Hírek

Óriási csaták a “halálcsoportban”

Ma este az EB B-csoportjában a portugálok a dánokkal, míg a hollandok a németekkel csatáznak. Mindkét meccsnek hatalmas tétje van: a továbbjutó helyekről dönthetnek ezek a meccsek, így a tippelés sem könnyű...

Dánia – Portugália

Érdekes meccs következik az EB B-csoportjának második körében, ahol az előző meccsen meglepetésre győzelmet arató dánok játszanak a 0 pontos portugálokkal este 6 órától Lvivben.

A dánok bizonyították hatalmas küzdeni tudásukat: az előző körben mindenki leírta őket, nem sok esélyt jósoltak nekik a csoport nagy esélyese, a holland nemzeti tizenegy ellen. Olsen kapitány azonban csodát tett, és megverte csapatával a holland legénységet, így lépéselőnybe került a továbbjutás szempontjából. A dánokat ítélték meg korábban a csoport leggyengébb tagjának Portugália, Németország és Hollandia mellett. Habár a kezdő tizenegyben ismerősen csengő neveket olvashatunk, a cserepadon már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Minden esetre ott van a pályán rendre a nagy öreg Rommedahl, Bendtner, Agger és az ifjú reménység Eriksen is. Olsen mester pedig már 12 éve irányítja a válogatottat, így pontosan tudja mindenki, hogy hol a helye. Nem is volt fejetlenség a hollandok elleni meccsen, kiváló védekezéssel és lelkesedéssel szerezték meg a három pontot. Hiába próbálkoztak a hollandok közel 30 kapura tartó lövéssel, egyszerűen képtelenek voltak bevenni az Andersen által őrzött kaput… Krohn-Dehli tehát mennybe ment a góljával, Olsen mester pedig büszkén nyilatkozhatott csapatával kapcsolatban.

És akkor lássuk, kivel meccselnek ma a dánok! Az ellenfél az a portugál válogatott lesz, mely ugyebár már egyszer szenvedett a dánok ellen a selejtezőkben, és pótselejtezőt kellett vívnia a bosnyákok ellen. Most itt a visszavágási lehetőség a luzitánok előtt, és Paulo Bento kapitány egyértelműen kijelentette: ebből a csoportból tovább kell jutni! Az első meccsen azonban rögtön a szintén ígéretes német csapattal kellett meccselniük, és talán a vártnál gyengébb meccsen vereséget szenvedtek, Mario Gomez a második félidő derekán döntötte el a meccset góljával. A portugálok talán legnagyobb baja az, hogy a csatárok közt nincs igazán jó góllövő… C. Ronaldo remekelt az egész idény folyamán a BL-ben, no de a Real Madridban vannak ehhez társai (Benzema, Özil) is. A portugál válogatottban meg talán Nani kivételével nincs ilyen játékos. A portugálok a kapuban sem túl erősek, és bizony a Bruno Alves vezette védelem is könnyedén zavarba hozható.
A mai meccs nagy csatát ígér: amennyiben a dánok megkaparintják itt a három pontot, akkor az egyik továbbjutó hely biztosan eldől, sőt: a portugálok ebben az esetben gyakorlatilag ki is esnének. Itt ma mindenképp a portugáloknak kell dominálniuk, ugyanis nem valószínű, hogy a hollandok ellen képesek lesznek nyerni. Morten Olsen legénysége itt azt hiszem, a döntetlent is aláírná így a meccs előtt, míg a portugáloknak az is kevés lenne. Bőven benne van a pakliban az is, hogy Ronaldo-ék végzete ismét a dán csapat lesz ugyanúgy, ahogyan a selejtezők során is volt. Akkor oda-vissza verték egymást a csapatok. Most mindenképp portugál fölényt jósolunk a meccsre, játszhatónak tűnik az X2 tipp, valamint az, hogy Portugália végez el több szögletet!

Hollandia – Németország

A B-csoport leginkább vár találkozóját rendeik 20:45 kezdési idővel Kharkiv-ban, ahol az első meccsen meglepetésre vereséget szenvedő hollandok találkoznak a lépéselőnyben lévő német csapattal.
A Marwijk vezette holland alakulat kiválóan teljesített a selejtezők során, megnyerte azt a csoportot, melyben hazánk válogatottja is szerepelt, mindösszesen az utolsó tét nélüli összecsapást veszítették el a svédek ellen. Aztán a sors az EB “halálcsoportjába” rendelte őket, itt kellene valahogy túlélni. Jött is az első meccsen a sokk: kikaptak a dánoktól! Pedig a narancs mezeseknek lett volna idejük és alkalmuk is arra, hogy legalább 1 pontot mentesenek azon a meccsen, de a dán védelem fortuna erős hozzájárulásával kivédekezte a meccset, így a hollandok pont nélkül várhatják a folytatást, mely nem mutatkozik egyszerűnek: a németek és a portugálok ellen kellene a lehető legtöbb pontot összeszedni. Pedig Sneijder, van Persie, Huntelaar és Robben vezetésével nagy reményekkel vágtak neki az EB-nek, és mindenki győzelemre számított tőlük a nyitó meccsükön. De ilyen a foci: gólra játsszák, és aki közel 30 kapura lövésből nem tud gólt szerezni, az nem érdemel győzelmet. Ugyanakkor jól is kijöhet ebből a helyzetből a holland válogatott: talán most már rend lesz a fejekben, és a következő meccseken sokkal koncentráltabban lépnek majd pályára.

Az ellenfél pedig az a német csapat, melyet sokan szintén a végső győzelemre is esélyesnek tartalnak. Elég csak a neveket megemlíteni: Neuer, Lahm, Özil, Kroos, Müller, Schweinsteiger, Podolski és Gomez a teljesség igénye nélkül. Az első meccsen a portugálok ellen kellett csatát vívnia a Nationalelf-nek, melyet sikeresen lehoztak 1:0 arányban Mario Gomez góljának köszönhetően. Kiegyenlített játékot hozott az a meccs, mind a portugálok, mind pedig a németek előtt adódtak lehetőségek, ám végül a németek jöttek ki győztesen a meccsből. Joachim Löw kapitány ennek ellenére nyerni szeretne a hollandok ellen is, aminek meg is van az oka: egyrészt jobb játékot szeretne látni, mint a portugálok ellen, másrészt pedig egy esetleges győzelemmel továbbléphetnek a “halálcsoportból” a német gárda, és ez nem kis lépés lenne a végső győzelem felé, pláne ha azt a hatalmas fegyvertényt is számításba vennénk, hogy esetlegesen megverték a portugálokat és a hollandokat is.

És akkor hogy mit várunk ettől a meccstől? Látványos és lüktető játékot! Aki ezen a meccsen nagyon sokat veszíthet, az a Tulipános csapat: ha ma itt kikapnak a Marwijk legények, akkor búcsút inthetnek a tornától. A németek ugyanakkor egy győzelemmel továbbjuthatnak, de részükről egy X is jó eredmény lehet a hollandok ellen, ám az a hollandoknak nem lesz elég, kivéve ha a portugálok a másik meccsen megverik a dánokat! Szinte lehetetlen ezen a meccsen megjósolni, ki kaparintja meg a 3 pontot. Talán a legbiztosabb tipp: mindkét csapat szerez gólt, valamint ezzel együtt jár a +1,5gólos tipp!

Olvasói sztorik