Hírek

A labdarúgók nevelése is presztízskérdés!

Háromoldalú együttműködésnek köszönhetően megvan az egyesületek közötti átjárhatóság Debrecenben.
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ha labdarúgás, és Debrecen, akkor DVSC! Ez a képlet sokáig egyértelmű és vitathatatlan volt, a közelmúltban azonban megváltozott, a DEAC-nál ugyanis komplex futballfejlesztési program indult. A debreceni futballbázis szélesítése nem csak a fiatal játékosokat, hanem a kezdő edzőket is érinti. A DEAC Labdarúgó Utánpótlás szakmai igazgatója, az egyetemi futballprojekt szakmai főnöke nem más, mint a korábbi élvonalbeli edző, Pajkos János, aki jelenleg is az NB II-es Balmazújvárosi FC szakmai tanácsadója.

A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy az egymást segítő DSI, DVSC és DEAC csapatai rivalizálnak is egymással, hiszen a labdarúgók nevelése presztízskérdésnek számít, de fiatalkorban még nem az eredményen, hanem a képzésen van a hangsúly.

– Nagyjából háromnegyed évvel ezelőtt láttak munkához a DEAC-nál. Elégedett az eddigi eredményekkel?
– Igen, lehet mondani. Sikerült az utánpótlást hamar felépíteni, nem gondoltuk, hogy ilyen hamar ennyi gyereket össze tudunk szedni, de szerencsére sikerült – válaszolta a Rangadó megkeresésére Pajkos János. – A feltételek adottak, minden a rendelkezésünkre áll. A pályahelyzet egyelőre meglehetősen szűkös, mert a DVSC csapatai még ott edzenek nálunk, de őszre elkészül az akadémia, és akkor ez is megoldódik.

– A közelmúltban köttetett egy hármas együttműködési megállapodás a debreceni labdarúgó utánpótlás-nevelő egyesületek között. Ennek mi a legfőbb hozadéka?
– Nagyon fontos, hogy megvan az átjárhatóság. Aki tehetséges, az kerüljön át a jobbakhoz, hiszen ott jobban tud fejlődni. Hogy hány éves korban? Az NB I-es csapat privilégiuma, hogy mikor lát benne fantáziát! Aki le van maradva, vagy később érő típus, az hozzánk kerülhet, és megfelelő munkával később úgy mehet vissza a DVSC-hez, hogy hozzá tudtunk tenni a fejlődéséhez. Fontos, hogy ott lebegjen a szemük előtt: oda lehet kerülni! Az idei év elején volt egy torna, amelyen a DVSC-vel együttműködő csapatok, valamint a Debreceni SI és a DEAC vett részt, a 2002-es korosztályban játszottunk, nagyon jól sikerült. Nyáron szabadtéren is megrendezzük, mert jó kezdeményezésnek bizonyult.

– Több településen egészségtelen mértékű rivalizálás folyik már utánpótlásszinten, Debrecenben ez a három szervezet inkább egymást erősíti.
– Sok olyan csapat van, amivel rivalizál ez a három klub! De ez nem jelenti azt, hogy egymással ne rivalizálnának, hiszen presztízskérdés a labdarúgók nevelése is. Mindenki jobb akar lenni a másik korosztálynál, de ebben az életkorban még nem az eredményen, hanem a képzésen van a hangsúly.

– A DEAC-nál az edzőképzés is fontos feladat?
– Igen, egy közös edzőtovábbképző-napot tervezünk, amelyen mindhárom egyesület részt vesz. A DEAC részéről vállaltam, hogy azokat a játékosokat, akik a DVSC-ben szerepelnek, és hosszabb távon, edzőként is számítanak rájuk, de ott még nem találnak nekik munkát, szívesen alkalmazzuk. A legfiatalabb edzőgeneráció tagja nálunk Kerekes Zsombor, Garamvölgyi Péter és Igor Bogdanovics, ők nagyon jó irányba haladnak.

– Mennyi ideje marad a Balmazújváros NB II-es csapatára?
– Segítettem játékosokat szerezni, és azt vállaltam, hogy Arany László vezetőedzővel tartom a kapcsolatot, vele konzultálok. Ha bármiben megkérdezi a véleményemet, segítségére vagyok. Ez jól is működik, hiszen ő higgadt, tiszta fejjel gondolkozik a labdarúgásról. Jó irányba halad, jó a felfogása. Az eredményeken is meglátszik, hogy jól fogta meg a csapatot.

Az együttműködési megállapodásról…
A debreceni labdarúgó utánpótlás-nevelő egyesületek között létrejött együttműködési megállapodás a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola, a DVSC és a DEAC között köttetett. Célja, hogy a három egyesület között az eddigieknél könnyebb és több átjárási lehetőséget biztosítson a gyerekek számára. Közös célkitűzés, hogy megfelelő játéklehetőséget biztosítsanak a fiatal focistáknak, hogy a másik csapatban játéklehetőséget kapjon az is, aki esetleg a saját együttesében kevesebb alkalommal jutna szóhoz.
Olvasói sztorik