Hírek

Felavatták Kubala László szobrát

Felavatták Kubala László, a Vasas és az FC Barcelona egykori kiváló labdarúgójának bronz mellszobrát a Fáy utcai sportcentrumban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kutas László Wiesenthal-díjas szobrász- és éremművész alkotását Enrique Pastor de Gana budapesti spanyol nagykövet, valamint Carlos Kubala, a Vasas Kubala Akadémia névadójának fia leplezte le a péntek kora délután tartott ünnepségen, öt nappal Kubala László születésének 85. évfordulója után – írja az MTI.

Bánki Erik európai parlamenti képviselő beszédében a világ egyik legjobb labdarúgójának nevezte Kubalát, és méltatlannak mondta, hogy nem rehabilitálták itthon a rendszerváltás óta. Ezután Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség elnökét idézte, aki korábban kijelentette: sosem lett volna belőle futballista, ha nem látja játszani Kubalát, Puskást és Cruyffot. A képviselő hozzátette: a 20. század legjobb Barcelona-játékosának választott Kubalát évtizedeken át elhallgatta a magyar sajtó, az emberek ezért nincsenek tisztában igazi nagyságával, de még mindig nem késő ezen változtatni.

Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia társtulajdonosa arra emlékeztetett, hogy Kubala László 1950-ben éppen ezen a napon írta alá szerződését a Barcelonához, s ezzel elkezdődött pályafutásának az a korszaka, amellyel világhírnévre tett szert. Carlos Kubala dicsérte a Vasas vezetőségét, mert mint mondta, sosem feledkeznek meg a múltról, a jelenben élnek, de arccal a jövő felé fordulnak.

Markovits László, a Vasas SC elnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek, valamint az akadémia megalapításának köszönhetően most már két helyszínen, a legjobb körülmények között nevelhetik a piros-kék klub labdarúgó utánpótlását.

Az eseményen bejelentették, hogy szombaton kezdődik a Fáy utcában az I. Nemzetközi Kubala László Kupa utánpótlástorna, amelyen a Vasas Kubala Akadémia, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, az osztrák Sturm Graz, valamint a spanyol Real Murcia U16-csapatai vesznek részt.

Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hétszer a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. Utóbbinak 1969 és 1980 között szövetségi kapitánya is volt. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert. Az 1948/49-es idényben a Vasas játékosa volt, majd a Rákosi-diktatúra elől Olaszországba menekült.

Olvasói sztorik