Hírek

(Házi)rend a lelke mindennek!

Van, ahol a sörözés sem tilos, de van, ahol az utcára sem léphetnek ki!
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat este három fiatal Haladás-játékost megvertek egy szombathelyi, belváros-közeli presszóban. A nyugat.hu beszámolója szerint a csata elég egyoldalú volt, mert egy íratlan szabály szerint a Haladás játékosainak kerülniük kell a konfliktust, az ilyen esetekben még vissza sem üthetnek, nehogy nagyobb baj legyen az ügyből.

A Rangadó.hu-nak ez a sajnálatos eset adta az ötletet, hogy utánajárjon, hogyan szabályozzák sportolóik magánéletét a klubok?! A legtöbb példát természetesen a hazai labdarúgóéletből vettük, de a pécsi kosárlabdázóknál, illetve egy angliai egyetemi röplabdacsapatnál is érdeklődtünk. Ami a magyar focit illeti, mindenhol határozottan állították, hogy az öltözői házirend, illetve a munkaszerződésben rögzített szabályozások segítségével megelőzhetők a sportolói kilengések.

Győri ETO FC

A munkaszerződésekben nem szerepelnek szabályozások, tiltások ebben a témában, az első csapatnak viszont van egy saját belső házirendje. A játékosok egy része a Fehér Miklós Akadémiáról kerül ki, ahol komoly nevelést kapnak arra vonatkozóan, hogyan viselkedjenek. Van egy pedagógiai alapelve az akadémiának, amely nem konkrétan etikai kódex, hanem a nevelési-oktatási célokat foglalja össze.

– Egy profi labdarúgóklubnál profi labdarúgók sportolnak, ami azt jelenti az én olvasatomban, hogy profi módon kell élniük a magánszférában is, hogy profi teljesítményt tudjanak nyújtani – nyilatkozta a Rangadó.hu érdeklődésére Lencse Gyula, a Győri ETO FC technikai igazgatója. – Ezt nem is kell jelentősen boncolgatni. Nálunk is vannak egységes házirendek, amelyekben szabályozva van, mikor, hogyan, mi módon, milyen mennyiségben lehet a magánéletben ilyen dolgokat folytatni. Ők példaképek is, tehát soha nem viselkedhetnek úgy, nem keveredhetnek bele olyasmibe, hogy negatív módon ítéljék meg őket, s ezáltal a klubot is. Részleteket nem mondhatok, ez csak az öltöző belső életére tartozik. Minden edzőnek, minden klubnak megvan a belső értékrendje, de ez csak azokra tartozik, akik abban a közegben élnek.

Haladás Sopron Bank

– A házirend ki van függesztve, de egy példányt kapnak is belőle a játékosok. Az abban megállapítottak kötelezőek mindenkire – mesélte Vörös Csaba, a szombathelyi klub technikai vezetője. – A mérkőzések után jobb, ha elkéredzkednek, de nincs meghatározva, hogy nem mehetnek el. Persze, nem viselkedhetnek úgy, hogy szégyent hozzanak a Haladásra! Az belefér, hogy megisznak egy sört vagy egy kisfröccsöt, Németországban például kötelező a meccsek után sört inni, mert az jól pótolja az ásványi anyagokat. Nálunk nem kötelező, de nem büntetünk, kivéve, ha valaki olyat követ el ittasan, amivel a Haladás jó hírnevét csorbítja. Benne van a szerződésben, hogy így nem viselkedhet!

– Van házirendünk, amit a játékosoknak be kell tartaniuk. Benne van a szerződésükben, hogy az aláírásukkal tudomásul veszik a leírtakat – tette hozzá Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője. – Hét közben fél 11 után kötelesek otthon tartózkodni, a mérkőzést megelőző napon pedig 10-től. A vezetőedző, illetve a sportigazgató engedélyével ez persze módosítható, és a mérkőzés utáni estére nem vonatkozik. Az akadémiánkon etikai szabályzat van, illetve a kollégiumban és az iskolában is létezik külön házirend.

Kaposvári Rákóczi FC

– A Rákóczinál is és a Bene Ferenc Akadémián is van házirend. A felnőtt csapatnál már az NB I-be jutás előtt is volt – nyilatkozta a Rangadó érdeklődésére Illés János, ügyvezető. – Prukner László idejében nyilván más volt, mint most, Sisa Tibor vezetésével, de az eltérés nem jelentős. Nem tudom pontosan, hogy 10 vagy 11 óráig lehet a meccs előtti napon szórakozóhelyen tartózkodni, de szabályozza, hogy hova mehetnek, mit csinálhatnak, hogy viselkedhetnek a játékosok, és tartalmazza például az indokolatlan sárga és piros lapokért járó szankciókat is. Ez ki van nyomtatva és ki van kifüggesztve.

