Hírek

Visszatekintő a 22. fordulóra

Győzött az első három helyezett, edzőt váltottak a két újoncnál, nagyon kevés gól született. Nézzük a 22. forduló számait!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gólok

Az OTP Bank Liga 22. fordulójában mindössze 15 gól született, ami katasztrofális termés: 1,88-es gólátlagot jelent mérkőzésenként. Eddig 482 találat esett a bajnokságban, fordulónként 21,91. Tavasszal ez volt a második leggyengébb kör (a 18. fordulóban csak 14 találat esett).

Egy csapat jutott el öt gólig (Debrecen), kettőig pedig három együttes (Győr, Kecskemét, Haladás). A bajnoki küzdelemben résztvevők fele, nyolc csapat nem rúgott gólt! A legtöbb találat a Szusza Ferenc Stadionban esett (hat), míg Pápán és Pakson nem találtak a kapuba. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccsek: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját – az első forduló óta – a Debrecen vezeti (47), a Győr van a második helyen (43). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+31), a Videoton a második (+25). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (51), viszont az Újpest (41) megelőzte a Paksot. A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké: -32.

Eddig mindössze 19 gólt rúgott a ZTE, 21-et a Ferencváros, a Vasas és a Pápa. A legjobb védelem cím jelenleg a Videotoné (15 kapott gól).

A góllövőlista élén változás van! Duplájával az élre került a debreceni Adamo Coulibaly (15), második az ex-honvédos Danilo Oliveira (14), a harmadik pozícióban pedig a 12 gólos, ex-fehérvári André Alves és a Videoton-csatár, Nemanja Nikolics áll. A legjobb magyar Lencse László (10).

A legtöbb gólt továbbra is a paksiak látták, hiszen 34-39 a gólkülönbségük, azaz 73 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,32-et jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 42 góllal áll (21-21), ez kevesebb, mint két gól meccsenként (1,91).

Az OTP Bank Liga 22. fordulójának „félidei” mérkőzését az első játékrész nyerte 8-7-re a második ellen.

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A huszonkettedik fordulóban három hazai siker, három döntetlen és két idegenbeli győzelem született. Összesítésben: 176 meccsen 86 hazai győzelem, 49 döntetlen és 41 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (egy góllal), szombaton öt találkozón volt csekély hét gól (átlagban 1,4), míg vasárnap a két meccsen hét gól született (átlag: 3,5). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve nincs változás: a Győri ETO (10 győzelem, 1 vereség) az első, a DVSC a második (9 győzelem, 2 döntetlen), míg a Videoton a harmadik (9 győzelem, 2 vereség). Az FTC október után nyert ismét hazai pályán, de ezzel még mindig csak 15. a listán. A Zalaegerszeg a leggyengébb a saját környezetében (8 pont). A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (ötöt), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (ötöt-ötöt). A legtöbb gólt hazai környezetben a Debrecen rúgta, 32-t.

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (hét győzelem, négy iksz), viszont három csapat nem nyert: Vasas, Kaposvár, Zalaegerszeg. A ZTE az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak öt gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Honvéd és a Kecskemét már 18 találatnál jár. A Debrecen mindössze három gólt kapott tizenegy idegenbeli meccsén.

Lapok

Mindössze 32-szer nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért a 22. fordulóban (átlag: 4), ami egyértelmű visszafogottságot jelent, ráadásul pirosat egyetlen alkalommal sem adtak a sporttársak. A legutóbbi három forduló 24 mérkőzése közül mindössze egyen (Zalaegerszeg–Haladás) volt kiállítás.

A lapok számát tekintve hét sárgával a legdurvább az Újpest–Debrecen meccs volt (2-5), ám mindössze két lapot osztottak ki a bírók a Zalaegerszeg–Győr (1-1) és a Paks–Kaposvár (0-2) találkozókon.

A Kecskemét és a Pécs gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot: 62-t, a Pápa és a Haladás 55 lappal áll. A pirosaknál héttel továbbra is a vasiak vezetnek, második a ZTE hattal. A sportszerűségi lista élén a DVSC-hez (42 sárga lap és két piros) csatlakozott a Paks (36 sárga, 4 piros).

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz 22 forduló óta nyeretlen. A Ferencváros négy nyeretlenül megvívott hazai találkozó után (amelyeken egy gólt rúgott) nyert ismét az Albert Stadionban.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (a 16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 18 ponttal, a DVSC lenne a második (17), míg az ETO a harmadik (16 pont). A ZTE három ponttal kullog a sor végén. Csak a négy tényleges tavaszi forduló alapján 4 győzelem és 1 döntetlen áll a hajdúságiak és a győriek neve mellett, míg a ZTE két döntetlennel zárná a sort.

Ebben a körben – csakúgy, mint egy hete – négy büntetőt rúghattak a csapatok. Kihagyta a Haladás, berúgta az FTC, az Újpest és a Kecskemét. A forduló előtt a DVSC volt az egyetlen csapat, amely ellen nem ítéltek büntetőt, ez a sorozat most megszakadt. A Honvéd rúgta a legtöbb büntetőt, 11-et. A Kecskemét és a Vasas ellen ítélték a legtöbb büntetőt, nyolcat.

Tizenhat győzelme van a Debrecennek és a Győrnek, 14 a Videotonnak, míg a ZTE az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (12 iksz), míg a Győr és a Videoton csak kétszer-kétszer osztozkodott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizennégy vereség van a Zalaegerszeg neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket, akkor a DVSC vezetne 43 ponttal, a Győrnek 40 pontja lenne. A végén a ZTE és a Vasas, Pápa páros kullogna (15 illetve 20 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott is a Debrecen vezetne (44 pont), a Videoton (41 pont) előtt. Itt is a ZTE lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa az utolsóelőtti (22 pont).

Olvasói sztorik