Hírek

Idegenben jól megy az FTC-nek

A Ferencváros 2-0-ra nyert a Pécs otthonában az OTP Bank Liga 19. fordulójában.
OTP Bank Liga, 19. forduló
Pécsi MFC-Matias – Ferencvárosi TC 0-2 (0-1)
Pécs, 5000 néző. Játékvezető: Fábián
Pécs: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Goia, Marovics (Markovics, a szünetben) – Demjén, Scsepanovics, Regedei, Kvekveskiri (Horváth Zs., 63.), Nagy O. – Okoronkwo (Fröhlich, a szünetben). Edző: Mészáros Ferenc
FTC: Jova – Grúz, Balog Z., Klein, Sváb – Jovanovics, Busai, Józsi (Lisztes, 58.), Abdi (Hakola, 71.) – Pölöskey, Somalia (Rósa D., 88.). Edző: Détári Lajos
Gólszerzők: Jovanovics (6.), Pölöskey (91.)

A hazaiaktól a házi gólkirály, Bajzát Péter, illetve a szlovén Zeljkovic, a vendégektől a holland Mark Otten, valamint a brazil Junior hiányzott. Ugyanakkor a Ferencvárosba visszatért Józsi György, Jova Levente, Liban Abdi, valamint a bosnyák Jovanovics, a baranyaiaknál pedig ott volt a kezdőben a nigériai Okoronkwo, aki a norvég Aalesund színeiben gólt lőtt az Üllői úton az Európa Ligában.

FTC-helyzettel indult a találkozó, a fővárosi szurkolók Pölöskey Péter földre kerülése után rögtön tizenegyest reklamáltak, hiába… A negyedik percben Nagy Olivér szabadrúgását védte Jova kapus. A másik oldalon Somalia passza után Sváb Dániel adott be hajszálpontosan, majd Aleksandar Jovanovics kapásból a jobb alsó sarokba bombázott! A bosnyák légiós ezzel megadta az addig sem rossz meccs alaphangját (0-1)! A gól után egyértelműen a Ferencváros irányította a játékot, szinte csak a Pécs térfelén zajlott a játék. A 13. percben Jovanovics passzolt Busai Attilához, aki az alapvonaltól beadott, Somalia visszapasszolt, az általa indított támadást remekül kísérő Jovanovics azonban nagy helyzetben a kapu fölé lőtt.

Lassan-lassan szabadult csak ki a szorításból a PMFC, de a középpályán ezután is tanácstalannak tűntek a hazaiak, és a kapura semmiféle veszélyt nem jelentettek. A folytatásban is ötlettelenek voltak a hazai pályán veretlen pécsiek, a 35. perben az FTC növelhette volna előnyét: Pölöskey indította nagyszerű mozdulattal, sarokkal Jovanovicsot, akinek remek beadása után minimum három ferencvárosi is gólt lőhetett volna, de mindannyian elrontották a lehetőségüket. Az akció végül egy újabb sikertelen tizenegyes-reklamálásban lelte halálát. A 39. percben Busai fejelt hét méterről a kapu mellé, ígéretes helyzetben. Az FTC egy góllal vezetett a szünetben.

A második félidő elején Jovanovics kapott labdát az ellenféltől, 15 méterről lőtt, Dibusz Dénes védett. A szöglet után Grúz Tamás fejelt, Dibusz csak üggyel-bajjal tudott védeni, éppen Pölöskey elé paskolta a labdát, aki öt méterről nem lőtt kapura, inkább ellőtte keresztbe… A hatvanadik percben Klein lőtt szép mozdulattal, fordulásból a kapu bal felső sarkába, de lesről, így a gól érvénytelen volt. A 65. percben Lisztes Krisztián indítása után Somalia adott be, de Dibusz mentett az érkező Pölöskey elől. Az első felvonáshoz hasonlóan a vendégek uralták a játékot, a baranyaiak nyilván szerettek volna egyenlíteni, de ebből a pályán semmi nem látszott, nem tudták átvenni a kezdeményezést, képtelenek voltak veszélyeztetni a Ferencváros kapuját. Egygólos előnyük tudtában a fővárosiak sem törték össze magukat, nem vezettek fergeteges rohamokat.

A 79. percben Horváth Zsolt került a földre a tizenhatoson belül, de egyrészt senki nem bántotta, a kifutó Jova pláne nem, másrészt a pécsi támadó kézzel ért a labdához az esése előtt. A másik oldalon Lisztes bombázott a kapu fölé 11 méterről. A kilencvenedik percben Pölöskey visszagurítását Lisztes lőtte a kapu fölé. A 92. percben Lisztes ívelt be szabadrúgást, amely eljutott Pölöskey Péterig, ő remekül tette bele a lábát a labdába, és nyolc méterről bevarrta a felsőléc alá (0-2).

A két csapat a jelenlegi szezonban háromszor találkozott korábban: kétszer a Ligakupában, egyszer a bajnokságban, és mindhárom alkalommal a Pécs győzött. A Ferencváros most teljesen megérdemelten visszavágott, így érdekességként elmondható, hogy megszakítás nélkül a harmadik idegenbeli találkozóját nyerte meg. Az FTC egyébként is eredményesebb vendégként, hiszen ez volt a hatodik sikere a mostani bajnokságban, s ebből csak kettő született hazai pályán! A PMFC odahaza sokkal hatékonyabb, de már nem veretlen: a baranyaiaknak ez volt az első kudarcuk hazai környezetben, mert szinte momentumuk sem volt az egész találkozó során.

Olvasói sztorik