Hírek

Kakasok az oroszlánok ellen!

A francia-angol rangadón Benzemáék sikerét várjuk!

Franciaország-Anglia 1!

Laurent Blanc összeszedte a francia együttest, és szerintünk a gallok győzelemmel debütálnak az angolok ellen.
A francia gárda a bosnyákokat megelőzve jutott ki a kontinensviadalra, méghozzá úgy, hogy eleinte nagyon nem muzsikáltak jól Benzemáék. Váratlan hazai vereség borzolta a kedélyeket, de aztán később összekapták magukat Nasriék, és végül pótvizsga nélkül jutottak tovább. A felkészülési időszakban Izlandot, Észtországot és Szerbiát is legyűrték a franciák, bár az északiak ellen azért átéltek néhány kellemetlen percet a drukkerek (3-2).
A francia válogatott szerintünk jól szerepel majd az Eb-n, a keretük elképesztő erős, és miután nem Domenech mester készíti fel a gárdát a tornára, vélhetően eredményesen is szerepelnek majd a piros-fehér-kékek!
Az angoloknál kissé kaotikusan alakult a felkészülés, sokági még szövetségi kapitánya sem volt a háromoroszlánosoknak. Végül a helvét Hodgson ült le a kispadra, és vele vágott neki az Eb-nek a gárda.
Rooney-ék simán továbblépett a csoportból, és a felkészülés hajrájában is megnyerték mindkét meccsüket (Belgium, Norvégia). Az angoloknál nagy érvágást jelent, hogy Rooney eltiltás miatt nem lehet ott a pályán. Hogy ki pótolja majd a manchesteri gólvágót? Caroll, Young, Wellbeck vár bevetésre, ám azért nem lesz könnyű helyettesíteni az öreg dokkmunkást…
Az 1982-es vébén nyert legutóbb az angol alakulat a franciák ellen, legutóbb, két esztendeje barátságos mérkőzésen a gallok diadalmaskodtak. Azt gondoljuk, hogy ezúttal is a franciák sikerével végződik a találkozó! Tippünk tehát 1-es!

Ukrajna – Svédország Mindkét csapat szerez gólt, 2, X2, DNB2

Az EB D-csoportjának mai záró meccsén pályára lép a torna másik házigazdája, az ukrán válogatott is, keretbe foglalva ezzel a csoportmeccsek első körét, hiszen a nyitó meccset a másik házigazda, a lengyel csapat játszotta. Érdekes összecsapás elé nézünk, és a tegnapi horvát-ír derbi után nem mondhatjuk, hogy érdektelen, illetve kevésbé érdekes csapatok meccse lesz ez.
Az ukránok Oleg Blokhin mestertől és csapatától azt várják ettől az EB-től, hogy valami kiemelkedőt produkáljának így a hazai rendezés jogán, amire természetesen minden esélye megvan a sárga-kék együttesnek. Olyan nevek erősítik a keretet, mint Andrij Shevchenko, Andrey Voronin, Anatoliy Tymoshchuk vagy épp Vyacheslav Shevchuk. Közülük a többségnek ez lehet az utolsó nagy dobása, és nem kis lehetőséget kaptak ezzel a hazai rendezéssel.

Egyébként nem egy rossz csapat ez az ukrán: habár selejtezőt nem kellett vívniuk, a barátságos meccseken sikerült prezentálniuk, hogy számolni kell velük is, hiába kerültek össze a csoportban két nagyágyúval is (Franciaország és Anglia). Nem akarom felsorolni az elmúlt két év barátságos meccseit ukrán részről, de párat mindenképp érdemes kiemelni csak a rend kedvéért: 2011. őszén Uruguay és Csehország ellen kezdett el felkészülni a csapat az EB-re, de mindkét meccs csúnya véget ért. A csehek 0:4-el küldték őket haza, míg az uruk 3:2-re verték őket. Aztán két könnyebb meccs következett: győzelem a bolgárok (3:0) és az észtek ellen (2:0). A németekkel vívott 3:3 figyelemre méltó eredmény ezek után és a következő meccseket is sikerrel vették a sárga-kékek (Ausztria 2:1, Izrael 3:2, Észtország 4:0). A felkészülést végül két vesztes meccsel fejezte be a Blokhin legénység: 2:3 az osztrákok és 0:2 a törökök ellen.

A mai ellenfél pedig különösen ismerős lehet számunkra: a svédekkel találkoznak a házigazdák, tehát ma este két sárga-kék csapat fog csatázni. A svédeket tehát nem kell. Másodikok lettek a csoportunkban a hollandok mögött, megelőzve minket, így pótselejtezniük kellett. A csoportban papírforma szerint kikaptak először a hollandoktól, sőt: mi is megvertük őket itthon 2:1-re. Az utolsó csoportmeccsen viszont megverték azokat a hollandokat, akiknek már tét nélküli volt a meccs, valamint a gyengébb ellenfelek ellen sem hibáztak Ibrahimovic-ék, így mehettek egy plusz kört futni. Pontosabban mégsem, ugyanis a csoportmásodikok listáján a legjobb helyen végeztek, megelőzve többek közt a portugál, a cseh, a horvát, a török és az ír csapatot is, így mégiscsak egyenes úton jutottak az EB-re. Eután hosszú felkészülési időszak következhetett, melyen meglepően jól muzsikáltak a svédek: csak a dánok (0:1) és az angolok (0:2) ellen szenvedtek vereséget, emellett pedig 6 meccsen nyerni tudtak (Szerbia, Izland, Horvátország, Katar, Katar U23 és Bahrein). A svédek egy erős kerettel érkeztek erre a kontinensviadalra: Isaksson, Mellberg, Bajrami, Elm, Källström, Anders Svensson, Wilhelmsson, Toivonen, Elmander, Rosenberg és Ibrahimovic nevét szerintem senkinek sem kell bemutatni. Céljuk egyértelműen a csoport egyik továbbjutó helyének megszerzése, mely nem lesz egyszerű két erős ellenfél (Anglia és Franciaország), valamint a házigazdák ellen.
Ejtsünk pár szót a közös meccsekről is! Eddig három alkalommal találkozott a két csapat a közelmúltban: 2008. nyarán egy barátságos meccsen 1:0-ra nyertek az ukránok, majd egy ciprusi nemzetközi tornán büntetők után nyert az ukrán gárda. Legutóbb pedig 2011. augusztusában találkoztak a srácok egymással barátságos meccsen, ott 1:0-ra győzött a svéd gárda.
És akkor lássuk a tippeket! Az ukránoknak mindenképp hatalmas lendületet fog adni a hazai publikum: a Kijevi olimpiai stadionban 70.000 ember fér be, feltehetőleg azonban nem lesz teltház, de a szurkolók többsége mindenképp a hazai csapatot fogja támogatni. Ez gólt eredményezhet az ukrán csapatnál, és a gólszerzésre meg is vannak a megfelelő embereik: Shevchenko és Vornonin bármikor képes betalálni. A svédek ellen viszont sosem könnyű, tudjuk ezt mi is pontosan jól, de a keretük véleményünk szerint erősebb, mint a házigazdáké. Ibra folyamatosa veszélyt jelenthet majd az ukrán kapura, a középpályáról pedig érkezik majd a támogatás, az biztos.
Első körben a mindkét csapat szerez gólt opciót ajánljuk, de megfontolandó a svéd siker megjátszása is, a kevésbé bátrak pedig bepróbálkozhatnak a DNB2, illetve az X2 tippekkel is!

Olvasói sztorik