Hírek

Nagyobb figyelmet az egészségre!

Nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségmegőrzésre Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A FIFA első embere a budapesti Hungexpón megnyitotta a szervezet második orvosi konferenciájának csütörtöki, nyilvános napját – írja az MTI.

– Háromszázmillió ember érintett a labdarúgásban. A meccsek száma és intenzitása mára már elengedhetetlenné teszi, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk az egészségnek, mert nem engedhetjük meg, hogy bármely játékos az életét veszítse a pályán – mondta a svájci sportvezető, aki hozzátette: az infrastrukturális fejlesztések alól az egészségügyi háttér minél szak-, illetve korszerűbb megteremtése sem lehet kivétel.

Jíri Dvorák, a FIFA orvosi bizottságának tagja a doppingolással kapcsolatban többek között arról beszélt, hogy az anabolikus szteroidok gyakorlatilag nincsenek jelen a labdarúgásban, továbbá megemlítette, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokságon résztvevőknek – a tervek szerint – lesz úgynevezett biológiai útlevelük, amely egyes sportágakban mostanra már elterjedt. Hozzátette, a jövőben a játékvezetők is doppingellenőrzésen esnek át. Indokként azt hozta fel, hogy a bírók ugyanúgy a játék részei, mint a futballisták.

Mindezeken túl jelezte: a nemzetközi szövetség állásfoglalást kér majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) arra vonatkozóan, hogy a doppingeltiltásukat töltő játékosok együtt edzhetnek-e csapattársaikkal, vagy pedig maradjon érvényben a jelenlegi szabály, amely ezt tiltja.

A konferencián felszólalt Howard Webb játékvezető és Jonathan Tobin, az angol Bolton Wanderers orvosa. Ők testközelből szerezhettek tapasztalatot egy majdnem tragédiába torkolló esetben, amikor tavasszal Fabrice Muamba összeesett a játéktéren a Bolton – Tottenham FA Kupa-mérkőzésen. Előbbi arról ejtett szót, hogy a bíróknak nehéz dolguk van, hogy eldöntsék, valós sérülésről van-e szó, vagy egy játékos csak trükközik, utóbbi pedig azt emelte ki, hogy bármikor készen kell állniuk az életmentő beavatkozásra.

Csütörtökön 17 órától a Budapest Kongresszusi Központban lesz a 62. FIFA-kongresszus megnyitója.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik