Hírek

Tesztvizsgán jártak a bírók

Az MLSZ évente legalább két alkalommal rendez vizsgát a játékvezetők számára. [b]Bővítve![/b]
Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ Játékvezető Bizottság éves tervének megfelelően – nemzetközi előírásoknak is eleget téve – március 20-án, a Puskás Ferenc Stadionban találkoztak az országos játékvezetői keret tagjai. A bajnokságok első két osztályában működő játékvezetőkön (90 fő) kívül a felmérésre ezúttal meghívást kaptak az NB III-as mérkőzéseken szereplő fiatalok (20 fő), valamint a legtehetségesebb női játékvezetők és asszisztensek (19 fő) is.

A délelőtt folyamán a FIFA-követelmények szerinti fizikai tesztek teljesítésére került sor, ez – egy sérülést leszámítva – nem okozott gondot senki számára. A fizikai felkészültséget látva teljes megelégedésének adott hangot az UEFA játékvezető bizottság jelenlévő képviselője, Jozef Marko is.

A bíróknak a FIFA által meghatározott sprint- és hosszú távú futásokat szintidőn belül kell teljesíteniük. A FIFA-licenccel rendelkező játékvezetők számára a 6×40 méteres távot egyenként 6,2 másodpercen belül kell lefutniuk, míg a 20×150 méteres távot egyenként 30 másodpercen belül kell teljesíteniük.

A felméréseken túl elméleti képzésre is sor került. Az élvonalban működő játékvezetőknek Kabók József, az MLSZ biztonsági szakreferense a mérkőzések rendezéséről, az esetleges rendbontások esetén elvégzendő feladatokról tartott előadást.

Délután a résztvevők megismerkedhettek az UEFA játékvezető bizottság új összetételével, működési rendjével. Jozef Marko előadásában kiemelte, hogy az európai szövetség nagyra értékeli, hogy minden kategóriában (nagypályás férfi-női, futsal, strandlabdarúgó) található magyar játékvezető a kontinens elitjében.

A tavasszal lejátszott bajnoki- és kupatalálkozók tapasztalatait Hanacsek Attila, Puhl Sándor és Vágner László osztotta meg a játékvezetőkkel. Az egész napos program végén Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, egyben a játékvezető bizottság elnöke köszönte meg Jozef Marko látogatását, és sok sikert kívánt minden játékvezetőnek a közeljövőben várható nemzetközi és hazai feladatokhoz – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik