Hírek

Itt az ízületkímélő fociaréna!

Budapest XI. kerületében átadták Magyarország első rezgéscsillapítós műfüves futballpályáját.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Találós kérdés is lehetne: mi köze a rezgéscsillapítónak a sporthoz? A válaszadók többsége bizonyára a Formula-1 vagy a rali háza táján keresgélné a megoldást, de a technikai sportoknál sokkal egyszerűbb a válasz: egy vékony, fehérszínű, buborékszerű rétegről van szó, amelyet közvetlenül a műfű alá kell illeszteni, így érhető el a kívánt végeredmény, amely végső soron nem más, mint az ízületek kímélése.

Magyarországon első alkalommal a XI. kerületi Hauszmann Alajos utcában található Gabányi László Sportcsarnok szomszédságában készült el ilyen technológiát alkalmazó műfüves kispálya, amelyet kedd délután adtak át ünnepélyesen. Az eseményen megjelent Hoffmann Tamás polgármester, illetve Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint korábbi és jelenlegi játékosok: Szanyó Károly, Sebők Vilmos, Pető Zoltán, Urbán Flórián, Mészöly Géza és a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, Horváth Gábor. Az egykori válogatott labdarúgók a városrész két utánpótlás-nevelő egyesülete, a Kelen SC és a Baráti Bőrlabda FC ifjú növendékeivel kiegészülve barátságos meccset játszottak, ezzel avatták fel a hazánkban egyelőre rendhagyó pályát.

Kocsis Sándor, a házigazda Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezetője a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy cégük tavaly július elején vette át a sporttelep üzemeltetését az önkormányzattól, és ez a pálya akkor még balesetveszélyes volt.

– Megígértük, hogy újjávarázsoljuk, és ez most megvalósult. Magyarországon elsőként épült rezgéscsillapító technológiával futballpálya – szögezte le a Rangadónak nyilatkozva a cégvezető. – Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon bevált, mert a gyerekek az elmúlt napokban már felavatták, és azt mondták, hogy ragyogó rajta focizni. Reméljük, hogy hamarosan megtelik élettel. Folyamatosan vannak rajta fiatalok, törekszünk arra, hogy ők használják a pályát, és ne sérüljenek meg játék közben. Természetesen a kerületi iskolák is használhatják, hosszútávon pedig a Kelen SC és a Baráti Bőrlabda FC utánpótlás-egyesületek, de a kerületen kívülről is várunk minden érdeklődőt szeretettel.

A korábbi tizennyolcszoros válogatott labdarúgó, a Vasas és az Újpest korábbi edzője, Mészöly Géza a barátságos mérkőzés után elmondta, abszolút lehetett érezni a speciális technológiának köszönhető komfortot, függetlenül attól, hogy az eső miatt egy kicsit csúszós volt a talaj.

– Nagyon fontos az ízületekre vigyázni, és ez a pálya erre teljes mértékben alkalmas és megfelelő. A cipőválasztás nagyon fontos, tehát hogy ne játsszanak a gyerekek nagyobb, hosszú, széles stopliban, mert a térdízületek letapadhatnak. Nagyszerű kezdeményezés, hogy az önkormányzat a sport mellé áll, az egészséges életmódra próbálja nevelni a gyerekeket – mondta a Rangadónak a magyar U18-válogatott jelenlegi szövetségi edzője.

Olvasói sztorik