Hírek

Milyen az átlagfocista és mennyit keres?

A futballpiac sokszor fantasztikus átigazolási számait hallva-olvasva mindenkiben az a meggyőződés alakulhat ki, hogy a csillagászati összegekért klubot váltott labdarúgók hatalmas pénzeket kaszálnak.
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ami nyilván igaz a legnagyobb sztárokra, csakhogy a többség kénytelen szerényebb tételekkel beérni. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megbízásából készült felmérésből pontosan kirajzolódik, milyen is egy mai átlagfocista: 23 éves, brazil, és nem keres annyit, amennyit szeretne – írja az MTI.

A kutatás a tavalyi nemzetközi transzfereket vette górcső alá, szám szerint több mint 11-500 futballista átigazolását, akik nemcsak klubot, hanem országot is váltottak: azaz a saját hazájukba más csapathoz szerződött labdarúgókra nem terjedt ki a felmérés. Értük mindösszesen 3,1 milliárd dollár fizetett új kenyéradójuk, ami kétségkívül szép summa, de ha a tények mögé nézünk, megváltozik a kép.

A rekordokat döntögető és az újságok címlapjaira kívánkozó árak ugyanis csak egy nagyon szűk réteget érintenek. Közéjük tartozik például Dzsudzsák Balázs, akiért állítólag 14 millió eurót utalt az orosz Anzsi Mahacskala a holland PSV Eindhovennek, azóta már továbbadta 19 millióért a Dinamo Moszkvának. Az egy átigazolás során megmozgatott tipikus összeg ugyanis csak 200 ezer dollár volt.

Ennél is jobban meglepte azonban a kutatás készítőit, hogy az összes tavalyi átigazolás közül csupán 14 százalék esetében történt pénzmozgás. Vagyis a 11-500 játékos 86 százaléka ingyen váltott csapatot! Az első pillantásra megdöbbentő adat magyarázata, hogy ők – szakszóval – szabadügynökök voltak, tehát olyan focisták, akiknek lejárt a szerződésük előző klubjuknál, vagy első profi szerződésüket írták alá.

Olvasói sztorik