Hírek

Nem elég egészségesnek lenni…

A versenysportban nem elég egészségesnek lenni, igazolni is kell azt!
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, az OTP Bank Liga legutóbbi fordulójában nem léphetett pályára a Győri ETO elleni meccsen Haris Mehmedagics, a Vasas horvát védője, mert nem volt rendben az igazolása. Eleinte arról szóltak a hírek, hogy lejárt a sportorvosija, aztán kiderült, hogy érvényes ugyan, de az engedélyt nem találták, csak később derült ki, hogy belekeveredett Kovács Gábor igazolásába! A klubvezetés Golecz Gábor technikai vezetőt tette felelőssé az esettel kapcsolatban, és menesztette.

A Rangadó.hu számára ez adta az ötletet az alábbi összeállításhoz. Megkérdeztünk néhány illetékest, technikai vezetőt, náluk hogy kezelik a nyilvántartást, illetve a sportorvosi engedélyeket. Hasonlóra a magyar élvonalban legutóbb 2010 augusztusában, a Siófok–Videoton meccsen akadt példa.

„Pokoli hőségben, 36 fokban kezdődött el a mérkőzés Siófokon. Ám mielőtt a két csapat kivonult volna a pályára, Németh Ádám játékvezető meghökkentő hírrel szolgált a fehérváriaknak: a cserék közé nevezett Vaskó Tamás öltözzön vissza civilbe, mert nem léphet pályára, hiszen lejárt, nem érvényes a sportorvosi igazolása. Amatőr, pancser hiba Magyarország egyik, ha nem a legprofibbnak hitt és mondott klubjánál. Nyilván van felelőse az esetnek, s vélhetően a retorzió sem marad el, legalábbis Mezey Györgyöt ismerve.” – írta a Fejér megyei Hírlap.

A sportolói igazolás a labdarúgók esetében is egy A6-os méterű kartonlap, amely két darabból áll: az egyik a versenyigazolvány, a másik a sportorvosi engedély. A versenyigazolványban szerepel a játékos fényképe, amely nem lehet egy évnél idősebb, tehát minden évben frissíteni kell. A magyar labdarúgók esetében a megyei szövetség, a külföldiek esetében pedig az MLSZ gondozza az igazolványokat. A versenyigazolványban szerepel a labdarúgó azonosítószáma, amely az elektronikus jegyzőkönyvekhez is okvetlenül szükséges, továbbá a játékos neve, a születési évszáma, az anyja neve, a klub neve, amelynél le van igazolva, a versenyengedély típusa, illetve a státusza (profi/amatőr).

Fel van tüntetve továbbá, hogy meddig érvényes a versenyigazolás. Ez általában egy év, de a külföldieknek ideiglenes játékengedélyt is kiadhatnak, mert a munkavállalási engedély megszerzésének hatvannapos átfutása van. Az is előfordult már, hogy ez lejárt, tehát az illetékeseknek erre is oda kell figyelniük. A sportorvosi 18 éves kor alatt fél évig, 18 éves kor fölött egy évig érvényes, és az számít, hogy a vizsgálat idején betöltötte-e a 18. életévét. Öt dolognak kell szerepelnie: a dátumbélyegzőnek, a versenyezhet bélyegzőnek, a sportorvos saját pecsétjének, a régiós sportorvos pecsétjének, és az orvos aláírásának. Ha ez az öt dolog rajta van a kartonlapon, csak akkor érvényes!

Ezeket minden meccs előtt átnézi mindkét játékvezető. Ha az ő figyelmüket esetleg elkerülni egy hiányosság, az komolyabb problémához, pontlevonáshoz vezethet. A közelmúltban a Duna FC Tatabánya – Győri ETO FC II másodosztályú felnőtt mérkőzésen fordult elő, hogy a hazaiak egyik játékosának lejárt a versenyengedélye, de kiderült, hogy az előző meccsen mégis játszott! Ez a bírókra sem vet jó fényt…

Győri ETO FC

– Ez eléggé felelősségteljes munka, hiszen ötven felnőtt labdarúgónk van az NB I-es, az NB II-es, illetve az U19-csapatban összesen – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Lencse Gyula, a Győri ETO FC technikai igazgatója. – Rendszerben kell gondolkodni. Én úgy szoktam, hogy nyáron, amikor elkezdődik a felkészülés, tehát az első bajnoki meccs előtt elküldöm a játékosainkat orvoshoz. Nem csak azért, hogy érvényes legyen az igazolásuk, hanem azért is, mert ezt a mi klubunknál nagyon komolyan veszik, de ha az alapos kivizsgálás során az itteni orvosi stábnak valami elkerüli a figyelmét, ott kiszűrhetik. Aki 18 év alatti, azt a téli szünetben megint elküldjük.

