Hírek

C-csoport: Ki nevet a végén?

A spanyolok kivégezhetik az íreket, a horvátok az olaszokkal nagyon kemény meccsre számíthatnak...

Spanyolország-Írország (0-1) 1!

Hendis sikert aratnak a hispánok az írek ellen, akik második vereségükkel búcsúznak is a tornáról.
A C-csoportban az “óriások” leikszeltek egymással, a horvátok pedig nevető harmadikként három pontot kasszíroztak a gyengécske írekkel szemben. A hispán forgatókönyvben adott esetben szerepelhetett is taljánok elleni remi, mert egy magabiztos ír-veréssel visszaállhat a világ rendje (persze, azért nagyon szorítanak majd Xaviék a horvátoknak, hogy pontot csenjenek a Prandelli-legénységtől).
Ami a mai mérkőzést illeti: semmi esélyét nem látjuk annak, hogy a nehézkes zöld-fehér védelem megfékezze Fabregasékat. Az első ütközetben Del Bosque talán kicsit óvatos felállásban küldte pályára együttesét; persze, ezért nem kell okolni a mestert, hiszen az ellenfél mégis csak Olaszország volt. Ám most Silváék brillírozhatnak, a sok gyors, jól cselező spanyol sztár szerintünk könnyen bohócot csinálhat majd az írek hátsó alakzatából.
Trappatoni mester alakulata becsülettel küzdött a horvátok ellen, és bizony el kell ismerni, a játékvezető többször is a kárukra tévedett. Volt ott furcsa körülmények között megadott horvát találat, de Keane eltüntetése is akár 11-est érhetett volna…
A “legkönnyebb” meccset tehát bebukták Mc.Greadyék, és ettől kezdve nincs más esélyük, mint szorgosan gyűjtögetni a pontokat. Az alaptaktikájuk azonban egyértelműen az ívelgetős, amolyan klasszikus brit futballra alkalmas – más kérdés, hogy előbb birtokolni kell a labdát, amely azért nem olyan egyszerű a spanyolok ellen.
Ragozhatnánk napestig az érveket a hispán siker mellett, de szerintünk meggyőzőek voltunk! Az armada hendis győzelmet arat, és ezzel a csoport élére állhat! ha csak a horvátok nem okoznak meglepetést az azurrik ellen…

Olaszország – Horvátország

Folytatódnak a C-csoport küzdelmei is az EB-n, ahol a második körben a spanyolokkal ikszelő olaszok játszanak az íreket megverő horvátok ellen 18 órai kezdéssel a poznani stadionban.
Az olaszok szinte mindenkit megleptek a nyílt játékukkal a spanyolok ellen, hiszen felvállalták a Balotelli-Cassano csatárduót, pedig sokan hangoztatták, hogy a két csatárt nem fogja együtt játszatni Prandelli mester. Az olaszok veretlenül jutottak tovább csoportelsőként a selejtezőben, így nagy reményekkel vágtak neki ennek az EB-nek, bár a címvédő spanyolokkal egy csoportba senki sem szeretett volna kerülni. Emellett viszont két verhető csapatot kaptak Buffonék: a horvátokat és az íreket, bár egyik meccs sem ígérkezik könnyűnek az eddig látottak alapján… De térjünk is vissza a spanyol meccsre: ahogyan az várható volt, a hispánok domináltak a meccsen, de az olaszoknak is voltak lehetőségeik. Aztán Prandelli húzott egyett: a botrányhős Balotelli helyett beküldte az Udinese csatárát Di Natale-t, aki hamar villant egyet és már vezetett is Olaszország meglepő módon. A spanyolok egyetlen nagy szerencséje az volt, hogy Iniesta remekül irányított, és hamar egyenlíteni tudtak Fábregas góljával. Aztán Del Bosque mester meglepő húzással állt elő: beküldte Fernando Torrest a gólszerző helyére, aki aztán két ziccert is hibázott, így maradt az 1:1, pedig még az olaszok részéről Di Natale is eldönthette volna a találkozót. Mindent összevetve megérdemelte az olasz csapat a pontot a spanyolok ellen, még úgy is hogy védő gondokkal küzd Prandelli, és De Rossi-t kellett a védelem tengelyében játszatni. Nem játszottak rosszul az olaszok, így teljesen nyílt maradt a csoport ezzel a döntetlennel. Az olaszok tehát rácáfoltak azokra a hírekre, melyek szerint semmi esélyük az EB-n a bundabotrány, valamint az oroszok ellen mutatott teljesítményük alapján.

Az ellenfél pedig ezúttal az a horvát csapat lesz, mely az első meccsen viszonylag simán 3:1-re verte a csoport leggyengébb láncszemének titulált ír válogatottat. A horvát csatársor jól muzsikált azon a meccsen, hiszen mindkét csatár (Mandzukic és Jelvic) gólt szerzett a 90 perc során. A védelmük is meglehetősen stabilnak tűnt Corluka vezetésével, és Pletikosa a kapuban meglehetősen biztos pontot jelent. Nehéz lesz ezt a védelmet megtörni, annyi biztos, viszont amennyire az az ír meccsből kiderült: pontrúgásoknál verhetően a horvát védők. Bilic mester ezek után továbbjutást vár a csapatától, aztán meg ameddig csak lehet el akarnak jutni. A selejtezőkben egyébként csak a csoport második helyén végeztek a görögök mögött, bár nagy volt a csata az első helyért (a görögök 24 ponttal, míg a horvátok 22-vel zártak végül). Jöhetett a törökök elleni pótselejtező, amely kemény párharcot ígért, ám a továbbjutást már a törökországi meccsen eldöntötte Bilic kapitány csapata a 3:0-s sikerrel, otthon pedig bőven jó volt a tartalékos csapattól a 0:0. Három felkészülési meccset játszottak a horvátok: kikaptak Svédországtól 1:3-ra, majd 3:1-es siker az észtek ellen, végül pedig 1:1 a norvégok ellen. Jó formában érkeztek tehát a horvátok az EB-re, így nem is meglepő az írek elleni siker!

És akkor az egymás elleni meccsekről: az igazság az, hogy az olaszok utoljára 1942-ben (!!!) verték meg a horvátokat, akkor 4:0-ra nyertek. Azóta 5 alkalommal találkoztak: három horvát siker (2:1, 2:0, 2:1) és két döntetlen lett a vége (1:1, 0:0). Utoljára 2006-ban egy barátságos meccsen 2:0-ra nyertek a horvátok!
És hogy mit várunk a mai meccsen? Az alapján, amit az olaszok produkáltak a spanyolok ellen, az olaszoknak van esélyük itt a sikerre, tehát játszhatónak tűnik az 1X tipp. Emellett olasz gólt várunk, jöhet a mindkét fél betalál opciót, vagyis a +1,5 gól is!

Olvasói sztorik