Hírek

Visszatekintő a 24. fordulóra

Az első háromból csak a Videoton nyert; nyolc forduló után kapott ki a Haladás.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Majdnem mindenhol befuccsoltak a tulajdonosok az edzőcserékkel. Nézzük az OTP Bank Liga 24. fordulójának számait!

Gólok

A 24. fordulóban 22 gól született, ami megfelel az éves átlagnak. Ebben a fordulóban 2,75-ös gólátlagot jegyezhettünk fel. Eddig 529 találat esett a bajnokságban, fordulónként 22,04.

Egy csapat jutott el négy gólig (Videoton), és egy csapat háromig (Kaposvár). Öt együttes nem rúgott gólt: Haladás, Debrecen, Paks, Honvéd, Zalaegerszeg. A legtöbb találat a Rákóczi- és a Sóstói Stadionban esett (5), míg Pakson nem találtak a kapuba. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját – az első forduló óta – a Debrecen vezeti (48), a Győr van a második helyen (47), a Videoton a harmadik (46). A legjobb gólkülönbség továbbra is a Debrecené (+31), a Videoton a második (+28). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (56), a Vasas a második (42). A legrosszabb gólkülönbsége a ZTE-nek van (-35).

Eddig mindössze 21 gólt rúgott a ZTE, 22-t a Pápa. A legjobb védelem cím most a Debrecené (17 bekapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibaly áll (15 góllal), második az ex-honvédos Danilo Oliveira (14), mellé csatlakozott a Nemanja Nikolics (Videoton). A legjobb magyar a kecskeméti Lencse László (12).

A legtöbb gólt továbbra is a paksiak látták, hiszen 36-40 a gólkülönbség, azaz 76 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,17-at jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, 51 góllal (26-25) ,a múlt heti ötgólos, és az eheti négygólos meccsnek köszönhetően ez azt jelenti, hogy találkozóikon már több, mint 2 gól esik (2,13).

Az OTP Bank Liga 24. fordulójának „félidei” mérkőzését a második játékrész nyerte 14-8-ra az első ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A 24. fordulóban taroltak a hazai csapatok, nem volt vendéggyőzelem! Hat hazai siker és két döntetlen született ebben a körben.

Összesítésben: 192 meccsen 94 hazai győzelem, 54 döntetlen és 44 idegenbeli siker volt eddig. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (öt góllal), szombaton öt találkozón volt tíz gól (átlagban 2), míg vasárnap a két meccsen hét gól született (átlag: 3,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve a Győr (11 győzelem, 1 vereség) az első, a Videoton (10 győzelem, 2 vereség) megelőzte a Debrecent (9 győzelem, 3 döntetlen). A ZTE a leggyengébb saját környezetében (8 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa és a Vasas szenvedte el (ötöt), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (hatot-hatot). A legtöbb találatot hazai környezetben a DVSC rúgta, 33-at.

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (hét győzelem, öt iksz), viszont három csapat még nem nyert: Vasas, Kaposvár, Zalaegerszeg. A ZTE az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak öt gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 22 találatnál jár. A Debrecen mindössze három gólt kapott tizenkét idegenbeli meccsén.

Lapok

Összesen 44-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 24. fordulóban (átlag: 5,5), és egy piros lap (Radó András, Haladás) is előkerült. A lapok számát tekintve 9 sárgával a legdurvább az Ferencváros–Győr rangadó volt (4-5), míg Székesfehérváron (0-2) csak két lapot osztott ki a bíró.

A Kecskemét (69) és a Pécs (66) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 62 lappal áll. A pirosaknál nyolccal továbbra is a vasiak vezetnek, második a ZTE, hattal. A sportszerűségi lista élén a Paks (40 sárga, 4 piros) áll.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni, azaz 24 forduló óta nyeretlen. Legutóbbi 8 meccsén nem találta legyőzőre a Győr, és 20 gólt rúgott!

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 22 ponttal, megelőzve a Győrt (20), míg a DVSC lenne a harmadik (19). A ZTE három ponttal kullog a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 5 győzelem és 2 döntetlen áll a Győr neve mellett, második a Videoton, harmadik a Debrecen. A ZTE két egállal zárná a sort.

Ebben a körben három büntetőt rúghattak a csapatok. Kihagyta a Honvéd és a Haladás, berúgta a Siófok. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt, 13-at. A Kecskemét és a Vasas ellen ítélték a legtöbb büntetőt, nyolcat.

Tizenhét győzelme van már a Győrnek, 16 a DVSC-nek, míg a Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (12 iksz), míg a Győr és a Videoton csak háromszor-háromszor osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenhat vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a Győr vezetne 46 ponttal, a Debrecennek 45 pontja lenne. A végén a Zalaegerszeg és a Vasas, Pápa páros kullogna (18 illetve 21-21 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a DVSC vezetne (46 pont), a Videoton (44 pont) előtt. Itt is a ZTE lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa az utolsóelőtti (26 pont).

A múlt heti edzőcserék nem igazán sikerültek: a Pécs két meccsből egy pontot szerzett, a Diósgyőr ennyit sem. A legutóbbi edzőváltók közül a Vasas kikapott, csak az Újpest nyert.

Olvasói sztorik