Hírek

Lengyel-orosz továbbjutás

A házigazda a cseheket, az orosz válogatott pedig a helléneket küldheti haza...

Csehország-Lengyelország 2!

Nem búcsúzik a tornától a házigazda! A piros-fehéreknek ehhez nem kell mást tenniük, mint legyőzni a cseheket. Ez pedig nem lehetetlen küldetés…
A torna előtt a szakértők úgy vélekedtek, hogy az oroszok végeznek majd a csoport első, a görögök pedig jó eséllyel az utolsó helyén. Igen ám, de kié lesz akkor a 2., továbbjutást érő pozíció? No, ez itt a kérdés.
Mert ma döntésre kell vinni a dolgot. A helyzet rém egyszerű: ha a csehek nem kapnak ki, mondjuk leikszelnek, akkor 4 pontjukkal jó eséllyel továbblépnek a kvartettből. Persze, elbukhatják még így is a folytatást, ám ahhoz a görögöknek alaposan ki kellene tömniük az oroszokat, így a három négypontos brigád közül még kihullhatnak a csehek.
Ha nyernek Barosék, biztosan ott lesznek a legjobb nyolc között. Ám erre most nem látunk nagy esélyt. Egyrészt, az elmúlt két fellépésükön nem voltak túlságosan meggyőzőek Jiracekék: az oroszok ellen nagyon könnyedén kapituláltak, a görögökkel szemben pedig a remek rajt után érthetetlen módon visszavettek, és e taktika kis híján megbosszulta magát.
Pilar, a torna eddigi egyik felfedezettje ugyan okozhat kellemetlen perceket a lengyel védőknek, ám összességében úgy látjuk: a csehek támadófutballja nem feltétlenül kreatív, sőt, olykor kicsit körülményes.
Térjünk át a lengyelekre, akik két döntetlennel állnak jelenleg a 3. pozícióban. Az oroszok elleni pontosztozkodással nincsn is különösebb probléma, ám a polski vezetés nyilván úgy számolt, hogy a nyitómeccsen a helléneket csak elverik Blaszczykowszkiék.
Nem így történt, a görögökkel és az oroszokkal is végül 1-1-et mutatott az eredményjelző tábla a lefújáskor. Lewandowskiék tehát nincsenek könnyű helyzetben, hiszen ha nem húzzák be a három pontot, akkor kizuhannak, és ezt a szégyent nem akarják elviselni Obraniakék.
Ám a sikerhez Smuda mesternek mindenképpen taktikát kellene változtatnia, ugyanis a jelenleg látott, kissé, vagy nem is kissé óvatoskodó hadrend biztosan nem vezet majd eredményre. Mert az ellenfélnek nem lesz sietős… Murawskiéknak kell menniük előre, és ehhez nem lesz elegendő az egy szem csatár Lewandowski.
A piros-fehérek várhatóan támadóbb szellemben lépnek majd pályára, és ez eredményt is hozhat Brozekéknek.
Mert úgy látjuk, hogy a lengyelek azért, ha nem is egykönnyen, de behúzzák a három pontot a csehek ellenében. És így – számukra optimális forgatókönyv esetén – még akár csoportelsőként juthatnak tovább a negyeddöntőbe…

Görögország-Oroszország 2!

A hitehagyott hellének nem tudnak ellenállni az orosz együttesnek. Arshavinék győzelemmel biztosítják be első helyüket az A-csoportban.
Akkor nézzük még egyszer, hogy mi is a helyzet az A-jelű kvartettben. A görögök helyzete szinte kilátástalan, két meccsen egy pont, 2-3-as gólarány. A mutatott játék sem valami biztató, hiszen mind a két találkozón inkább csak periódusai akadtak Samaraséknak. Az első összecsapáson a második játékrész elején kapták magukat össze a kék-fehérek, az egyenlítés után akár a győzelmet is kicsikarhatták volna Katsuranisék, ám végül be kellett érniük egy ponttal. A csehek ellen rémálomszerűen kezdődött a találkozó Gekasék szempontjából, és bár a fordulást követően sikerült a szépítés, valahogy nem volt meg az átütő erő a görög alakulatban.
De mit is tud Görögország nemzeti válogatottja? Leginkább védekezni, majd abból gyors kontrákat vezetni. Legalább is ezt mondták a szakemberek az Eb előtt. Ám ebből eddig nem sokat láttunk, hiszen mindkét fellépésükön hátrányban kellett futballozniuk, és ekkor már fel kellett adni sündisznóállásukat.
A kék-fehér brigád tehát eddig leszerepelt, bár ismerve az erőviszonyokat, bevalljuk őszintén, hogy őket vártuk a 4. helyre a csoportban. Szerintünk nem is cáfolnak ránk a fiúk…
A Dick Advocaat vezette szbornaja eddig kétarcúnak bizonyult: a cseheket parádés támadójátékkal leiskolázták, a lengyelek ellen viszont megelégedtek a döntetlennel.
Dzagojevék jó pozícióból várhatják a folytatást, 2 meccs 4 pont, 5-2-es gólaránnyal. A gárda támadójátékával nincs alapvetően probléma, bár azért az meglátszik, hogy Arshavin nincs éppen bombaformában, hogy finoman fogalmazzunk… A védelem összeállt, és bár mindkét fellépésükön eddig mattolták már a hátsó alakzatot, most azonban góltalanul lehozhatják a kilencven percet.
Anyukovék előtt tiszta a képlet: ha nyernek, biztosan csoportelsők, a döntetlen is továbbjutást ér, csak akkor kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, ha a görögök össze-vissza verik őket. Erre azonban nem is gondolunk.
Mert ezen az estén a görögök kikapnak, sőt, megkockáztatjuk, hogy a hellének még gólt sem szereznek! Tippünk sima 2-es, és szerintünk nem talál be mindkét fél a találkozón…

Olvasói sztorik