Hírek

Visszatekintő a 28. fordulóra

Eldőlt! Tudjuk, hogy a bajnoki cím a Debrecené, és a ZTE mellett a Vasas száll alá. Az ezüstcsatában most a fehérváriaknak van előnyük.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gólok

A 28. fordulóban 20 gól született: jobb, mint egy hete, de azért még mindig harmatos. Ebben a fordulóban 2,5-ös gólátlagot jegyezhettünk fel. Eddig 603 találat esett a bajnokságban, fordulónként 21,54. A 600. gól a fehérvári Sándor György nevéhez fűződik.

Egy csapat jutott el kettőnél több gólig: a Debrecen örvendeztette meg szurkolóit négy találattal. Három együttes nem rúgott gólt: Pécs, Kecskemét, Zalaegerszeg, ráadásul a KTE már a második egymást követő fordulóban volt eredménytelen! A legtöbb találat Debrecenben esett (4), míg Pápán csak egy gól született. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját – az első forduló óta – a DVSC vezeti (59), a Videoton van a második helyen (54), a Győr a harmadik (51). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+41), a Videoton a második (+35). A kapott góloknál a ZTE az első (61), a Paks a második (48). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké (-38).

Eddig mindössze 23 gólt rúgott a Zalaegerszeg, 26-ot a Pápa. A legjobb védelem címe most a Debrecené (18 kapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibaly (18 gól) áll, a Videoton-csatár Nemanja Nikolics a második 17 találattal. Harmadik az ex-honvédos Danilo Oliveira, valamint a legjobb magyar címét is birtokló kecskeméti Lencse László (14 találat).

A legtöbb gólt a paksiak látták, 42-48 a gólkülönbségük, azaz 90 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,21-et jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 60 góllal áll (29-31), találkozóin alig több mint két gól esik (2,14).

Az OTP Bank Liga 28. fordulójának „félidei” mérkőzését az első játékrész nyerte 11-9-ra a második ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A huszonnyolcadik forduló egyértelműen a hazaiaké volt, csak a Haladás és a Ferencváros vitt el pontot idegenből! Hat helyen könyvelhettünk el otthoni sikert emellett két döntetlen született ebben a körben.

Összesítésben: 224 meccsen 111 hazai győzelem, 60 döntetlen és 53 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (három góllal), szombaton öt találkozón volt 11 gól (átlagban 2,2), míg vasárnap a két meccsen hat gól született (átlag: 3). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve csak a gólkülönbség dönt! 36 pontot gyűjtött a Videoton, Győr, Debrecen hármas, egyedül a DVSC veretlen. A Zalaegerszeg a leggyengébb saját környezetében (9 pont), majd a Ferencváros (17 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (6), a legkevesebb gólt pedig a Videoton kapta (7). A legtöbb találatot hazai környezetben a Debrecen rúgta (40).

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (9 győzelem, 5 iksz), viszont két csapat még nem nyert: a Vasas és a Kaposvár. Az Újpest és a Kaposvár csak hét gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 23 találatnál jár, ezzel messze vezeti a mezőnyt. A Debrecen mindössze négy gólt kapott tizennégy idegenbeli meccsén, ebben utolérhetetlen.

Lapok

Összesen 41-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 28. fordulóban (átlag: 5,13), ami kicsit átlag felett van. Három piros lap is előkerült a nyolc meccsen: egy-egy ferencvárosi, szombathelyi és zalaegerszegi játékos nyithatta meg korábban a meleg vizet az öltözőben.

A lapok számát tekintve a legdurvább a Kaposvár–Haladás meccs volt (9 sárgával, 4-5 arányban, és egy pirossal), míg Pápán csak két sárga kártya került elő (1-1).

A Kecskemét (78) és a Pécs (76) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 73 lappal áll. A pirosaknál a vasiak és a zalaiak vezetnek (9-9), míg az Újpest, a Kaposvár és a Diósgyőr 6-6 kiállítással áll. A sportszerűségi lista élén a Paks (47 sárga, 5 piros) áll.

Érdekességek, szériák

Legutóbbi öt meccsét megnyerte a Videoton, viszont háromszor egymás után kikapott a Győr. A Pápa idén másodszor tudott két egymást követő meccsén győzni. Legutóbbi négy meccsén kilenc gólt rúgott a Haladás, ugyanebben a periódusban csak egy gólt kapott a fehérvári együttes. A Pécs öt meccse egy pontot sem szerzett, az Újpest viszont hat meccse veretlen (2 győzelem, 4 döntetlen).

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 34 ponttal, megelőzve a Debrecent (31), míg a Győr lenne a harmadik (23). A ZTE hét ponttal kullogna a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 9 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség áll a Videoton neve mellett, második a DVSC, harmadik a győri csapat. A Zalaegerszeg és a Pécs 1-1 győzelemmel, 3 egállal és 7 vereséggel zárná a sort.

Ebben a körben egy büntetőt rúghattak a csapatok. Az újpesti Vasziljevics nem hibázott. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt a bajnokságban, 15-öt, míg a Vasas ellen ítélték a legtöbb tizenegyest, 10-et.

Húsz meccset nyert meg már a DVSC, míg a ZTE egy győzelmet tud felmutatni. A Kaposvár a döntetlenkirály (14 iksz), de a Haladás is 11 reminél jár már. A Győr és a Videoton csak 3-3 alkalommal osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizennyolc vereség van a már kiesett ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Debrecen vezetne 53 ponttal, a Győrnek 49 pontja lenne. A végén a Zalaegerszeg és a Vasas kullogna (22 illetve 24 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Videoton vezetne (56 pont), jobb gólkülönbséggel megelőzve a Debrecent. Itt is a ZTE lenne az utolsó (17 pont) és Diósgyőr az utolsó előtti (31 pont).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik