Hírek

Portugália: irány a legjobb négy!

Mindkét alakulat vereséggel kezdte a tornát, majd mindkettő megtáltosodott. Kinek ár véget a kontinensviadal?

Csehország-Portugália 2!

Immár az elődöntőbe jutás a tét a kontinensviadalon! Az A-csoport nyertese a B-csoport második helyezettjével csap össze. A négy közé a luzitánokat várjuk…
Hasonló utat járt be a két válogatott eddig az Eb-n. A csehek a nyitónapon csúnya verésbe szaladtak bele: az azóta már búcsúzott orosz alakulat 4-1-re verte Pilarékat. Michal Bilek együttese azonban rendezte sorait, és a következő, görögök elleni mérkőzésen már lényegesen jobban futballoztak Barosék. Ennek eredményeként három ponttal gazdagodtak a csehek (2-1), és várták a mindent eldöntő, lengyelek elleni ütközetet.
Elérkezett a nagy nap, és a múlt szombaton Wroclawban Jiracekék bebizonyították, hogy korai volt őket leírni! Az első húsz percben ugyan még Lewandowskiék veszélyeztettek többet, de aztán a csehek taktikus futballal folyamatosan vették át az irányítást. A második játékrészben Bilek mester alakulatának fölénye góllá érett, és a lengyeleknek ekkor már sanszuk nem volt az egyenlítésre. Miután a másik mérkőzésen az oroszok kikaptak a hellénektől, így a csehek 2 győzelemmel, 1 vereséggel, 6 ponttal a csoport élén végeztek.

A felkészülési időszakban, majd a torna első meccsén kevesen gondolták volna, hogy a kvartett élén majd Plasilék végeznek. A piros-kék-fehérek szervezettek voltak az utolsó két mérkőzésen, nagyot küzdöttek, és ennek meg is lett az eredménye. Érdekesség, hogy a csehek negatív gólaránnyal nyerték meg csoportjukat: 3 meccsen 4 gólt rúgtak, ötöt viszont kaptak. Más kérdés, hogy ebből négyet az oroszok rámoltak be Cech-nek.
Az ellenfél Portugália válogatottja lesz, amely a B-jelű (halál)csoportból érkezett a negyeddöntőbe. A luzitánok egy vereséggel kezdték a tornát: a száz százalékos németekkel Ronaldoék sem tudtak mit kezdeni. A visszafogott rajtot követően azonban kezdtek magukra találni Naniék. Előbb a dánokkal játszottak változatos meccset, amelynek a végén az ibériaiak örülhettek (3-2). Aztán elérkezett a hollandok elleni találkozó: a tét óriási volt, hiszen a narancsosoknak csak a kétgólos előny jelenthetett bizakodásra való okot. A portugálok abban bízhattak, hogy a dánok csak nem gyűrik le a germánokat. Van der Vaart találatával gyorsan vezetést szereztek a tulipánosok, ám jött Ronaldo, aki igazi vezérévé vált a piros-zöldeknek! Két gólt szerzett a Real klasszisa, és így a Bento mester fiai megszerezték a 2. helyet, búcsúztatva a dánokat és a nagyot égő hollandokat.
Mit is tud nagyon ez a portugál csapat? CSAPATKÉNT működni! Igen, szembetűnő különbség, hiszen korábban jó néhányszor inkább az egyénieskedés miatt bukott el a luzitán alakulat. Most azonban a vesztes rajt után szedték össze magukat Papéék, és mind a dánok, mind pedig a tulipánosok ellenében nehéz helyzeteben (2-0-ról 2-2, majd onnan 3-2, illetve 0-1-ről 2-1) rendezték soraikat!
És még valami. Korábban hajlamosak voltak Bruno Alvesék az indulatos futballra, azaz könnyen elgurult néhány futballistájuknál a gyógyszer. Most azonban lényegesen fegyelmezettebbeknek tűnnek a fenegyerekek.
Mit is várunk akkor az összecsapástól? Nos, elsősorban portugál sikert, sok szögletet, és legalább egy Ronaldo-gólt! Mert ha egy üzlet egyszer beindul…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik