Hírek

Puskás Ferenc cipője Rómában

„Használóik hírneve, és a hozzájuk kapcsolódó sikerek tették a tárgyakat relikviákká.”

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Események-relikviák-reflexiók címmel nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián világhírű magyar sportolók relikviáiból – köztük Puskás Ferenc ballábas cipőjével –, az ezekre reflektáló kortárs képzőművészeti alkotásokból és Kozák Lajos sportfotóiból pénteken.

Fejérdy András, az akadémia tudományos titkára az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény az év elején pályázatot hirdetett magyar képzőművészeknek és hallgatóknak, alkossanak műveket a 2012-es Magyar Sport-év alkalmából. Az alkalomra Ch. Gáll András sportújságíró tizenöt magyar olimpiai sporteseményről állított össze témajavaslatot, és erre ötven művész több mint nyolcvan művel reagált. Ebből a szakmai és a társadalmi zsűri huszonöt művész több mint harminc alkotását – kisplasztikát, grafikát, festményt, installációt – választott ki a kiállításra.

Emellé válogattak Kárpáti Tamás Hungarikonok gyűjteményéből is. Így látható lesz Puskás Ferenc ballábas cipője, Grosics Gyula és Hidegkuti Nándor meze, Csapó Gábor és Szívós István vízilabdázó sapkája, Papp László ökölvívó kesztyűje, Németh Miklós gerelyhajító sporteszközének a hegye, és Németh Imre kalapácsvető kalapácsának a szára is.

– Használóik hírneve és a hozzájuk kapcsolódó sikerek tették e tárgyakat relikviákká – hangsúlyozta Fejérdy András.

A képzőművészeti kiállításhoz kapcsolódik a díszterem előtti folyosón Kozák Lajos fotográfus tárlata, 35 archív képét sporteseményekről készítette. A kiállítás anyagát a Magyar Sportmúzeum bocsátotta a Római Magyar Akadémia rendelkezésére. A tárlatok június 10-ig tartanak nyitva, kurátoruk Németh Pál szobrászművész, pécsi egyetemi tanár.

A kiállításokat Czene Attila olimpiai bajnok úszó, jelenleg sportért felelős államtitkár nyitja meg. Köszöntőt mond Kárpáti Tamás, a Hungarikonok gyűjtemény tulajdonosa. A megnyitó alkalmat ad a Római Magyar Akadémia pályázatának eredményhirdetésére és a díjak átadására is.

Mint Fejérdy András közölte, a pályázat nyertese Nyilas Márta festő, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Képzőművészeti Intézetének igazgatója lett Egyenlő című installációjával. A művész öt darab 25 centiméter átmérőjű labdát készített gipszből és vasból. A második helyezett Nagy Gábor György grafikus, a szombathelyi Nyugat-Magyarországi Egyetem Rajz Intézeti Tanszékének tanára lett, míg a harmadik helyet Lipkovics Péter, az egri Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kara plasztikai ábrázolás szakának hallgatója nyerte el.

Az első három helyezett önálló kiállítást rendezhet jövőre a Római Magyar Akadémián és ösztöndíjat kap.

Olvasói sztorik