Dicstelen zalaegerszegi búcsú

Emlékezetes balhéval, és a Videoton elleni 2-0-s hazai vereséggel búcsúzott matematikailag is az OTP Bank Ligától a Zalaegerszeg a 25. fordulóban.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 25. forduló
Zalaegerszegi TE FC – Videoton FC 0-2 (0-1)
Zalaegerszeg, 1500 néző. Játékvezető: Oláh G.
ZTE: Jahics – Kocsárdi, Bogunovics, Szalai, Hidvégi (Vlaszák, 40.) – Ganugrava, Panikvar, Balázs Zs., Nicorec (Hervás, 80.) – Pavicsevics (Polareczki, 60.), Brkics. Edző: Prukner László
Videoton: Tujvel – Szolnoki, Vinicius, Vaskó, Hector, Tóth B. – Sándor Gy. (Perics, 60.), Gosztonyi (Olivera, 83.), Kovács I. – Gyurcsó, N. Nikolics (Brandao, 79.). Edző: Paulo Sousa
Gólszerzők: N. Nikolics (tizenegyesből 40.), Gosztonyi (73.)
Kiállítva: Jahics (39.), Bogunovics (39.), illetve Vaskó (68.)

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Vendégfölény jegyében telt az első negyedóra, a második 15 percben azonban aktívabbá váltak a zalaiak, s előttük is adódott lehetőség. A félidő hajrájában felgyorsultak az események: egy kezezés miatt megítélt, jogos tizenegyes után a játékvezető előbb Bogunovicsot, majd a lökdösődő Jahics kapust állította ki. Előbbinek helytelenül adott piros lapot, mert nem ő, hanem Panikvar találta el labdával, direkt a partjelzőt.

A szünet után hősiesen küzdött a ZTE, a vendégek nagy mezőnyfölényben játszottak, a játékvezető pedig egy lerántás miatt Vaskó Tamást is kiállította. Azt azonban nem vette észre, hogy a szabálytalanság előtt Brkics kezezett… Ezután növelte előnyét a vendégcsapat, és bár a hajárban a Zalaegerszeg előtt is adódtak lehetőségek, ezek kimaradtak.

A zalai gárda 1994 óta szerepelt megszakítás nélkül az első osztályban, a 2001–2002-es szezonban bajnoki címet nyert, s a Bajnokok Ligája következő kiírásában, a selejtezőben, emlékezetes meccsen 1-0-ra verte a Manchester Unitedet az akkori Népstadionban.

A ZTE a mostani idényben 25 forduló alatt egyszer sem nyert, nyolc döntetlen mellett 17 vereség a mérlege. A zalaiaknak öt fordulóval a zárás előtt 15 pont a lemaradásuk a még bennmaradást érő 14. helyen álló Pápával szemben, ám azonos pontszám esetén is búcsúznak az első osztálytól. Ilyen esetben ugyanis a több győzelem rangsorol, s ebben a mutatóban már nem hozhatják be a Pápát.

– Volt egy része a mérkőzésnek, amikor aludtam, és legszívesebben elnyomtam volna a tévét a magyar jégkorongra, vagy a Bayern München-meccsre, mert azok egy időben voltak. Játszottunk egy borzasztóan rossz mérkőzést, amelyen a Videoton motiválatlannak tűnt – mondta a rá jellemző kendőzetlen őszinteséggel a székesfehérváriak legendás játékosa, Tiber László. – Paulo Sousa azt nyilatkozta, hogy kevés volt a néző, kemény a talaj, és a nap is sütött. Bocsánat, számomra ezek érthetetlen megnyilatkozások. A bajnokesélyes együttes egy morálisan és játéktudásban is szétesett, gyenge, nyeretlen csapat ellen játszott, ezt csak mi tudtuk ilyen unalmassá tenni.

A Rangadó.hu szakértője azt is kifogásolta, hogy a fehérvári együttesnek csak a tizenötödik-huszadik percben volt az első átlövése, illetve szélről történő beadása! A címvédő játékosai addig nem kerültek a védők mögé!

– Az első lehetőségünk a harminckettedik percben volt, Nikolics révén. A kiállításokat megelőző eseményeknek semmi előzményük nem volt, de a piros lapok amúgy teljesen jogosak voltak – vélekedett Tiber László. – Igyekszem megérteni az idegileg kikészült zalaegerszegieket, de bocsánat, ne csodálkozzanak, hogy ha el akarják lökni a játékvezetőt, el akarják találni a partjelzőt, akkor piros lapot kapnak. Látni, hogy nagy a baj a klubnál, Prukner László előtt le a kalappal, hogy a félidőben igyekezett a fejekben rendet tenni.

Tiber László kijelentette: kettős emberelőnyben, a második félidőben harmincszor kellett volna a védelem mögé kerülnie, a kettő-egyeket megcsinálnia a Videotonnak.

– A kettős létszámfölénynek valahol ki kellett volna jönnie. A jobb oldalon talán Gyurcsó Ádámék próbálták, de a baloldalon Gosztonyiék az első emberbe belerúgták a labdát – mondta a székesfehérvári klub tehetségkutató-edzője. – Az egyébként nagyon tehetséges Gyurcsónak tizenkét szöglete volt, de körülbelül ötször az első védőt rúgta fejbe. Az öregfiúk-szintű meccsen semmi ritmus nem volt a játéknak, nem látszott, hogy a biztos kieső játszik a bajnokesélyes csapattal. Mi tehetünk róla, mert nem gyorsítottuk a játékot. Be kellett volna szorítani és hibára kényszeríteni a Zalaegerszeget.