Hírek

Vasas? Pápa? Debrecen!

Javában tart a harc a kiesés ellen, de a bajnoki címért zajló versenyfutás szerintünk már eldőlt.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az OTP Bank Liga dobogós csapatainak kiléte a legutóbbi, 26. forduló után matematikailag is eldőlt: immár biztos, hogy a Debrecen, a Győr és a Videoton játékosainak nyakába akasztanak érmeket a harmincadik kör után. De vajon a sorrend is ez lesz? Talán merészség éppen az ETO–DVSC és a Videoton–ETO rangadók előtt kijelenteni, de mi vállaljuk: az arany sorsa megpecsételődött azzal, hogy a kisalföldiek kikaptak Kecskeméten! Négy meccse van hátra mindhárom együttesnek, és a sorsolás azt sugallja, a hajdúságiak képesek lesznek behúzni az elsőséget!

A Rangadó.hu legújabb összeállításában megnézzük, hogy miért?!

Előnyük jelenleg öt pont a győriekkel szemben, tehát ha kikapnak tőlük vasárnap délután, és a bajnok folyamán először vesztenek, kettő akkor is megmarad. Igen ám, de az ETO egy héttel később éppen az őt üldöző Videoton otthonában vendégszerepel, és a Kecskeméten mutatott produkcióból arra következtetünk, nem fogja megnyerni mindkét rangadóját! Pedig ha sikerülne neki, még a bajnoki címet is megszerezhetné, a végén ugyanis a Pécs és a Pápa legyőzése már amolyan kötelező feladatnak számítana.

De vissza a DVSC-hez, amely a keddi Magyar Kupa-döntőt követő győri kirándulás után sorrendben a Péccsel, a Honvéddal és a Haladással találkozik. Ezen a három meccsen persze nem borítékolható a kilenc pont, hiszen Kispesten nem könnyű nyerni, a Haladás pedig szívós ellenfél idegenben. A debrecenieknek volt egy gyengébb időszakuk, amikor döntetlent játszottak a Pápával, a Pakssal és a Siófokkal, de ha a hajrában lesz még elegendő erejük, megőrizhetik előnyüket.

A Videoton további sorsolása sem leányálom, mert bár a fehérváriak a Ligakupa-döntőben 3-0-ra győztek Kecskeméten, az alföldiek a Győr legyőzésével megmutatták, hogy egyáltalán nem törte meg őket az a kudarc. Feltéve, de meg nem engedve, hogy a nyári Szuperkupa-mérkőzés, és a már említett, közelmúltbeli Ligakupa-finálé után bajnokin is nyerni tud a Széktói Stadionban a címvédő, még mindig hátravan a Győr elleni rangadó. Ha azt is abszolválják, a Pápa és az Újpest legyőzésével már nem lehet baj, és ebben az esetben a tavalyi arany után az ezüst idén még összejöhet.

Debreceni VSC-TEVA

27. Győr – Debrecen

28. Debrecen – Pécs

29. Honvéd – Debrecen

30. Debrecen – Haladás

Győri ETO FC
27. Győr – Debrecen
28. Videoton – Győr
29. Győr – Pécs
30. Pápa – Győr

Videoton FC

27. Kecskemét – Videoton

28. Videoton – Győr

29. Videoton – Pápa

30. Újpest – Videoton

A jelenlegi állás
1. Debrecen 62 pont (18 győzelem)
2. Győr 57 pont (18 győzelem)
3. Videoton 54 pont (18 győzelem)

Nézzük a hátsó régiót, ahol matematikailag még több csapat veszélyeztetett, de mi itt is egyszerűsítünk!

A Ferencváros négy meccsel a vége előtt 12 pontra van a tizenötödik helytől, nem kell matematikai Nobel-díjasnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, az FTC-nek nem lesznek kiesési problémái. Ráadásul a csapat a közelmúltban nem is teljesített rosszul, bár a Videoton elleni játéka sok kritikát kapott.

A Haladás vezetőedzője, Artner Tamás a Siófok elleni meccs utáni sajtótájékoztatón gratulált játékosainak a bennmaradáshoz. A gesztus jelzésértékű volt, de számtani megalapozottsága nincs, hiszen a szombathelyiek elvileg még bajba kerülhetnek, de a Paks és a Diósgyőr elleni hazai meccseken be fogják gyűjteni a megnyugtató pontokat. A kaposvári és a debreceni túra nem feltétlenül kecsegtet sikerrel.

