Hírek

Megérett a komolyabb feladatokra!

Mostanság az érettségi, a klubváltás és a válogatott is foglalkoztatja Orbán Somát.
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szabadszállási születésű Orbán Soma 14 éves korában, az általános iskola befejezése után került Németországba. Mindez 2008 nyarán történt. Megismerte Rott Ferencet, ő lett az egyéni kapusedzője, és ő segített neki külföldi karrierje kezdeti időszakában.

A német tartományi válogatottakba esetenként csak két külföldi kerülhet be, az ifjú magyar mégis helyet kapott Baden-Württemberg csapatában, s mivel jól teljesített egy délbajor kupán, az SSV Ulmhoz került, később pedig az FC Augsburgba igazolt. Szerződése a mostani idény végén lejár, de már folynak a tárgyalások, hiszen a klubnál mindenképpen számolnak vele, meg akarják tartani, egy vagy két évet hosszabbítanának vele. Igen ám, de jelenlegi tudása, illetve továbbfejlődése érdekében nem ártana, ha a következő szezonban már a felnőtt mezőnyben védhetne, ez pedig a Bundesliga élvonalában szereplő együttesben nyilván nem megoldható, így tehát a váltás sem kizárt.

Tavasszal még négy meccs vár Orbán Soma csapatára az U19-bajnokság másodosztályában, az utánpótlás-együttes egyébként listavezető a csoportjában. Az érettségi miatt most haza kellett látogatnia a kapusnak, de a vizsgázáson kívül ez jó alkalom volt arra is, hogy a Rangadó.hu érdeklődésére nyilatkozzon! Mint szavaiból kiderült, elégedett a fejlődésével, egy esetleges országváltástól sem idegenkedik, s csupán amiatt csalódott, mert nem számítanak rá a korosztályos válogatottnál.

– Egyelőre úgy néz ki, jól össze tudom hangolni a sportot és a tanulást, bízom benne, hogy németből nem fog gondot okozni az érettségi – viccelődött a négy éve Németországban élő Orbán Soma. – Persze, van még mit tanulnom a pályán is, de egyértelmű, hogy az itthonihoz képest ég és föld az eddigi fejlődésem. Az esetleges váltással kapcsolatban csak annyit mondhatok, konkrét érdeklődés még nem volt, de lehet, hogy lesz még egy-két opció. Ha jobbak lennének a lehetőségek, akkor szívesen megpróbálkoznék más klubnál, akár más országban is. Tizennégy évesen itt kellett hagynom mindent és mindenkit, tehát egy újabb váltás nem okozna gondot.

Az FC Augsburg U23-csapatának új edzője lesz, először vele kezdték el a tárgyalásokat az illetékesek, aztán a mostani játékosokat informálták a következő szezon terveivel kapcsolatban, s hamarosan a fiatalabbakkal is elkezdik a megbeszéléseket. Legutóbbi itthon tartózkodása során Orbán részt vett Babócsy András kapusedzésén, és az ő véleménye szerint a Honvéd utánpótlásában nincs ilyen szintű hálóőr… A 19. születésnapját augusztusban ünneplő játékos megjegyezte: kis csalódottságot ébreszt benne, hogy nincs képben a korosztályos magyar válogatottnál, amelyben nagyon szeretne szerepelni, s ez az előmenetelének is biztosan jót tenne. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy mivel augsburgi klubtársa, Kocsis Gergő már felkeltette a hazai szakvezetés figyelmét, igazán szentelhetnének egy kis időt Orbán Somára is, hiszen egyelőre úgy tűnik, az ő generációja nem nagyon hemzseg az olyan kiemelkedő tudású és képességű magyar kapusoktól, amilyennek őt tartják.

Olvasói sztorik