Hírek

NB II: légiómentes övezetek

A tavaszi szezon előtt a HLSZ elkészítette az NB II-es csapatok korosztály- és magyar játékperc-értékeit bemutató táblázatait.

Az élvonalbeli labdarúgók átlagéletkora 26,92 év volt ősszel. Hozzájuk képest másfél évvel fiatalabbak voltak az NB II Nyugati-csoportjában pályára lépők (25,41 év) és több mint két évvel az NB II Keleti-csoportjának játékosai (24,86 év). Az osztályok közötti különbséget az igen ifjú fiókcsapatok generálják. Ennél sokkal nagyobb, szignifikáns a különbség a magyar és a külföldi játékpercek aránya között a két bajnoki osztály tekintetében. Amíg az élvonalban 62,4% magyar játékperc volt az őszi szezon 15 fordulójában (nem beleszámolva az előrehozott két játéknapot), addig az NB II Keleti-csoportjában 89,2%, a Nyugati-csoportban pedig 89,0% a magyar játékpercek arányszáma. Csaknem másfélszeres a különbség!

Érdekesség, hogy amíg a legmagasabb osztályban mindössze a Paks rendelkezik százszázalékos mutatóval, addig az NB II-ben hét csapat: az Ajka, a BKV Előre, a Budaörs és a Paks II (nyugaton), valamint a Balmazújváros, a REAC és a Vecsés (keleten).

A másodosztályban a 28 év feletti átlagos életkorral rendelkezők
• Tatabánya (29,38 év)
• Mezőkövesd (29,12 év)
• Sopron (28,54 év)
• Gyirmót (28,29 év)
• Cegléd (28,15 év)

Nyugaton a legkevesebb magyar játékpercet (68,8%) a Győri ETO FC II – Gyirmót (2-2) bajnokin regisztrálták a hazaiaknál. A legfiatalabb pályára lépő csapat (19,8 év) a Videoton-PFLA – Duna FC Tatabánya (1-3) találkozón a házigazda volt. A legidősebb csapat (30,44 év) a Tatabánya – Veszprém FC (0-0) meccsen a bakonyi együttes volt.

Keleten található a teljes NB II-es mezőny „legkülföldibb” pályára lépő csapata. A DVSC-DEAC – Nyíregyháza Spartacus (1-1) találkozón a szabolcsi együttesében mindössze 51,5% volt a magyar játékpercek aránya. A legfiatalabb csapat a Honvéd-MFA volt a szegedi (3-0) meccsen (19 év). A csoport legidősebb együttese az Egri FC – Mezőkövesd-Zsóry (1-0) bajnokin volt pályán, a vendégek átlagosan 29,93 esztendősek voltak.

További érdekességek, összehasonlítások, táblázatok és grafikonok ide kattintva láthatók!

Olvasói sztorik