Igen ám, de mi történik akkor, ha valaki év közben érkezik?!

– Azzal lehet probléma, ha egy játékos eligazol valahova – folytatta Lencse Gyula. – Hozzánk például érkezett Kamber, neki volt érvényes sportorvosija, de én elküldtem itt, Győrben is. Nem lenne rá szükség, de nyáron is el fogom küldeni, ha akkor is a mi labdarúgónk lesz. Csak az hibázik, aki dolgozik, de megfelelő alapossággal és körültekintéssel ezeket el lehet kerülni. Én nyolc éve csinálom, van tapasztalatom. Ez felelősségteljes dolog, viccesen azt szoktam mondani, hogy én tudom megbuktatni a klubot, ha olyat engedek pálya, akit nem lenne szabad. A sárgalapokra, eltiltásokra is figyelni kell!

Haladás Sopron Bank

– A felnőtteknek egy évre adják meg az engedélyt, ezért nyáron, mielőtt indul a bajnokság, előre be kell jelentkezni a sportorvoshoz, ahol megmondják, melyik az a két-három nap, amikor mehetnek a játékosaink – mesélte Vörös Csaba, a Haladás technikai vezetője. – Minden sportegyesületnél kötelező az orvosi vizsgálat, és akit rendben találnak, annak az igazolásába egy évre beütik a pecsétet. 18 alatt fél évre érvényes, tehát ezt meg kell hosszabbítani január-februárban. Ha valakinek problémája van például a szívével vagy a vérnyomásával, akkor csak időszakos engedélyt kap, és egy hónappal később újabb ellenőrzésre kell mennie. Aki télen érkezik, és megkapja egy évre az orvosit, annak értelemszerűen a következő télen jár le, erre is figyelni kell. A Videotonnál tavalyelőtt előfordult, hogy Vaskó Tamás játszhatott volna egy szombati, Siófok elleni meccsen, de eltolták vasárnapra, így nem léphetett pályára. A játékvezetők minden esetben ellenőrzik az érvényességet, ennek ellenére én is szoktam ellenőrizni a tavaszi és az őszi idény előtt is.

Kaposvári Rákóczi FC

– Az én feladatom a sportorvosi engedélyek időtartamának és lejáratának nyomon követése – mesélte Takács Róbert, a somogyiak technikai vezetője. – Van egy rendszer, az iroda.mlsz, amelynek a sportorvosi részét folyamatosan frissítem, s abban is látom, kinek mikor jár le az engedélye. A lejárat előtt már egy hónappal jelzem felé, hogy sportorvoshoz kell mennie. Amikor elmegy, az igazolványt magával viszi, s az orvos bebélyegzi a vizsgálat időpontját, a lejárat időpontját, ellátja további bélyegzőkkel, amelyek nem csak az időtartamra vonatkoznak, majd aláírja.

Pécsi VSK-Pannonpower, kosárlabda

– Van egy gyűjtő, lefűzhető dossziém, abban van az összes játékos igazolása mezszám szerint növekvő sorrendben, együtt a felnőtt- és az U23-keret. Van egy varázstáskám, anélkül nem megyek soha sehova, az igazolások mindig benne vannak, év közben nem kerülnek ki soha – mesélte jól bevált módszeréről Kövecses József, a baranyaiak technikai vezetője. – Mivel az orvosi nálunk is egy szezonra érvényes, nem fordulhat elő, hogy idény közben lejár. Régen három hónapra, vagy fél évre adták. A szezon közben érkezők mindjárt orvosi vizsgálaton vesznek részt, addig nem is készül el az igazolásuk, de mivel ők a többieknél később jöttek, nekik biztosan jó az engedélyük a szezon végéig.

Fino-Kaposvár, röplabda

– Csináltam egy listát, amiben mindenkinek a neve az igazolásának a száma, és az érvényesség dátuma benne volt – árulta el Horváth Dániel, a férfiröplabdázók bajnokcsapatának technikai vezetője. – Az 18 év alattiaknak nálunk is csak fél évre adják az orvosit, a 18 év fölöttieknek pedig egy évre. Szeptemberben megcsináltatta az egész csapat, és az jövő szeptemberig jó. Persze, vannak kivételek: Geiger András később érkezett, neki teljesen új igazolást kellett csináltatni, mert évek óta külföldön szerepelt. Feladónk, ifj. Laszczik Iván szintén később csatlakozott az együtteshez, neki már volt sportorvosija, de csak januárig volt érvényes, akkor csináltatta újra. A Csepel elleni bajnoki meccs előtt néhány nappal járt le, azt el is néztem egy kicsit… Azon a meccsen nem játszhatott, de nyertünk három-nullára! Hétfőn egyből elment orvoshoz, és kedden, a Magyar Kupa-meccsen már játszhatott.

Olvasói sztorik