Hírek

Visszatekintő a 23. fordulóra

Csak a Győr nyert a dobogósok közül, így már csak két pont előnye van a Debrecennek. Nézzük az OTP Bank Liga 22. fordulójának számait!

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Gólok

Ebben a körben 25 gól született, ami tízzel több, mint a múlt héten: 3,13-as találatot jelent mérkőzésenként. Eddig 507 gól esett a bajnokságban, fordulónként 22,04. A bajnokság 500. gólja a szombathelyi Halmosi Péter nevéhez fűződik.

Egy csapat jutott el négy gólig (Kecskemét), és egy csapat háromig (Ferencváros). Csak három együttes nem rúgott gólt: Pápa, Pécs, Újpest. A legtöbb találat az Illovszky Stadionban esett (hat), míg Pécsett nem találtak a kapuba. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccs nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját az első forduló óta a Debrecen vezeti (48), a Győr van a második helyen (45). A legjobb gólkülönbség továbbra is a Debrecené (+31), a Videoton a második (+25). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (54), az Újpest a második (41). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké (-33).

Eddig mindössze 21 gólt rúgott a ZTE és a Pápa, 23-at a Vasas. A legjobb védelem cím megosztva jár a Videotonnak és a Debrecennek (17 kapott gól).

A góllövőlista élén a debreceni Adamo Coulibaly áll 15 góllal, második az ex-honvédos Danilo Oliveira (14), harmadik az ex-fehérvári André Alves, és a jelenleg is a Videotonban játszó Nemanja Nikolics (12). A legjobb magyar Lencse László (11).

A legtöbb gólt továbbra is a paksiak látták, hiszen 36-40 a gólkülönbségük, azaz 76 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,3-at jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, 47 góllal állnak (24-23), ez a mostani ötgólos meccsnek köszönhetően azt jelenti, hogy találkozóikon már több, mint 2 gól esik (2,04).

Az OTP Bank Liga 23. fordulójának „félidei” mérkőzését a második játékrész nyerte 15-10-re az első ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A 23. fordulóban jobbak voltak a vendégek! Két hazai siker, három döntetlen és három idegenbeli győzelem született ebben a körben. Összesítésben 184 meccsen 88 hazai győzelem, 52 döntetlen és 44 idegenbeli sikert jegyezhettünk fel eddig. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (három góllal), szombaton öt találkozón volt 15 gól (átlagban 3), míg vasárnap a két meccsen hét gól született (átlag: 3,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve nincs változás: a Győr (11 győzelem, 1 vereség) az első, a Debrecen a második (9 győzelem, 3 döntetlen), a Videoton a harmadik (9 győzelem, 2 vereség). A Zalaegerszeg a leggyengébb a saját környezetében (8 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (ötöt), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (ötöt-ötöt). A legtöbb gólt hazai környezetben a DVSC rúgta (33).

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (hét győzelem, négy iksz), viszont három csapat nem nyert: Vasas, Kaposvár, ZTE. A Zalaegerszeg az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak öt gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Kecskemét már 22 találatnál jár. A Debrecen mindössze három gólt kapott tizenegy idegenbeli meccsén.

Lapok

Összesen 39-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 23. fordulóban (átlag: 4,88), ráadásul újabb forduló telt el piros nélkül. A legutóbbi négy forduló 32 mérkőzése közül mindössze egyen (Zalaegerszeg–Haladás) volt kiállítás.

A lapok számát tekintve hét sárgával a legdurvább a Haladás–Videoton meccs volt (4-3), míg Győrben (1-2) és Pécsett (2-1) csak három lapot osztottak ki a bírók.

A Kecskemét (65) és a Pécs (64) gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot, a Haladás 59 lappal áll. A pirosaknál héttel továbbra is a vasiak vezetnek, második a ZTE hattal. A sportszerűségi lista élén a DVSC (44 sárga lap és két piros) és a Paks (38 sárga, 4 piros) áll.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz 23 forduló óta nyeretlen. Legutóbbi öt meccsét megnyerte a Győr, és 14 gólt rúgott.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 19 ponttal, jobb gólkülönbséggel megelőzve a Győrt (19), míg a DVSC lenne a harmadik (18). A ZTE három ponttal kullog a sor végén. Csak az öt tényleges tavaszi forduló alapján 5 győzelem és 1 döntetlen áll a Győr neve mellett, második a Debrecen, harmadik a Videoton. A ZTE két döntetlennel zárná a sort.

Ebben a körben két büntetőt rúghattak a csapatok. Kihagyta a Honvéd, berúgta a Zalaegerszeg. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt, 12-t. A Kecskemét és a Vasas ellen ítélték a legtöbb büntetőt, nyolcat.

Tizenhét győzelme van már a Győrnek, 16 a Debrecennek, míg a Zalaegerszeg az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (12 iksz), míg a Győr csak kétszer osztozott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenöt vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a DVSC vezetne 44 ponttal, a Győrnek 43 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas, Pápa páros kullogna (18 illetve 20 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a Debrecen vezetne (45 pont), a Videoton (41 pont) előtt. Itt is a Zalaegerszeg lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa az utolsóelőtti (23 pont).

Olvasói sztorik