Hírek

Európa Liga: hazai esélyek…

Az Olympiacos Ukrajnában, a PSV a Mestallában élhet át kellemetlen perceket...

Metalist Kharkov-Olympiacos Pireusz 1(x)!

A legjobb nyolc közé kerülés a tét immáron a második számú európai kupasorozatban. Választásunk egy ukrán-görög párharcra esett, amelynek végén a hazai publikum térhet majd haza (öröm)ittasabban…
Az ukrán együttes némiképp meglepetést okozott csoportjában azzal, hogy tulajdonképpen magabiztosan nyerte meg a kvartettet, megelőzve az AZ-t, az Austria Wient és a Malmö együttesét. Myron Markevich alakulata azonban ellentmondást nem tűrően menetel hazája bajnokságában és az EL-ben is! Mert a csapat az előző körben játszi könnyedséggel búcsúztatta a Salzburgot; szemernyi esélyt sem kaptak a sógorok, két sima meccsen maradtak alul.
És a bajnokságban is jól menetel a Kharkov! A két nagyágyú mögött a 3., ám hátránya mindössze két és öt pont! Hazai környezetben, a Metalist Stadium-ban határozottan erősek Taisonék: 8-2-1 a mérlegük! Sőt, az eddigi 21 bajnoki fellépésükön csak egyszer maradtak pont nélkül!
Masszív védekezés és attraktív támadójáték jellemzi a Metalistet, a csoportkörben 15-6-os gólarányt produkáltak, a Salzburgot pedig 8-1-es összesítéssel ütötték el az előző körben. Sok légiós szerepel a keretben, többségük dél-amerikai, és egészen remek kvalitású!
Az ellenfél a görög topcsapat, az Olympiacos lesz, amely a BL-ből kavart át az EL-be. Az elitligában kemény ellenfelek vártak Megyeriékre: az Arsenal és a Marseille mögött, a Dortmundot megelőzve lett a 3. a gárda, amely összességében nem rossz teljesítmény.
Az előző körben “keleti” ellenféllel akadt össze a hellén alakulat: a Rubin ellem kétszer is 1-0-ra diadalmaskodtak Mellbergék. A bajnokságban is jól áll a pireusziak szénája, a tabella élén állnak, igaz, a Panathinaikosszal szemben csak egy pont az előnye Ernesto Valverde társulatának.
Pompás formát mutatnak Kazim Kazimék, hiszen öt bajnokit és két EL-meccset nyertek meg úgy zsinórban, hogy Megyeri hálója érintetlen maradt!
Ha a Kharkovról azt mondtuk, hogy nemzetközi alakulat, akkor ugyanez a kijelentés igaz az Olympiacosra is. Spanyol, portugál, török, magyar, svéd, hogy csak néhány nációt említsünk…
A két pazar formában lévő alakulat között mi dönthet? Nos, szerintünk a hazai pálya előnye. Az ukránok szerintünk csekély előnyt szereznek, és nem kalkulálunk sok góllal a kilencven perc alatt!

Valencia-PSV 1!

A hétvégén kapott óriási pofonból még nem tér magához a holland gárda: a hispánok előnnyel utazhatnak majd a németalföldi visszavágóra!
A Valencia úgy tűnik, kikecmergett a hullámvölgyből. A fehér-feketék az idén kilenc bajnokit játszottak, és ezek közül csak kettőt nyertek meg. 10 pontot szereztek ebben a periódusban, amely valljuk be, nem túl meggyőző teljesítményre vall. Ám a múlt hétvégén végre győzött Unai Emery együttese: Granadáról hozták el a három pontot Feghouliék. Szerencséjük volt Albáéknak, ugyanis a riválisok is gyengélkedtek, így simán megőrizték 3. helyüket.
A BL-ben a Genket megelőzte ugyan a gárda, de a Chelsea és a Leverkusen előttük végzett, így maradt az EL. Itt az előző körben a Stoke került Jonasék útjába, ám az angolok nem tudták feltartóztatni a hispán armadát.
A Mestallában erős a brigád, a hazai és a nemzetközi porondon is bizonyították a valenciai fiúk, hogy nem szívélyes házigazdák…
A PSV története egyik legnagyobb pofonjába szaladt bele a hétvégén: a Twente egy hatost rajzolt Fred Rutten csapatának (2-6). A piros-fehér-feketék le is csúsztak a 3. helyre, ám hátrányuk az éllovas AZ-val szemben mindössze 1 egység. Idegenben nem megy igazán Toivonenéknek, a bajnokságban is csak 4-5-3-as sort tud felmutatni, amely nem túl acélos. A Twente ellen méretes zakó előtt is a túrákon volt sebezhető a gárda: ikszek és egy kiadós verség szerepelt (Groningen) statisztikájában.
Az EL-ben könnyedén ment tovább csoportjából a társaság, igaz, a Hapoel Tel Aviv, Legia Varsó, Dinamo Bukarest hármas nem is jelentett komoly kihívást Mertenséknek. Az előző körben a Trabzonsporral került szembe a csapat, de a törökök sem tudták igazén megizzasztani az eindhovenieket, kettős győzelemmel léptek tovább a Philips-gyáriak.
A spanyol klubfutballt erősebbnek tartjuk a hollandnál, ám emellett a forma is a Valencia mellett szól. A Mestallában nem jó vendégeskedni, ezt megtapasztalja a PSV is. Nem zárjuk ki, hogy eljutnak a csapatok két-három gólig!

Olvasói sztorik