Hírek

Ingyenesen, baráti alapon

Kecskeméti filozófia: akik odavalók, játsszanak a legmagasabb szinten.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Bertus Lajos, Pekár László, Patvaros Zsolt, Tölgyesi Viktor, Koszó Balázs, Balog Szabolcs Marcell, Hegedűs Ádám.

Hogy mit akarunk ezzel a felsorolással? Ennek megfejtése tavaly ilyenkor, de talán még fél évvel ezelőtt is fejtörést okozhatott volna, de mostanság már egyértelmű, hogy a Kecskeméti TE saját nevelésű játékosairól, a felnőtt keret erősségeiről van szó! A téli időszakban struktúraváltáson ment át a klub, amelynek vezetői költségcsökkentési okokból megváltak számos légióstól, és a helyi kötődésű fiatal tehetségeknek komolyabb szerepet szánnak, ők pedig igazolják is tudásukat, hiszen hasznos tagjai az egyre jobban szereplő együttesnek.

Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a Rangadó.hu utánajárjon, milyen rendszer mentén nevelik a játékosokat Kecskeméten? Ebben Torbavecz József, az UFC mindenese (alapítója, edzője, elnöke) volt a segítségünkre.

Kecskeméten három nevelőegyesület működik immár 17-18 éve: az UFC, a Hírös-Ép SC, és a KLC Szendrei Joma Focisuli. A KTE első csapatában jelenleg mindhárom gyerekklub neveltjei, büszkeségei megtalálhatók. Középsős, illetve nagycsoportos óvodásokat toboroznak, illetve a bázisóvodákban edzéseket tartanak, az első merítés mindig innen kerül ki.

– Igyekeztünk mindig megteremteni azt a lehetőséget, hogy jó hangulatú, személyiségfejlesztő-, nevelő edzéseink legyenek, ezért pedagógus-végzettségű edzők dolgoznak nálunk – mondta Torbavecz József. – Célunk, hogy a legügyesebbek a legmagasabb szintre is eljuthassanak, de természetesen az eredményességünk azon is múlik, milyen minőségű gyerekeket kapunk. Akik elérték a felnőtt keretet, olyan képességeik voltak, hogy nekik ez sikerült. Az alapvető célunk az, hogy tizenkét-éves korig neveljük a gyerekeket, aztán átadjuk őket a KTE-nek. Mindezt ingyenesen, baráti alapon tesszük, hogy akik odavalók, játsszanak a legmagasabb szinten. Ez néha tizenhárom-tizenöt fiatalt jelent korosztályonként, de olyan is előfordul, hogy csak négy-öt gyereket.

A serdülők tehát már a Kecskeméti TE utánpótlásában pallérozódnak, a munkát ott folytatják, a nevelőkluboknál pedig az elmúlt két esztendőben, amatőrszinten már tovább foglalkoznak azokkal, akik nem mentek át a rostán.

– Én is, és az edzőkollégáim is emberi oldalról közelítjük meg ezeket a dolgokat. Nem csak azt nézzük, hány felnőtt játékos szerepel itt, ott, amott –mesélte az utánpótlásedző. – Számunkra fontos, hogy ha a stadionban, vagy annak környékén találkozunk a máshol játszókkal, hogyan viszonyulnak hozzánk. örömünkre szolgál, hogy jó a visszajelzés, érdeklődünk irántuk és viszont. Nagyon örülünk, hogy válogatott-szintű játékosaink vannak. Ez a rendszer nem rosszabb, mint a légiósrendszer, hiszen a Bajnokok Ligájában is bevetésre kerülnek tizennyolc-húszéves fiatalok. Örömmel tölt el, hogy most nagyobb lehetőségük van odakerülni a KTE felnőtt keretébe.

Bizony, ahogy Torbavecz József is mondja, a tehetséges, fiatal kecskemétiek hétről hétre bizonyítják, hogy semmivel sem rosszabbak, mint azok, akiket idegenként hoznak az országba. Csak bizalom kell, és jó csapatösszetétel, hogy a hazaiak igazolják tudásukat, és jöjjenek az eredmények.

– Erőt adnak a fiatalabbak is, hiszen az U17-ben is vannak olyan játékosaink, akik a szívünkhöz nőttek, évekig én voltam az edzőjük, és mostanra már válogatott kerettagok. A társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően tudunk talpon maradni, mert ezelőtt két-három évvel a szakadék szélén álltunk – mesélte a klubelnökként is tevékenykedő szakember. – Az önkormányzati támogatás meg-megszűnőben volt, a gyerekeket eladni nem nagyon lehet, csak egy-egy Bozsik Programos támogatás segített. Most lehetőségünk van az életben maradásra, sőt a fejlődésre is, hiszen ismét benyújtottunk egy tizennégymilliós pályázatot, reméljük, a jelentős része megvalósul, hiszen a szülők között mindig találunk olyan vállalkozókat, akik tudnak segíteni.

Olvasói sztorik