Hírek

Megjelent a Fekete Könyv!

A FIFPro bemutatta a kelet-európai labdarúgók és klubok helyzetével foglalkozó Fekete Könyvet.

A hivatásos labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezetének kelet-európai munkacsoportja részéről Dejan Stefanovics, Theo van Seggelen főtitkár, és Dragisa Pejovics ismertette a Fekete Könyv jelentőségét a brüsszeli sajtótájékoztatón. Pejovics, aki egykor hivatásos labdarúgóként számos kellemetlen tapasztalatot szerzett, beszélt a klubok visszaéléseiről, a ki nem fizetett bérekről, a zsarolásról, a vesztegetésről, továbbá a játékosokat érő rasszista szurkolói megnyilvánulásokról, inzultusokról. Mivel térségünkben különösen jellemzőek ezek a problémák, a FIFPro ezért adta ki elsőként a Kelet-Európával foglalkozó könyvét. Az adatgyűjtés során 3357 labdarúgó együttműködésével összegezték a tapasztalatokat.

Természetesen Magyarországon is végzett kutatómunkát a FIFPro kelet-európai munkacsoportja. A kérdőíveket a Hivatásos Labdarúgók Szervezete közreműködésével töltötték ki a labdarúgók (összesen 384 játékos). A kitöltött űrlapok értékelése után megállapították, hogy hazánkban a fizetések elmaradása a legnagyobb probléma, a játékosok 22 százaléka számolt be róla, hogy nem kapja meg időben a járandóságát.

A Magyarországgal foglalkozó fejezet kiemeli, hogy nálunk mindössze a labdarúgók négy százaléka kapja meg időben a fizetését és a prémiumokat. Több mint 81 százalékuk három hónapon, 12 százalékuk pedig egy éven túli tartozásról számolt be a fizetésükkel kapcsolatban. A prémiumok kifizetése is problematikus. E tekintetben 65 százalékos az elmaradt kifizetések hányada. További probléma, hogy a játékosok 29 százalékát érvényes munkaszerződés nélkül foglalkoztatják. Szintén igen magas azoknak a száma, akiket külön végzett edzésre köteleztek (25,8%).

A Fekete Könyv konkrét eseteken keresztül mutatja be a labdarúgókkal kapcsolatos problémákat. Magyarországi példa csak egyszer szerepel a kiadványban. Emlékezetes Vukasin Poleksics és Mészáros Norbert esete. A Debrecen két labdarúgója a Fiorentina elleni hazai Bajnokok Ligája-mérkőzés kapcsán került a reflektorfénybe, amikor az UEFA megállapítása szerint nem jelentettek időben egy megvesztegetési kísérletet. Mészárost 2011. decemberig, Polekszicset 2012. júniusig eltiltották. Az ügyben mind a FIFPro, mind a Hivatásos Labdarúgók Szervezete kiállt, és szót emelt a játékosok védelmében.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly májusban Mészárost felmentette a vád alól. A DVSC futballistáinak esete rávilágított arra a problémára, hogy a labdarúgók – bűnös cselekedet nélkül – miként válhatnak a fogadási csalások áldozatává. A FIFPro komoly lépéseket tett az UEFA együttműködésével, hogy a megkörnyékezett labdarúgók a jövőben biztonságos és diszkrét módon, a pályafutásuk kockáztatása nélkül jelezhessék a hasonló eseteket.

Olvasói sztorik