Hírek

Visszatekintő a 21. fordulóra

Csak a Debrecen nem nyert az első három csapat közül, a Vasas rossz sorozata megszakadt, oda a Kaposvár hazai veretlensége.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gólok

A 21. fordulóban végre összekapták magukat a csatárok: 32 gól született, ami remek termés: 4-es gólátlagot jelent mérkőzésenként! Eddig 467 találat született a bajnokságban, fordulónként 22,23. Tavasszal ez volt a leggólgazdagabb kör.

Két csapat jutott el négy gólig (Kecskemét, Győr), háromig pedig három együttes. Csak egy csapat, az Újpest nem rúgott gól. A legtöbb találat az Illovszky Stadionban, a Bozsik Stadionban és a Rákóczi Stadionban esett (öt), míg Diósgyőrben csak egyet láttak. A bajnokság gólrekordere továbbra is a Kaposvár–Paks és a Paks–Pécs meccsek: nyolc-nyolc góllal (mindkettő 4-4 lett).

A lőtt gólok listáját – az első forduló óta – a DVSC vezeti (42), a Győr azonban nagyon megközelítette (41). A legjobb gólkülönbség továbbra is a debrecenieké (+27), a Videoton a második (+24). A kapott góloknál a Zalaegerszeg az első (49), a Paks a második (39). A legrosszabb gólkülönbség a zalaiaké: -30.

Mindegyik sereghajtó betalált, de eddig így is mindössze 19 gólt rúgott a ZTE, húszat az FTC, 21-et a Vasas és a Pápa. A legjobb védelem cím jelenleg megosztva jár a Debrecennek és a Videotonnak (15 kapott gól).

A góllövőlista élén az ex-honvédos Danilo Oliveira áll 14 góllal, ám a 12 gólos, ex-fehérvári André Alvest megelőzte a debreceni Adamo Coulibaly (13). Alveshez csatlakozott a fehérvári Nemanja Nikolics. A legjobb magyar pozíciója megosztva jár Bajzát Péternek és Lencse Lászlónak (9).

A legtöbb gólt továbbra is a paksiak látták, hiszen 34-39 a különbségük, azaz 73 találat esett az ő meccseiken, ez átlagosan 3,47-et jelent. A leggólszegényebb mérkőzéseket a Ferencváros játssza, amely 41 góllal áll (20-21), ez kevesebb, mint két gól meccsenként (1,95).

Az OTP Bank Liga 21. fordulójának első félideiben mindössze 8 gól esett, míg fordulás után 24!

Péntek, szombat, vasárnap vs. 1, X, 2

A huszonegyedik fordulóban csak egy döntetlen született. Négy hazai siker mellett azonban három helyen az idegenben játszók sziporkáztak és nyertek.

Összesítésben: 168 meccsen 83 hazai győzelem, 46 döntetlen és 39 idegenbeli siker született. Pénteken ebben a fordulóban egy meccs volt (öt góllal), szombaton öt találkozón volt 19 gól (átlagban 3,8), míg vasárnap a két meccsen nyolc találat született (átlag: 4). Az eddigi legjobb átlagú nap továbbra is az első forduló péntekje volt, hét találattal.

Hazai vagy idegenbeli

A hazai mérleget tekintve változásról számolhatunk be: a Győr (10 győzelem, 1 vereség) átvette a vezetést a Debrecen előtt (9 győzelem, 2 döntetlen), míg a Videoton a harmadik (8 győzelem, 2 vereség). Elveszítette otthoni veretlenségét a Kaposvár (3 győzelem és 7 döntetlen után jött az első vereség), így már csak a DVSC veretlen otthon. A Zalaegerszeg a leggyengébb a saját környezetében (8 pont), de az FTC is csak tíz pontot gyűjtött. A legtöbb vereséget otthon a Pápa szenvedte el (ötöt), a legkevesebb gólt pedig a Videoton és a Siófok kapta (ötöt-ötöt). A legtöbb gólt hazai környezetben a Debrecen rúgta (32).

Idegenben egyedül a DVSC veretlen (hat győzelem, négy iksz), viszont már csak három csapat nem nyert: Vasas, Kaposvár, Zalaegerszeg, hiszen a siófokiak begyűjtötték első idegenbeli sikerüket. A ZTE az egyetlen, amelyik még pontot sem szerzett. Az Újpest csak öt gólra volt képes saját pályáján kívül, míg a Honvéd már 18 találatnál jár. A Debrecen mindössze két gólt kapott kilenc idegenbeli meccsén.

Lapok

A két héttel ezelőttihez hasonlóan visszafogták magukat a fiúk: 35-ször nyúltak a zsebükbe a bírók sárga lapért, ez mérkőzésenként 4,38-as átlag, pirosért pedig egyetlen alkalommal sem.

A lapok számát tekintve hat sárgával a legdurvább a Honvéd–Kecskemét és a Vasas–Zalaegerszeg meccsek volt (2-4). Mindössze három lapot osztottak ki a bírók a Győr–Paks (2-1) és a Pécs–Videoton (3-0) találkozókon.

A Kecskemét gyűjtötte be a legtöbb sárga lapot: hatvanat; a Pécs 59, míg a Haladás 54 lappal áll. A pirosaknál továbbra is a vasiak vezetnek (7), második a ZTE (6). A DVSC a legsportszerűbb, 37 sárga lappal és két pirossal.

Érdekességek, szériák

A Zalaegerszeg tehát továbbra sem tudott nyerni még a bajnokságban, azaz 21 forduló óta nyeretlen. A Kaposvár elveszítette hazai veretlenségét: a tizenegyedik meccsen nyert a vendégcsapat.

Ha a tiszta tavaszt nézzük (16. fordulótól), akkor a Videoton vezetne 15 ponttal, a DVSC lenne a második (14), míg az ETO a harmadik (13 pont). A ZTE három ponttal kullogna a sor végén. Csak a négy tényleges tavaszi forduló alapján 3 győzelem és 1 döntetlen áll a hajdúságiak és az ETO neve mellett, míg a ZTE két döntetlennel zárná a sort.

Ebben a körben négy büntetőt rúghattak a csapatok. Kihagyta a DVSC, berúgta az ETO, és egyet kihagyott, egyet belőtt a Haladás. Először fújtak be tizenegyest a Ferencváros ellen (rögtön kettőt), így a Debrecen az egyetlen csapat, amelyik ellen nem ítéltek büntetőt. A Honvéd rúgta a legtöbbet, 11-et. A Kaposvár ellen ítélték a legtöbb büntetőt, hetet.

Tizenöt győzelme van már a Debrecennek és a Győrnek, 12 a Videotonnak, míg a ZTE az egyetlen csapat, amelyik még nem nyert. A Kaposvár a döntetlenkirály (11 iksz), míg a Győr és a Videoton csak kétszer-kétszer osztozkodott meg a pontokon. Veretlen a DVSC, azonban már tizenhárom vereség van a ZTE neve mellett.

Ha az első félidő után lefújnák a mérkőzéseket végérvényesen, akkor a DVSC vezetne 40 ponttal, a Honvédnak 38 pontja lenne. A végén a ZTE és a Pápa kullogna (15 illetve 19 pont). Amennyiben csak a második játékrész számítana, ott a DVSC vezetne (41 pont), a Videoton (38 pont) előtt. Itt is a ZTE lenne az utolsó (15 pont) és a Pápa az utolsó előtti (21 pont).

Olvasói sztorik