– A házirendet a csapatkapitánnyal egyeztetve a vezetőedző állítja össze – mondta Takács Róbert, a somogyiak technikai vezetője. – Ez minden klubnál változik, de az alapdolgok mindenhol ugyanazok: az alkoholfogyasztás, a mérkőzés előtti nap szabályozása. Elvárás az olyan fajta életvitel, ami azt mutatja, hogy az illető a Kaposvári Rákóczi igazolt labdarúgója. Úgy kell viselkednie, bárhol jelenjék is meg. Az alkoholfogyasztás teljesen kizárt, nálunk nem fordulhat elő.

Akadémiai szokások

Utánanéztünk az akadémiai házirendeknek is. Megállapítható, hogy így vagy úgy mindegyik szabályozza a legfontosabb kérdéseket, a legkomolyabb, legrészletesebb dokumentum kétségkívül a felcsúti PFLA házirendje.
A győri Fehér Miklós Akadémia alapelvei
A szombathelyi Illés Akadémia házirendje
A kispesti Magyar Futball Akadémia házirendje
A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia házirendje

Pécsi VSK-Pannonpower, kosárlabda

– Mérkőzés előtti napon 23 óra után nyilvános helyen nem tartózkodhatnak a játékosok, de még az utcán sem lehetnek – mesélte Kövecses József, a baranyaiak technikai vezetője. – Alkoholt alapból nem fogyaszthatnak, ez külön kérés, és a házirendben is szabályozva van. Szerencsére az elmúlt időszakban nem is volt balhés típusú játékosunk, tehát nem kell fenyegetőzni, mert ezeket betartják, nem volt gond senkivel. A meccs után nincs megszabva, hogy nem mehetnek el bulizni, ha volt például hét közben névnap vagy születésnap, vagy pusztán csapatösszetartás-jelleggel. Az idei egy normális, intelligens társaság, normális életet élnek, tehát nem kell attól tartanunk, hogy valaki úgy beveti magát az éjszakában, hogy több napra kiüti magát. Biliárdozni, pizzázni, kávézni el szoktak járni, de nem kell őket szabályoznunk, sportszerű életet élnek.

Leeds Metropolitan University (Anglia), röplabda

– Vannak szabályok, ezeket egy szerződésben rögzítjük is minden évben. Annyi a lényeg, hogy nyilván lehet szórakozni, de például két és fél éve, amikor az egyetemet elérte a válság, páran kimentek bulizni a szezon elején, és egy itteni nagy újság, a Yorkshire Evening Post rászállt a sulira. Valaki látta a csapatot, hogy mindenki jól érzi magát. De a vezetők nem csináltak semmit, csak mondták, hogy kicsit vegyünk vissza most, mert azt firtatta az újság, hogy a suli mire költi a pénzét, amerikai kosarasoknak és magyar röplabdásoknak fizetnek évi több ezer fontokat, meg ilyesmi – mesélte Tóth Milán, aki három és fél éve tanul és sportol Angliában. – Az is elvárás, hogy az internetes közösségi oldalra ne rakjuk ki a fényképeket, mert előfordult, hogy az edző behívott minket két nappal a buli után, és már az összes partifotó ott volt a gépén!

– Ezek olyan dolgok, hogy félévben egyszer elmegyünk bulizni… De ebben az évben például a kutyát sem érdekli, mit csinálunk – folytatta Tóth Milán. – Azt azért elvárják tőlünk, hogy ne dohányozzunk, alkoholt mértékkel fogyasszunk, egészséges életet éljünk, az edzésre és az egyetemre mindig megfelelő állapotban érkezzünk. De ezekkel nincs gond, mert senkinek nincs káros szenvedélye. Mondjuk egyszer volt egy magyar ösztöndíjas, aki mindig csontrészeg volt. Vele próbáltak beszélni a fejesek, segítettek neki, aztán inkább eltűnt a srác. De ő nem röplabdázó volt. És három évvel ezelőtt volt egy magyar kosaras lány is, ő példátlan magatartást tanúsított mindig! El is volt hízva rendesen, és az edzéseken is modortalan volt. Ő három hónapig bírta, de persze a viselkedésétől mi is elhatárolódtunk, mert tudtuk, hogy sokat tesznek értünk az egyetem vezetői, ezt pedig azért a tanulók 95 százaléka maximálisan meg is hálálta.

Olvasói sztorik