A Siófok szakmai igazgatója, Horváth Károly az előbb említett sajtótájékoztatón kollégájával ellentétben éppen azt hangsúlyozta, hogy majd csak akkor lehet bennmaradásról beszélni, ha az valójában el is dől. A balatoniak a közelmúltban sokat tettek érte, hiszen volt egy ötmeccses sorozatuk, amely során négy győzelemnek és egy debreceni döntetlennek örülhettek, ám előző két találkozójukat elbukták, így még mindig nem érezhetik páholyban magukat. A Vasas ellen idegenben nem lesz könnyű dolguk, de az angyalföldiek ramaty formáját elnézve nem kizárt az eredményességük, s ha aztán a már kiesett Zalaegerszeget is megverik, tényleg fellélegezhetnek.

Az Újpestnek nagyon fontos volt a Vasas legyőzése, és pontosan ilyen komoly lesz a zalaegerszegi meccs is. A folytatásban ugyanis a Ferencváros, a Kecskemét és a Videoton vár az együttesre, amely akár négy vereséggel is simán élvonalbeli maradhat, de nyilván nincs kedvük az utolsó pillanatokig remegniük az újpestieknek.

A Kaposvár sem esik ki! Hogy miért merjük ezt határozottan kijelenteni? Szó se róla, a somogyiak csak egy győzelemmel gyűjtöttek többet eddig, mint a tőlük hat ponttal lemaradva szerénykedő Vasas, de hátravan még a két csapat egymás elleni, angyalföldi csatája! Ha azon legalább egy döntetlent összehoz a Rákóczi, már megnyugodhat, de ha nem, a Honvéd, a Haladás, vagy a ZTE ellen akkor is biztosíthatja első osztályú tagságát.

Marad tehát a Pápa és a Vasas. Kettejük közül valamelyik kiesik! A Lombard FC elképesztő esélyt szalasztott el, hiszen „csak” le kellett volna győznie a tökutolsó, már búcsúzott Zalaegerszeget, ehelyett hazai pályán kikapott a korábbi nyeretlentől. A folytatás pokolian nehéz lesz a bakonyiak számára, nem lennénk meglepődve, ha a Ferencváros, a Kecskemét, a Videoton, illetve a Győr ellen egyetlen pontot sem szereznének.

A Pápa nehéz sorsolását kihasználva bennmaradhat a Vasas, de csak akkor, ha nem veri meg saját magát, úgy, ahogyan Újpesten. A Siófok és a Kaposvár elleni meccs is adja magát, de egy-egy pont Pakson, illetve Diósgyőrben sem kizárt, bár nem sanszos. S mivel az ördög a részletekben lakozik, nem árt figyelni arra, hogy a Vasasnak egyelőre csak négy, a Lombardnak viszont hat győzelme van jelenleg, s pontegyenlőség esetén ugye ez a mutató dönt elsősorban…

A jelenlegi állás

9. Ferencváros 33 pont (9 győzelem)

10. Haladás 31 pont (7 győzelem)

11. Siófok 30 pont (7 győzelem)

12. Újpest 29 pont (8 győzelem)

13. Kaposvár 27 pont (5 győzelem)

14. Pápa 24 pont (6 győzelem)

15. Vasas 21 pont (4 győzelem)

16. Zalaegerszeg 11 pont (kiesett)

Haladás Sopron Bank
27. Haladás – Paks
28. Kaposvár – Haladás
29. Haladás – Diósgyőr
30. Debrecen – Haladás

FGSZ Siófok

27. Vasas – Siófok

28. Siófok – Zalaegerszeg

29. Ferencváros – Siófok

30. Siófok – Kecskemét

Újpest FC
27. Zalaegerszeg – Újpest
28. Újpest – Ferencváros
29. Kecskemét – Újpest
30. Újpest – Videoton

Kaposvári Rákóczi FC

27. Honvéd – Kaposvár

28. Kaposvár – Haladás

29. Vasas – Kaposvár

30. Kaposvár – Zalaegerszeg

Lombard Pápa Termál FC
27. Ferencváros – Pápa
28. Pápa – Kecskemét
29. Videoton – Pápa
30. Pápa – Győr

Vasas SC

27. Vasas – Siófok

28. Paks – Vasas

29. Vasas – Kaposvár

30. Diósgyőr – Vasas

Olvasói sztorik