyja a mérkőzést.

– A kívánt versenyhelyzet most külső körülmények miatt nem tudott megvalósulni, ezzel együtt győzelmi reményekkel lépünk pályára, akárcsak az előző szezon minden mérkőzésén. A szerbek elleni múltbeli eredmények nem számunkra kedvezőek, de a korábbi mérkőzések tapasztalatainak hasznosításával sikerrel zárhatjuk a találkozót – fogalmazott Róth Antal.

Olvasói sztorik